راهکار مقابله با چالش "مومو"، "نهنگ آبی" و "هلیا" راهاندازی شبکه ملی اطلاعات است / ولنگاری فضای مجازی از دختر نوجوان یک قمه کش ساخت
احمد شاکری گفت: تنها راهکار مقابله با "مومو"، "نهنگ آبی"، "هلیا" و... همگانی شدن سواد رسانه و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات است؛ امروز زنگ خطر فضای ولنگار مجازی بیش از پیش به صدا درآمده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ کارشناس رسانه در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: هلیا نمونه کوچک اما واقعی تاثیرات شناختی و ادراکی ولنگاری فضای مجازی است، که آهسته آهسته نسل آینده ما را می سوزاند.
احمد شاکری ادامه داد: قمه کشی "هلیا"؛ دختر نوجوانی که این روزها در فضای مجازی دست به دست می شود نشان می دهد که حال نوجوانان ما از بعد سلامت روان خوب نیست و کرونا این مهم را تشدید کرد.
وی افزود: وقتی از پدیده خشونت صحبت می کنیم مجموعه ای از عوامل و شرایط تاثیر می گذارد تا شاهد چنین رفتارهایی در جامعه باشیم؛ این اتفاق مختص جامعه ما نیست و در سایر جوامع نیز وجود دارد.
این کارشناس تصریح کرد: بروز چنین رفتارهایی در جوامع نشان می دهد که ما روی سلامت روان و تاب آوری فرزندان مان کار نکرده ایم و یک سری عوامل سبب تشدید این رفتارها و بروز آن در جامعه شده است.
شاکری بیان کرد: وقتی ضعف برنامه های اوقات فراغت در کشور بیداد می کند و ما برای اوقات فراغت جوانان و نوجوانان در ایام کرونا برنامه ای غنی نداریم و شرایط کرونا این مهم را به شدت بروز و نمایان کرد.
وی ادامه داد: در گذشته این ضعف وجود داشت ولی نمایان نبود بالاخره خانواده ها فرزند خود را در یک کلاس ثبت نام می کردند ولی اکنون که شرایط کرونا در کشور حاکم است بسیاری از کلاس ها تعطیل و فرزندان بیشتر زمان خود را در خانه و با تلفن همراه می گذرانند.
این کارشناس تاکید کرد: ممکن است خیلی اوقات روابط مجازی به دنیای واقعی کشیده شود و یا فرد را از نظر وابستگی عاطفی به حدی بکشاند که از پدر و مادر کاری ساخته نیست و به نوعی شاهد بلوغ جنسی زود هنگام و کنترل نشده خواهیم بود و یا حتی ادبیات گفتار و رفتار نوجوانان به کلی تغییر میکند.
شاکری افزود: وقتی ضرورت سواد رسانه ای در این بین بیش از پیش نمایان می شود؛ زمانی که دانش استفاده از رسانه را داشته باشید دیگر در این فضا غرق نمی شوید و دانسته و مدیریت شده در این فضا فعالیت می کنید.
وی ادامه داد: وقتی به یکباره کرونا؛ باعث دگرگونی در تکنولوژی شد و آموزش حضوری جای خود را به آموزش مجازی داد ولی دانش آن آموزش داده نشد و در این سال ها شاهد آسیب های بسیار این فضا در جامعه هستیم.
این کارشناس عنوان کرد: وقتی نیاز نوجوان در خانواده تامین نمی شود؛ این نوجوان بیشتر در فضای مجازی غرق و دچار اختلال در هویت می شود زیرا فضای مجازی نیازهای اجتماعی نوجوان را به آن معنایی که با حضور در اجتماع تامین می شود؛ تامین نمی کند.
شاکری گفت: اینجاست که هویت آشفته و مستقلی که نوجوان به دست میآورد به یک انگیزه برای او تبدیل میشود که بخواهد خودش را در گروه همسالانش بالا بکشد و این می شود که خروجی آن هلیاهایی می شود که در جامعه به هنجار و آسیب تبدیل می شود.
وی خاطرنشان کرد: چشم دوختن به پلتفرم های خارجی و منفعل بودن در برابر آن، باعث ایجاد وضعیت فعلی و استعمار فضای مجازی و بروز آسیب هایی که نمود آن را در هلیا، مومو، نهنگ آبی و... می بینیم.
شاکری افزود: ولنگاری در سطح مدیریت فضای مجازی ذیل عدم حمایت ساختاری از مدیران است و از سوی دیگر بی تحرکی و عزم پایین مدیران ما باعث به وجود آمدن چنین فضایی شده است.
وی ادامه داد: اگر امروز ساده از کنار هلیاها بگذریم در آینده شاهد مجموع هلیاهایی خواهیم بود که دیگر از کنترل ما خارج می شوند.
این کارشناس تصریح کرد: گسترش مصادیق فساد در دختران و پسران نوجوان یکی از پیامدهای عقب ماندگی در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات است؛ غربگرایان داخلی که شبکه ملی اطلاعات را محدودیت می دانند.
شاکری بیان کرد: شبکه ملی اطلاعات اصلا محدودیت نیست بلکه مدیریت و کنترل فضای مجازی است یعنی فرزند شما در یک فضای مدیریت شده فعالیت می کند.
وی گفت: ما سالهاست که در خصوص شبکه ملی اطلاعات صحبت می کنیم ولی کشورهای پیشرفته دنیا خیلی دیرتر از ما حرف شبکه ملی اطلاعات را زدند ولی زودتر از ما این شبکه را عملی کرده اند ولی ما هنوز درصدد قانع کردن مدیران داخلی برای اجرای این موهبت در کشور هستیم.
این کارشناسدر خاتمه خاطرنشان کرد: تنها راهکار مقابله با "مومو" "نهنگ آبی" "هلیا" و... همگانی شدن سواد رسانه و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات است؛ امروز زنگ خطر فضای ولنگار مجازی بیش از پیش به صدا درآمده است و باید مسئولین امر از خواب غفلت بیدار شده و از چشم دوختن به غرب دست بردارند.
انتهای پیام /