سه‌شنبه 2 بهمن 1403

روند اشتباه در تایید صلاحیت کاندیداها / معطلی که گران تمام می‌شود

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
روند اشتباه در تایید صلاحیت کاندیداها / معطلی که گران تمام می‌شود

تعیین زمان انتخابات فدراسیون‌ها بدون اطمینان از وضعیت کاندیداها و در نهایت تایید صلاحیت دیرهنگام آنها، روند اشتباهی است که در پیش گرفته شده، بدون توجه به هزینه‌هایی که می‌تواند داشته باشد.

تعیین زمان انتخابات فدراسیون‌ها بدون اطمینان از وضعیت کاندیداها و در نهایت تایید صلاحیت دیرهنگام آنها، روند اشتباهی است که در پیش گرفته شده، بدون توجه به هزینه‌هایی که می‌تواند داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، با برگزاری انتخابات فدراسیون هندبال که امروز چهارشنبه برگزار شد، وزارت ورزش باید روی انتخابات فدراسیون های دیگر متمرکز شود که یک ماه پیش زمان تشکیل مجامع آنها در اسفندماه را اعلام کرد اما امروز و در آستانه این زمان های مقرر، به قطعیتی برای آنها نرسیده است.

طبق آنچه پیش از این وزارت ورزش مقرر کرده بود، نیمه دوم اسفندماه به برگزاری انتخابات 5 فدارسیون هاکی (14 اسفندماه)، وزنه برداری (15 اسفندماه)، کاراته (16 اسفندماه)، ناشنوایان (23 اسفندماه) و ژیمناستیک (24 اسفندماه) اختصاص دارد. محمد پولادگر معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش هم بر برگزاری این انتخابات تاکید داشت اما در عین حال آن را منوط به رخ ندادن اتفاقات غیرمنتظره و غیرقابل پیش بینی منوط کرد.

دقیقا همین مسئله قطعیت تشکیل مجامع پیش بینی شد را کمرنگ و سرنوشت آنها را منوط به همان اتفاقات موردنظر معاون وزیر می کند به خصوص که یکی از شروط اصلی و لازم برای برگزاری انتخابات هنوز فراهم نشده است.

تایید صلاحیت «دقیقه نودی» کاندیداها

در کنار نام نویسی از کاندیداها، تعیین زمان انتخابات، مهیا کردن شرایط تشکیل مجمع و مشخص کردن اعضای آن و دعوت از آنها، تایید صلاحیت کاندیداها یکی از شروط لازم برای انجام انتخابات است که عدم اعلام آن منجر به لغو مجمع می شود کمااینکه این اتفاق در مورد فدراسیون ورزش های کارگری شد طوریکه حتی صحت تعیین سوم اسفندماه برای تشکیل مجمع را هم زیر سوال برد.

در مواردی دیگر هم کاندیداها خیلی دیر از وضعیت صلاحیت خود و تایید یا عدم تایید آن مطلع می شوند. این موضوع اخیرا در مورد برخی فدراسیون ها به چشم آمد و از جمله هندبال که انتخاباتش برای امروز تعیین شده بود و نتیجه تایید صلاحیت سه کاندیدای آن همین دیروز اعلام شد.

در مورد اسکیت هم این موضوع یعنی عدم اطلاع رسانی وضعیت صلاحیت کاندیداها منجر به لغو انتخابات 14 آذرماه شد (به دلیل عدم تایید صلاحیت امیر عزیزی پور و اعلام آن در آغاز مجمع که اعتراض اعضا را به دنبال داشت)، برای انتخابات دوباره این فدراسیون (12 دی ماه) هم تایید صلاحیت عزیزی پور دقیقا یک روز پیش از مجمع اعلام شد و اتفاقا خودِ او موفق به کسب رای مثبت اعضا برای ریاست شد.

اعلام دیرهنگام نتیجه بررسی ها در مورد پرونده کاندیداها مربوط به امسال نمی شود کمااینکه سال گذشته هم این اتفاق در مورد اسکیت و نابینایان و کم بینایان افتاد و بسکتبال حتی شاهد چندمرحله جابه جایی انتخابات بود.

این در حالی است که عدم شفافیت در مورد وضعیت کاندیداها و اطلاع رسانی به موقع در این زمینه می تواند تبعات زیادی به دنبال داشته باشد.

فرصت سوزی برای کاندیداها و....

در دستورالعمل انتخابات فدراسیون (اساسنامه یا آئین نامه) در مورد زمان مورنظر برای تایید صلاحیت کاندیداها هیچ بازه زمانی قید نشده است. شاید به همین دلیل است که در بسیاری موارد اعلام فهرست کاندیداها به شب یا حتی صبح انتخابات کشیده می شود بدون اینکه اعتراضی به آن وارد باشد در حالیکه این مسئله در عمل از کاندیداهایی - در صورت عدم تایید صلاحیت - فرصت لازم و برابر را برای اعتراض و پیگیری آن می گیرد.

علاوه بر این اعضای مجمع هم در شرایطی دعوتنامه مجمع را دریافت می کنند یا حتی راهی محل برگزاری آن می شوند که از متقاضیان قطعی ریاست و اینکه کدام یک شانس اخذ رای دارند اطلاع کامل و کافی ندارند.

همین موضوع کافی است برای اینکه بهانه دست افرادی از داخل مجمع یا کاندیداها داده شود برای اینکه به منظور احقاق حق یا هر هدف شخصی دیگری، موضوع را به مجامع بین المللی کشانده و اینگونه پای آنها را به پرونده انتخابات داخلی باز کنند. مسئله ای که شاید غیراخلاقی باشد اما نمی توان مانع آن شد یا حتی ایرادی به آن وارد کرد وقتی بی اخلاقی های داخلی باعث و بانی‌اش بوده است.

لزوم تغییر در روند انتخابات

وزارت ورزش با تعیین و اطلاع رسانی زمان انتخابات فدراسیون ها به نوعی اراده خود را برای برگزاری آنها نمایش می دهد در حالیکه تا وقتی کاندیداها تایید صلاحیت نشده باشند، در عمل امکان شکل گیری این انتخابات وجود نخواهد داشت یا اینکه انتخابات به حاشیه کشیده می شود اگر عدم تایید صلاحیت کاندیدایی در دقیقه 90 محرض شود و فرصتی برای اعتراض او باقی نمانده باشد.

با این اوصاف شاید بهتر آن باشد وزارت ورزش بعد از مشخص شدن قطعی وضعیت کاندیداها، نسبت به تعیین زمان انتخابات اقدام کند اگرچه در این زمینه اساسنامه و تاکیدی که بر تعیین زمان انتخابات و ارسال دعوتنامه ها در فاصله 45 و 20 روزه دارد (بند 2 و 3 از ماده 16) دست و پای آنها را بسته است.

البته این روزها که پرونده بررسی و اصلاح اساسنامه فدراسیون های ورزشی روی میز مسئولان است، بد نیست به این بخش و بازنگری در آن توجه شود.

به طور کلی وزارت ورزش اگر واقعا خواستار برگزاری انتخابات بی دردسر و کم حاشیه است، تغییراتی را در روند آن ایجاد کند تا بدون معطلی های اینچنینی به نتیجه برسد مثلا اینکه همزمان با بررسی و نهایی کردن تاریخ پیشنهادی هیات رئیسه، پیگیر پرونده کاندیداها برای تسریع در روند بررسی و اعلام نتیجه آن باشد.

21 کاندیدا در انتظار تایید صلاحیت

تا پایان سال باید انتخابات 5 فدارسیون برگزار شود. در مجموع برای حضور در این انتخابات، 21 نفر در انتظار تایید صلاحیت خود به این شرح است:

هاکی برای انتخابات این فدراسیون 6 نفر نام نویسی کردند اما کمیسیون تطبیق با بررسی صلاحیت مدیریتی کاندیداها، تنها پرونده بهرام قدیمی، حمید رضا بخارایی و حسن اباذری را برای ارجاع به مراجع ذی صلاح تاییدکرد.

وزنه برداری طی مهلت تعیین شده برای نام نویسی از کاندیداها، 4 نفر اقدام به ارائه مدارک و ثبت نام کردند اما امروز فقط سجاد انوشیروانی و ایوب موسوی در انتظار تایید صلاحیت شان از مراجع هستند.

کاراته طی مدت زمان ثبت نام از کاندیداها، 10 نفر متقاضی ریاست در فدراسیون شدند اما کمیسیون تطبیق شانس رقابت را به 7 نفر داد. تا امروز خبر رسمی از وضعیت تایید صلاحیت این کاندیداها نشده اما برخی اخبار غیررسمی حکایت از این دارد که سیدحسن طباطبایی، هومن عسگری و سیدعباس احمد پناهی مجوز حضور در مجمع به عنوان کاندیدای ریاست را گرفته اند.

ناشنوایان مهران تیشه گران رئیس فعلی فدراسیون همراه با محمد پرگر، امیر آرام و کرم الله علیمرادی نفراتی هستند که برای حضور در انتخابات نام نویسی کردند، تایید صلاحیت مدیریتی شدند و حالا درانتظار تایید صلاحیت نهایی برای حضور در مجمع هستند. دوره چهارساله تیشه گران 26 اسفندماه تمام می شود.

ژیمناستیک آذرماه و در دوره 10 روز تعیین شده برای نام نویسی از کاندیداها، 11 نفر متقاضی ریاست شدند اما کمیسیون تطبیق فقط عابد حقدادی (سرپرست فعلی)، زهرا اینچه درگاهی، مقداد قلندرپور، حبیب نوظهوری و علی خسروی را تایید کرد. این پنج نفر منتظر نتیجه بررسی صلاحیت‌شان هستند که هنوز اعلام نشده است.