ساخت مسکن در عراق توسط ایران | دولت اعلام آمادگی کرد
رئیس اتاق تعاون به تازگی اعلام کرده است که ایران آمادگی ساخت 150 هزار واحد مسکونی در عراق را داراست. او بیان کرده است که در صورت اختصاص زمین به ایران، ظرفیت ساخت مسکن ارزان و انبوه در عراق وجود دارد.
در حالی که بسیاری از پروژههای مسکن داخلی از جمله مسکن مهر و نهضت ملی مسکن همچنان در مراحل نیمهکاره قرار دارند، این موضوع باعث ایجاد سوال میشود که در صورت وجود توانایی برای ساخت مسکن به این اندازه، چرا هنوز پروژههای داخلی به بهرهبرداری نهایی نرسیدهاند؟
بهمن عبداللهی، رئیس اتاق تعاون در نشست هماندیشی با هیاتهای تجاری عراق، به توانمندیهای ایران در حوزه مسکن اشاره کرده و گفته است: «تعاون ایران در حوزه مسکن بسیار فعال است و این مساله پس از انقلاب بسیار پررنگ بوده است.»
او همچنین به ظرفیت بالای تعاونیهای مسکن در ایران اشاره و بیان کرده است اتاق تعاون ایران به نمایندگی از تعاونیهای کشور، آماده تامین مصالح و ساختوساز، تامین کالای فروشگاههای مصرف و همکاری در بخش کشاورزی در بصره (عراق) هستند.
رئیس هیات تجاری عراق هم اظهار کرده است این همکاریها باعث میشود هزینه ساختوساز در عراق کاهش یابد و در عین حال، سرعت ساخت مسکن انبوه و ارزانقیمت بالا رود.
این اولین بار نیست که ایران چنین توافقاتی را با عراق در زمینه مسکن مطرح میکند؛ در سال 1390، تفاهمنامهای میان دو کشور مبنی بر ساخت 200 هزار واحد مسکونی در عراق امضا شد که طبق آن قرار بود 10 هزار واحد در فاز اول ساخته شود.
پروژه مسکن مهر هنوز ناتمام است
اگرچه این نوع توافقات بینالمللی در حوزه ساختوساز امری طبیعی است، اما این سوال پیش میآید که اگر در ایران چنین تواناییها و ظرفیتهایی وجود دارد، چرا هنوز نتوانسته است پروژههای مسکن داخلی را تمام کند؟
این اعلام آمادگی اتاق تعاون برای ساخت مسکن در عراق در حالی است که پروژههایی از جمله مسکن مهر که از سال 1386 کلید خورده، هنوز به طور کامل ساخته نشده و بسیاری از واحدهای ساختهشده نیز هنوز به متقاضیان تحویل داده نشده است. وعده ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در قالب پروژه نهضت ملی مسکن نیز تاکنون عملیاتی نشده و حتی در مرحله شروع، متوقف شده است.
این خبر باعث شده سوالاتی در خصوص اولویتهای داخلی و خارجی مطرح شود که اگر ایران واقعاً توانایی ساخت 150 هزار واحد مسکن در کشور همسایه را دارد، چرا این توانمندی برای حل بحران و مشکلات حوزه مسکن داخل کشور به کار گرفته نمیشود؟ و اگر تعاونی ها امکان ساخت سریع مسکن را دارند چرا پروژه مسکن مهر 17 سال ناتمام مانده و تکمیل و تحویل داده نشده است؟