شنبه 11 مرداد 1404

دستور بانک مرکزی به بانک‌ها برای اصلاح سود تسهیلات تک‌قسطی / سود یک‌روزه اضافی ممنوع شد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
دستور بانک مرکزی به بانک‌ها برای اصلاح سود تسهیلات تک‌قسطی / سود یک‌روزه اضافی ممنوع شد

بانک مرکزی با ابلاغ بخشنامه‌ای به شبکه بانکی، دریافت سود اضافه در تسهیلات تک‌قسطی را ممنوع کرد. طبق این دستور، بانک‌ها نباید هم روز پرداخت و هم روز سررسید را در محاسبه سود لحاظ کنند.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بانک مرکزی طی بخشنامه‌ای خطاب به مدیران عامل بانک‌های دولتی، غیردولتی، پست‌بانک، مؤسسات اعتباری غیربانکی و بانک مشترک ایران - ونزوئلا، بر لزوم اصلاح رویه محاسبه سود تسهیلات تک‌قسطی کوتاه‌مدت تأکید کرد.

هشدار بانک مرکزی به بانک‌ها: کارمزد اضافه در تبدیل ارز ممنوع است

بر اساس این ابلاغیه که در پی بررسی‌های نظارتی بانک مرکزی صادر شده، مشخص شده است که برخی بانک‌ها در محاسبه سود تسهیلات تک‌قسطی، هم روز پرداخت و هم روز سررسید را لحاظ می‌کنند؛ امری که به گفته بانک مرکزی منجر به دریافت یک روز سود اضافه از مشتری می‌شود.

 تصمیم کمیسیون مقررات و نظارت بانک مرکزی

در پی طرح این موضوع در نهمین جلسه کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری مورخ 27 اردیبهشت 1404، موارد زیر به تصویب رسیده است:

  • در محاسبه سود تسهیلات تک‌قسطی، فقط روز پرداخت (روز واریز به حساب مشتری) لحاظ گردد.
  • روز سررسید تسهیلات، در صورتی که مشتری در همان روز بازپرداخت نماید، نباید در محاسبه سود منظور شود.
  • در صورت عدم پرداخت در سررسید، تنها روز سررسید در محاسبه وجه التزام تأخیر تأدیه دین لحاظ می‌شود؛ اما روز وصول مبلغ (پس از سررسید) نباید به‌عنوان مبنای محاسبه وجه التزام در نظر گرفته شود.

به گزارش تسنیم، تسهیلات تک‌قسطی (یا وام‌های با بازپرداخت در یک مرحله) نوعی از تسهیلات بانکی هستند که مشتری در ابتدای قرارداد مبلغ کامل وام را دریافت کرده و در سررسید مشخص‌شده، کل مبلغ وام به‌همراه سود آن را به‌صورت یک‌جا به بانک بازمی‌گرداند.

در این نوع وام‌ها، بانک سود را به‌صورت روزشمار بر اساس مدت زمان بین تاریخ پرداخت و تاریخ بازپرداخت محاسبه می‌کند.

تأکید بر شفافیت و وحدت رویه در نظام بانکی

بانک مرکزی این اقدام را در راستای شفاف‌سازی نحوه محاسبه سود تسهیلات و جلوگیری از تضییع حقوق مشتریان بانکی اعلام کرده است. در همین راستا، از تمامی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری خواسته شده ضمن ابلاغ سریع مفاد بخشنامه به واحدهای زیرمجموعه، بر حسن اجرای دقیق آن نیز نظارت موثر و مستمر داشته باشند.

همچنین تأکید شده که اجرای این بخشنامه باید با لحاظ مفاد بخشنامه شماره 96/149153 مورخ 16 مرداد 1396 صورت پذیرد.

دستور بانک مرکزی به بانک‌ها برای اصلاح سود تسهیلات تک‌قسطی / سود یک‌روزه اضافی ممنوع شد 2