دونالد ترامپ
دونالد ترامپ
دهها دیپلمات ارشد سابق آمریکا از جو بایدن خواستهاند تا فشار حداکثری بر ایران ادامه یابد.
بررسی موقعیت هریک از بازیگران برجام پس از پنج سال و با نگاهی به نظریه بازیها (Game Theory) در روابط بینالملل حقایق جالبی درباره این تصمیم ترامپی و تبعات آن نشان میدهد.
به نوشته الجزیره با وجود سالها تلاش و پس از فراز و نشیبهای فراوان، برجام احیا نشده و این مسئله موجب افزایش تنشها در سراسر منطقه شده است.
اگر اردوغان شکست بخورد، تغییر قابل توجهی در وضعیت پوپولیسم بومیگرا در سطح جهان رقم خواهد خورد. چیزی که کمتر مشخص است این است که در صورت پیروزی اردوغان، انتخاباتهای آینده در ترکیه چگونه خواهند بود.
ممکن است بایدن یک نامزد هیجانانگیز نباشد، اما میتوان به او اعتماد کرد که تمام تلاشش را برای خیر همه آمریکاییها انجام میدهد. اگر بایدن و همکارانش موفق شوند، احتمالاً سیاست خارجی ایالات متحده در طول یک سال و نیم آینده تا جای ممکن خسته کننده خواهد بود.
برخی از رسانههای سیاسی از جمله فارن پالیسی و فارن افرز به بهانه پنجمین سال خروج آمریکا از برجام، تحلیلهایی در رابطه با احیای برجام ارائه کردهاند.
غرب در دیپلماسی هستهای خود با ایران، توافقات محدود و کمدامنهای را دنبال کرده است. به عنوان مثال، بسیاری از مفاد برجام به مرور زمان از بین میرود و این توافق عامدانه مسائل منطقهای را نادیده میگیرد، زیرا سیاستگذاران غربی معتقد بودند که نمیتوانند که به طور همزمان به مناقشه هستهای و تنشهای دیگر رسیدگی کنند.
دیپلماتهای آمریکا: راهبرد فعلی بایدن مبنی بر کاهش تحریمها در قبال رفتار خوب، خطرناک است چراکه «به جای متکی بودن بر اهرم فشار آمریکا، بیشتر متکی بر اولویتهای جمهوری اسلامی ایران است.»
اقتصادنیوز نوشت: در علم سیاست یک بحث مهم نظری وجود دارد تحت عنوان «ساختار - کارگزار» که یا از طریق منازعه و تعارض میان این دو تعریف میشود یا در قالب نقش همگرایانه این دو مؤلفه. به نظر میرسد در ماجرای پایان زودهنگام برجام هم تعارضات میان این دو سطح دیده میشود و هم تعارض و مجادلات در بعد همسطح.
برخی از رسانههای سیاسی از جمله فارن پالیسی و فارن افرز به بهانه پنجمین سال خروج آمریکا از برجام، تحلیلهایی در رابطه با احیای برجام ارائه کردهاند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در سالروز خروج آمریکا از توافق هستهای با اشاره به این که اجرای برجام هنوز امکانپذیر است، نشان دادن اراده سیاسی لازم از سوی شرکای غربی توافق را لازمه آن دانست.
دهها دیپلمات پیشین آمریکایی در سالروز خروج دولت دونالد ترامپ، رییسجمهور پیشین آمریکا از توافق هستهای (برجام) در سال 2018، در نامهای به جو بایدن، رییس جمهور آمریکا خواستار متوقف کردن دیپلماسی با ایران شدند.
اقتصادنیوز: یک طرح توافق جامع در سطح منطقه میتواند بسیار بادوامتر و قدرتمندتر از برجام باشد.
دیپلمات پیشین آمریکایی در نامهای به بایدن نوشتند: امروز ما از شما و تیمتان میخواهیم پیشنهادات و رویکرد دیپلماتیک در قبال ایران را متوقف کرده و در عوض، کارزار فشار حداکثری را دوباره به کار ببندید که موثرترین سیاست برای حفاظت از ملت آمریکا، ملت ایران و دیگر ملل سراسر جهان در قبال تهدیدات جمهوری اسلامی ایران است.
روزهای سخت و دردناک برجام در اتاق مراقبت های ویژه در حال گذر است و همه همچنان که از بلند شدن این بیمار رو به موت ناامیدند اما دلشان هم نمی خواهد مرگ قطعی را اعلام کنند.
18 اردیبهشت 97 بود و سرانجام اتفاقی که یک سال پیش از آن پیشبینی میشد، محقق شد. دونالد ترامپ - رئیسجمهور وقت آمریکا - به یکی از شعارهای انتخاباتی خود جامه عمل پوشاند و از برجام خارج شد. بیگمان در آن روز مغمومترین چهره، محمدجواد ظریف بود.