دمل چرکین بدهی کلان بر پیکره مدیریت شهری / «شورای شیشهای»، که برای خود اعضا هم شیشهای نبود!
اعضای شورای شهر قزوین در آستانه سه سالگی شورای پنجم، از نقاط قوت و ضعف عملکرد پارلمان شهری میگویند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح قزوین ؛ در کشور ما تاکنون پنج دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا برگزار شده است که اولین دوره آن در اسفندماه سال 1377 و دوره پنجم آن همزمان با انتخابات داوازدهمین دوره ریاست جمهوری در 29 اردیبهشت ماه سال 1396 برگزار شد.
نهم اردیبهشت 1378 مصادف با شروع به کار رسمی اولین دوره شوراها در کشور نیز به عنوان "روز شورا" در تقویم به ثبت رسید؛ تحقق بخشی از حاکمیت مردم در گرو فعالیت این نهاد است.
در این روز تصمیم گرفتیم به سراغ اعضای شورای شهر قزوین برویم و ارزیابی عملکرد شورای پنجم را از زبان خودشان بشنویم. "شورای شیشهای" یکی از شعارهای مهم انتخاباتی این شورا بود که باید ببینیم با گذشت سه سال تا چه میزان محقق شده است؟
مصاحبه صبح قزوین با اعضای شورای شهر قزوین و نقطه نظرات آنها را در این گزارش میخوانید؛
حکمتالله داوودی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین ، با بیان اینکه نهاد شورا وارد بیست و یکمین سال خود میشود اظهار کرد: این نهال با توجه به اصلاح برخی آئین نامهها نیز اکنون دیگر به یک درختی تبدیل شده که میتواند پاسخگوی مدیریت شهری باشد.
وی افزود: شورای پنجم براساس برنامه حرکت میکند و اولویت آن تکمیل پروژههای نیمه تمام بود؛ ضمن پیگیری مسائلی که وظایف ذاتی شهرداری محسوب میشود، نیز در بخشهای مربوط به هنرمندان و مباحث فرهنگی و ورزشی پررنگتر از شوراهای قبل عمل کرده است.
رئیس شورای شهر قزوین یادآور شد: در بخشهای عمرانی، پروژههایی مانند احداث پارک بانوان در جنوب شهر قزوین و تکمیل پروژه کمربندی شرق در دستور کار است تا در شورای پنجم به بهرهبرداری برسانیم.
داوودی با بیان اینکه ارزیابی اصلی را مردم انجام میدهند، گفت: در انتخاب شوراها باید مردم یک هوشیاری داشته باشند تا افرادی که توانمندی و تجربه کاری دارند وارد شوند و وجود تخصصهای مختلف در شورا میتواند کمک کند تا شورای پویاتری داشته باشیم.
وی درباره شعار "شورای شیشهای" گفت: ما امین مردم هستیم و فاصله زیادی با مردم نداریم و به طور مستمر در دل جامعه هستیم؛ بحث شیشهای یا شفاف بودن یعنی اینکه اطلاعات درست ارائه کنیم.
عضو شهورای شهر قزوین تصریح کرد: همه جلسات ما به صورت علنی برگزار میشود، مگر موارد خاصی که ضروت دارد علنی برگزار شود چراکه شاید اطلاعات پخته و آماده نیست تا در اختیار مردم قرار گیرد اما در مجموع باید با مردم با صداقت و شفاف صحبت کنیم و نباید اطلاعات را پنهان کنیم.
فرجالله فصیحی رامندی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین اظهار کرد: شورای واسطهای بین مردم و حاکمیت است و باید در راستای تمایلات و تحقق خواستههای مردم گام بردارد؛ شوراها در این پنج دوره نشان داده که گام بلندی برداشته است.
وی افزود: معمولا شوراها باتوجه به اینکه منتخب مردم هستند؛ در هر دوره ممکن است که با سلایق سیاسی جریان حاکم همراه باشد یا بعضا هم همراه نباشد.
عضو شورای شهر قزوین گفت: شوراها افت و خیزهایی داشته است؛ متاسفانه ارزیابی خودم از شورای پنجم مثبت نیست، به دلیل اینکه بزرگترین وظیفه شورا انتخاب یک شهردار توانمند، مدبر، متعهد و متخصص است که در این وظیفه موفق عمل نکرد.
رامندی بیان کرد: شورای پنجم شهرداری را برای قزوین انتخاب کرد که شهردار یک شهر 20 هزار نفری بوده؛ در حالی که برای یک شهر 500 هزار نفری نیازمند یک نیروی توانمند و متخصص بودیم.
وی ادامه داد: به هر حال این دستوراتی بود که دیکته شد و انتخاب کردند که فرجام خوبی هم نداشت و متاسفانه نیمی از سال 98 هم با سرپرستی در شهرداری قزوین سپری شد.
عضو شورای شهر قزوین درباره شعار "شورای شیشهای" ابراز کرد: ما سعی خودمان را کردیم که به طور صریح و شفاف کار را پیش ببریم اما برخی موانع و مشکلات وجود دارد که سلایق جناحی و فردی منجر میشود که این شعار خدشه دار شود.
رامندی عنوان کرد: به طور کلی معتقدم که اگر به طور انفرادی به اعضای شورای پنجم نگاه کنیم نیز افراد معقول و منطقی هستند اما وقتی ما در قالب جریان قرار میگیریم؛ دچار اشتباه یا بدتصمیمی میشویم.
وی تصریح کرد: تمام اعضای شورا انگیزه خدمت دارند اما وقتی به صورت گروهی در کنار هم قرار میگیرند؛ به نظرم تصمیمات متاثر از جریان است که این انگیزه را دچار خدشه میکند.
سعید دقیقی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین، اظهار کرد: نگاه شورای پنجم نگاه فرهنگی و اجتماعی و در کنار آن مدیریت شهری را داشته است و سعی کردند شهر را به سمتی ببرند که برای شهروندان قزوینی یک شهر ایدهآل باشد.
عضو شورای شهر قزوین گفت: یک بدهی سرسامآور به شورای پنجم تحمیل شده بود و یکسری پروژه های نیمه کاره از جمله پل امام رضا (ع) را هم داشتیم که نگاه ما این بود که ابتدا پروژههای نیمه کاره را به اتمام برسانیم و بعد پروژههایی را تعریف کنیم که مردم محور باشد.
وی بیان کرد: کمربندی امام رضا (ع) به اتمام رسید و اکنون به دنبال اتصال آن به پیامبر اعظم و در ادامه کامل شدن رینگ شهری را داریم که در ادامه هم اتصال به کمرند سبز شرق قزوین است.
دقیقی ادامه داد: فاخرترین پروژهای که در شورای پنجم تعریف شده کمربندی سبز شرق قزوین است که هم از بار ترافیکی میکاهد و هم نگاه فرهنگی و ورزشی در استفاده از دوچرخه توسط مردم دارد.
عضو شورای شهر قزوین بیان کرد: همچنین فضای سبز در کنار رودخانه ارنجک و کمربند سبز شرق قزوین دیده شده که میتواند خدمات شایستهای دهد و بالاتر هم یک سد بادی داریم که فضایی تفرجگاهی با استفاده از آب و فضای سبز ایجاد میکند.
وی یادآور شد: سعی کردیم در هر محله پارکهای جیبی را داشته باشیم و چند پارک بزرگ را هم در حال احداث داریم؛ چند ورزشگاه چند منظوره و سالن را هم در دستور کار داریم که چند مورد آن افتتاح شده است.
دقیقی افزود: تعدادی از فضاهای ورزشی در مناطق کم برخوردار احداث شده یا در دست برنامهریزی است و خانههای فرهنگ هم در هر منطقه ای یا کارهای عمرانی آن به اتمام رسیده یا در سال جدید تکمیل میشود.
عضو شورای شهر قزوین یادآور شد: خانه تئاتر هم برای اولین در شهر قزوین، کارهای آن در حال انجام است که در ضلع شمالی بوستان ملت قرار دارد و حدودا شش ماه دیگر اگر منابع مالی آن تامین شود نیز آماده بهرهبرداری است.
وی افزود: پیاده راه فرهنگی در خیابان سبزه میدان که اتصال آن به خیابان بازار و عبیدزاکانی، نیز درواقع یک مسیر پیاده روی فرهنگی است که از میان بافت تاریخی قزوین عبور میکند، از دیگر پروژههایی است.
دقیقی ادامه داد: سعی کردیم پروژهها را با نگاه تسهیل پذیر برای تمام اقشار جامعه به ویژه معلولین و ناتوانان نیز به انجام برسانیم.
عضو شورای شهر قزوین تاکید کرد: نباید فراموش کنیم که یک بدهی کلان به شورای پنجم وارد بوده و در بدترین شرایط اقتصادی کشور، وارد عمل شد. از طرفی بسیاری از شهرها در تامین هزینههای جاری مشکل دارند اما خوشبختانه ما در این زمینه مشکلی نداریم.
وی عنوان کرد: سیستم شهرداری به گونهای است که بسیاری از جلسات در سایت ارائه میشود؛ همچنین همه جلسات با حضور خبرنگاران برگزار میشود که در جریان تمام تصمیمات و مصوبات قرار میگیرند.
مهدی عبدالرزاقی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین با اشاره به عملکرد شورای پنجم اظهار کرد: شورای پنجم در آغاز کار با مبلغی حدود 350 میلیارد تومان بدهی شهرداری به بانک شهر مواجه بود؛ به طوری که ماهانه میلیاردها تومان به آن افزوده میشد.
وی افزود: خوشبختانه پروژههای نیمه تمام تا حدودی به اتمام رسید و بارگیری شد؛ در حوزههای عمرانی میتوان به پروژه کمربندی شرق اشاره کرد که نقش بسزایی در کاهش بار ترافیک خواهد داشت که احتمال زیاد امسال افتتاح خواهد شد.
عضو شورای شهر قزوین بیان کرد: در حوزههای عمرانی - فرهنگی، عمرانی - ورزشی و موضوعات ترافیکی و مرمتها و زیرسازیها، منظر شهری و شهرسازی نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است.
عبدالرزاقی اذعان داشت: جزو معدود شهرهایی هستیم که شهرداری در دور جدید خوشبختانه بدهی زیاد نکرده و از مهمتر اینکه پرسنل مجموعه شهرداری، نیز حقوق و دست مزد را بهروز دریافت میکنند.
وی گفت: خانه تئاتر قزوین، یک مجموعه فاخری در استان خواهد بود که در حال ساخت است. برای جبران کمبود فضای سبز در قزوین چندین بوستان در دست اجرا داریم که تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.
عضو شورای شهر قزوین تصریح کرد: در حوزه باغستان سنتی هم فعالیت خوبی داشتیم؛ به طوری که امسال بودجهای نزدیک به شش میلیارد تومان برای حفظ باغستانها مصوب کردیم و در شورای پنجم حتی یک مترمربع از باغات سنتی تغییرکاربری پیدا نکرده است.
عبدالرزاقی عنوان کرد: در سال 99 بیش از 70 درصد از بودجه ما، بودجه عمرانی است که اگر محقق شود نیز اپروژههای متعددی را در شهر قزوین خواهیم داشت؛ سعی کردیم که اکثر پروژههای ورزشی و فرهنگی را به سمت مناطق کم برخوردار ببریم.
وی افزود: باید درباره ترافیک مرکز و جنوب شهر تدبیری اندیشیده شود چراکه امروز قفل ترافیکی را در مرکز شهر داریم؛ میطلبد تا همه مسئولین استان به مجموعه مدیریت شهری کمک کنند تا این گره و بار ترافیکی را سبک کنیم.
عضو شورای شهر قزوین اضافه کرد: مشکل بزرگ دیگری که داریم بحث بدهی است که از دور قبل به ما رسید؛ این بدهی هنوز تصفیه حساب نشده و روز به روز هم در حال افزایش است و جای نگرانی دارد چراکه امروز به بیش از 400 میلیارد تومان، یعنی نیمی از بودجه یک سال شهرداری قزوین رسیده است.
عبدالرزاقی با بیان اینکه مدیریت شهری در حفظ باغات سنتی باید چابک تر عمل کند، ابراز کرد: تعیین و تکلیف پلاکهای منطقه هادی آباد هم مسئله مهمی است که باید با یک طرح جدی، ساماندهی شود.
وی با بیان اینکه چند منطقه قزوین نیاز به توجه بیشتر دارد، گفت: متاسفانه در منطقه دباغان و امامزاده حسین (ع) اشتباهی رخ داده که امروز شاهد ویرانه در این منطقه هستیم که باید نگاه ویژهای برای حل این مشکل داشته باشیم.
عضو شورای شهر قزوین درباره میزان تحقق شعار شورای شیشهای اضافه کرد: بیش از 90 تا 95 درصد از جلسات ما به صورت علنی بوده و شاید 5تا10 جلسه به صورت غیرعلنی برگزار شده است و تقریبا در این موضوع عملکرد بدی نداشتیم.
عبدالرزاقی تاکید کرد: معتقدم که همه مسئولین استانی و کشوری ما باید به این موضوع برسند که شورامحور باشند؛ چراکه تا شورامحور نباشیم نیز حوزه مدیریت شهری تقویت نخواهد شد؛ شورای گریزی هم به ضرر مردم و هم دولت و حاکمیت است.
وی بیان کرد: امروز شوراها جایگاه واقعی خود را ندارند و قوانین مربوط به آن به طور کامل اجرا نمیشود و مسئولین ما باید به شوراباوری برسند و شوراها را در مقابل خود نبینند.
منیره قوامی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین درباره عملکرد شورای پنجم اظهار کرد: در این سه سال درواقع یک سال آن به خاطر تغییر شهردار و مسائل مربوط به آن نیز از دست ما رفت و کارهای جدی صورت نگرفت.
وی افزود: خودم در این سه سال رضایت کامل را از عملکرد شورای پنجم ندارم؛ چراکه یکسری تصمیمات جدی باید اتفاق میافتاد که محقق نشد؛ پروژههایی از جمله امامزاده حسین (ع) و انصاری شرقی به طور مطلوب انجام نشد.
عضو شورای شهر قزوین گفت: علت عدم تحقق برخی از اهداف نیز به خاطر سست عمل کردن شورا در تصمیمات است؛ اگر شورا تصمیمی واحد بگیرد و از آن حمایت کند، بدون شک کارها پیش خواهد رفت که این اتفاق در شورای پنجم نیفتاده است.
قوامی با بیان اینکه در حوزه نیروی انسانی کارهای خوبی انجام شده است، عنوان کرد: در حوزه بدهیهای شهرداری، بدهی کلانی داریم که بر آن افزوده میشود اما تدبیرهایی برای آن داریم که به سرانجام خواهد رسید تا به حداقل برسانیم.
وی تصریح کرد: به نظرم بحث شعار "شورای شیشهای" در شورای پنجم اصلا محقق نشده است که یکی از منتقدین سرسخت این موضوع هستم؛ به طوری که حتی از حضور برخی خبرنگاران در صحن علنی ممانعت شد.
محسن حق شناس در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین اظهار کرد: بحث شواری شیشهای حتی برای خود اعضای شورا هم شیشهای نبود و حتی مانع از حضور برخی خبرنگاران در صحن شوراها هم شدند؛ از طرفی شورا مرکزی برای تضارب آراء و جهتگیری افکار مختلف است.
وی افزود: در مجموع تاکنون شورای پنجم موفق عمل نکرده است؛ چه در انتخاب شهردار و چه نظارت بر عملکرد شهردار نیز ضعیف عمل شد و شورا در سال دوم برای انتخاب هیئت رئیسه دچار چالشهای جدی شد.
عضو شورای شهر قزوین با بیان اینکه بحث پروژههای نیمه تمام از مسائل اصلی شهر است، گفت: کاهش بدهی شهرداری قزوین به بانکها، از شعارهای اصلی شورای پنجم بود اما اکنون نزدیک به 400 میلیارد بدهی داریم.
حق شناس تصریح کرد: شورای پنجم بودجه ورزش را 5تا7 برابر در سال اول افزایش داد که هرساله هم رقمی بر آن افزوده میشود؛ در حوزه فرهنگی شورا نگاه ویژهای به حفظ کرامت اهالی فرهنگ داشت.
وی با بیان اینکه در حوزه فرهنگی هم شاهد نگاه سلیقهای در شهرداری هستیم، ابراز کرد: گاهی مسائل فرهنگی که نیاز جدی شهر است نیز مورد بیتفاوتی مدیریت شهری قرار میگیرد.
عضو شورای شهر قزوین یادآور شد: زیرساختهای دستگاههای مربوط به شهرداری مثل آتشنشانی، نیز مورد توجه شورای پنجم بود که سعی شد تجهیز و تقویت شود.
حق شناس تاکید کرد: یکی از موضوعات نه چندان مطلوب، بحث عدم وفاق بین اعضای شورای شهر است که نتوانستند وفاق لازم را فراهم کنند و شاهد هستیم که خیلی از این اتفاقات در این حوزه افتاد.
مهدیه قافله باشی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین، با بیان اینکه شورا نمادی بزرگ از مردم سالاری دینی و ظرفیتی برای خدمت رسانی به مردم است، اظهار کرد: منتخبین شورا حلقه واسط بین مردم و حاکمیت و دولت هستند.
وی افزود: شورای پنجم ترکیبی از جوانان و افراد باتجربه است؛ آرمانهایی مد نظر بود که در عمل با محدودیتهایی مواجه شدیم چراکه شورای پنجم در سال اول پر از ایده و آرمان بود اما اکنون باگذشت سه سال نیز مبتنی بر قوانین و برگرفته از اوضاع اقتصادی شهر و کشور است.
عضو شورای شهر قزوین گفت: تقریبا شورای شیشهای یا شفاف محقق شده است چراکه بیشترین جلسات را علنی برگزار کردیم و رای گیریهای ما علنی بوده و رای مخفی نداشتیم.
قافله باشی عنوان کرد: از طرفی اعضای شورای شهر از ظرفیت فضای مجازی بهره میبریم و این قدرت را به ما میدهد تا شهروندان بتوانند به طور مستقیم با منتخبین خودشان در ارتباط باشند که روند خوبی هم شکل گرفته است.
وی تاکید کرد: شورای پنجم در برخی حوزهها عملکرد قابل قبولی داشته، به طوری که در حوزه آسیبهای اجتماعی ورود جدی داشتیم که اتفاقات خوبی هم در شهر قزوین افتاده است.
عضو شورای شهر قزوین یادآور شد: جشنوارههایی از قبیل اقوام و روز قزوین از برنامههایی بود که بسیار مورد استقبال مردم قرار گرفت؛ در حوزه زیرساختی فرهنگی هم به طور جدی وارد عمل شدیم و خانه تئاتر نمونهای از این پروژههاست.
قافله باشی با بیان اینکه عدالت اجتماعی از مسائل مهم برای ما است، گفت: سعی کردیم که مردم نواحی مختلف را در همه حوزههای خدماتی ببینیم و عملکرد تقریبا مورد راضیت مردم است.
زهرا یوسفی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین، اظهار کرد: اعضای شوراس شهر قزوین براساس شعارهایی که در دوران انتخابات داشتند و اهدافی که تعیین کرده بودند، نیز در طول این سه سال آن چیزی که از دستشان برمیآمد؛ تلاش کردند و قدمهای خوبی برداشتند.
وی افزود: شورای پنجم در بحث فعالیتهای اجتماعی و ایجاد نشاط اجتماعی موفق بوده و رویکرد اجتماعی آن قوی بود؛ هم از نظر ایجاد زیرساختها و هم از نظر فعالیتهای برنامهای که در طول این دوره ایجاد شد و در بحث آسیبهای اجتماعی هم خوب ورود کرد.
عضو شورای شهر قزوین بیان کرد: شلتر زنان و خانه کودکان کار از جمله فعالیتهای موثر در زمینه آسیبهای اجتماعی بود. در بحث فعالیتهای ورزشی و حمایت از ورزشکاران که یکی از دغدغههای شورای پنجم بود ما توانستیم ارتباط خوبی را با حوزههای مختلف ورزشی برقرار کنیم و حمایتهایی را از قهرمانان داشتیم و یکسری زیرساختها هم به ویژه در مناطق منفصل شهری ایجاد شد.
یوسفی عنوان کرد: شورای پنجم نگاه ویژهای به مناطق منفصل شهری داشت که در بحث تخصیص بودجه به این مناطق پررنگ عمل کرد؛ در بحث مسائل بهداشتی و سلامت هم شورای پنجم ورود کرد و جلسات زیادی را با دست اندرکاران داشتیم و در این سه سال توانستیم ارتباط خوبی را با علوم پزشکی و مراکز وابسته برقار کنیم.
وی ادامه داد: علی رغم اختلاف نظرهایی که به صورت خیلی طبیعی بین اعضای شورا وجود دارد اما در برایند کلی کار، نیز همکاری خیلی خوبی بین اعضای شورای شهر وجود داشت و وفاق و همدلی خوبی در خدمت به مردم برقرار بود؛ باید نظر مردم را در این زمینه بشنویم اما به طور کلی همکاری خوبی در شورای پنجم برای ارائه خدمات به مردم بود.
عضو شورای شهر قزوین گفت: در بحث تحقق شعار "شورای شیشهای" ما حداکثر سعی خود را کردیم؛ به طوری که رای گیریها شفاف و علنی بوده و رای گیری مخفی نداشتیم و حتی در انتخاب شهردار هم چنین عملکردی داشتیم و همیشه جلسات با حضور خبرنگاران تشکیل شده و سعی کردیم از همه ابزارهای ارتباط جمعی برای ارتباط با مردم و رسانهها استفاده کنیم.
یوسفی عنوان کرد: گاهی هم مسائلی در شورا اتفاق میافتاد که صلاح میدانستند علنی نباشد چون شاید با آبروی اشخاص در ارتباط بود و برخی مسائل هم بار امنیتی داشت؛ اما به طور کلی بیشتر جلسات ما علنی بوده و توانستیم در تحقق این شعار موفق عمل کنیم.
وی یادآور شد: شاید خیلی از شهرداران یا شوراهای شهر به دنبال این هستند که با ساختن پروژههای عمرانی چشمگیر، عملکرد خود را نشان دهند و به رخ بکشند اما اتفاق نظری که در بین اعضای شورای پنجم وجود داشت این بود که ما به دنبال ایجاد شهری مناسب برای شهرنشینی و زندگی هستیم.
عضو شورای شهر قزوین ابراز کرد: ساخت برجها و پلها که فضای فیزیکی شهر را بی روح و سخت میکند، مد نظر هیچکدام ما نبود؛ بلکه ایجاد احساس امنیت، آرامش و پاکیزگی و شرایط رفاهی برای شهروندان را بیشتر در دستور کار داشتیم.
انتهای پیام /