پنج‌شنبه 8 آذر 1403

درمان سرطان با دستگاه‌های جدید رادیوتراپی عوارض کمتری دارد

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
درمان سرطان با دستگاه‌های جدید رادیوتراپی عوارض کمتری دارد

تهیه دو دستگاه رادیوتراپی جدید، چگونه به درمان کودکان مبتلا به سرطان کمک می‌کند؟

رادیوتراپی، یکی از روش‌های اصلی درمان سرطان است. رادیوتراپی به طور خلاصه، استفاده از اشعه ایکس یا مشابه آن برای نابودی بافت‌های سرطانی، با کمترین آسیب به بافت‌های سالم اطراف تومور سرطانی است. از این روش، به تنهایی یا در کنار دیگر روش‌های مهم درمان سرطان، شیمی‌درمانی و جراحی، استفاده می‌شود. به عنوان مثال، بعد از جراحی می‌توان سلول‌های سرطانی باقی‌مانده را با کمک رادیوتراپی از بین برد. این روش درمان سرطان با تشخیص پزشک متخصص رادیوتراپی یا رادیوانکولوژی، هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان انجام می‌شود.

میترا قالیبافیان، مسئول فنی مرکز رادیوتراپی بیمارستان فوق‌تخصصی سرطان کودکان محک، کاهش عوارض ناشی از درمان را یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های فرآیندهای درمانی دانست و عنوان کرد: «بر اساس اینکه بیمار چه نوع توموری دارد، ممکن است یکی از روش‌های درمانی؛ جراحی، شیمی‌درمانی، رادیوتراپی یا ترکیبی از چند روش برای درمان آن نوع سرطان، کاربرد داشته باشد؛ چون در حقیقت، مهم این است که شما بتوانید بیمار را با کمترین عوارض درمان کنید؛ این مسئله، ضرورت استفاده از رادیوتراپی را در کنار دیگر روش‌های درمانی، به خوبی نشان می‌دهد.»

خبر مرتبط افزایش 100 درصدی آمار سرطان در ایران تا 1420

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، از افزایش 100 درصدی آمار سرطان در کشور تا 1420 خبر داد.

وی با بیان آنکه مرکز رادیوتراپی بیمارستان فوق‌تخصصی سرطان کودکان محک، تنها مرکز مرجع و تخصصی پرتو درمانی برای کودکان مبتلا به سرطان در سراسر کشور است و سالانه بالغ بر 250 کودک طی 7500 جلسه، تحت درمان رادیوتراپی قرار می‌گیرند ادامه داد: «مدت زمان انجام پرتودرمانی در هر بیمار بسته به نوع و شدت بیماری، سن و وضعیت عمومی بیمار متفاوت است. درمان در جلسات متعدد و پشت سر هم انجام می‌شود.»

وی ادامه داد: «از مزایای پرتودرمانی این است که انجام آن در طول روز زمان‌بر نیست، هر جلسه به طور معمول کمتر از نیم ساعت و گاهی حتی فقط 15 دقیقه طول می‌کشد همچنین جلسات درمانی معمولا به صورت سرپایی انجام می‌شوند، به این معنی که نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست. این درمان حتما باید در جلسات متعدد و به صورت متوالی انجام شود تا تأثیرگذاری مناسبی داشته باشد؛ چرا که وجود وقفه در انجام آن، می‌تواند بر احتمال کنترل بیماری و در نتیجه سلامت کودکان تحت درمان اثر منفی بگذارد.»

به گفته دکتر قالیبافیان، برای کاهش عوارض، دوز اشعه مورد نیاز برای درمان سرطان به صورت تقسیم شده در جلسات متعدد برای بیماران تجویز می‌شود که این کار، خود پیامدهایی دارد: «مسأله اینجاست که ما درمان رادیوتراپی را با دستگاهی با تکنولوژی بالا انجام می‌دهیم و به هر حال همیشه این خطر وجود دارد که دستگاه به دلایل گوناگون از کار بیفتد. بنابراین برای اینکه جلوی قطع موقت درمان در رادیوتراپی گرفته شود، توصیه شده است حداقل دو دستگاه همسان در یک مرکز وجود داشته باشد که اگر یک دستگاه خراب شد، دستگاه دیگر به عنوان پشتیبان آماده فعالیت باشد؛ در حال حاضر این مرکز دو دستگاه رادیوتراپی به قدمت 17 و 11 سال دارد که با توجه به قدیمی شدن دستگاه‌های موجود و پایان یافتن دوره خدمات پس از فروش دستگاه‌های فعلی و عدم وجود قطعات مصرفی و همچنین توقف خط تولید آنها و نیز به روز شدن تکنولوژی درمانی در دستگاه‌های جدید، نیاز است تا دو دستگاه به روز تهیه کنیم. در صورت عدم توانایی در تهیه این دو دستگاه، درمان فرزندان مبتلا به سرطان سرزمین‌مان دچار وقفه می‌شود و بخت درمان این کودکان کاهش می‌یابد.»

استفاده از دستگاه‌های مجهز و با بالاترین سطح تکنولوژی، به کاهش عوارض درمان سرطان کمک می‌کند. دکتر قالیبافیان، به تفاوت‌های دستگاه‌های قدیمی موجود در محک و دستگاه‌های جدید اشاره کرده و تکنولوژی‌های جدید مانند سی‌تی‌اسکن همزمان برای کنترل دقت درمان و بهره برداری از روش‌های جدید پرتودرمانی برای کاهش عوارض درمان را از مزیت‌های دستگاه‌های جدید دانست.

قالیبافیان در پایان گفت: «تهیه این دو دستگاه، مانند تمام فعالیت‌های محک در این سه دهه، جز با همراهی نیکوکاران میسر نیست. از این رو، ما امیدواریم که با همت بلند یاورانمان برای مشارکت در پویش تهیه‌ی دو دستگاه رادیوتراپی، قدمی بزرگ برای درمان کودکان مبتلا به سرطان سراسر ایران برداریم.»

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

درمان سرطان با دستگاه‌های جدید رادیوتراپی عوارض کمتری دارد 2