سامانه های بورسی سهام عدالت؛ مشاهده ارزش دارایی و فروش سهام عدالت
سامانه سعدی به عنوان اولین سامانه برای استعلام و فروش سهام عدالت وارد بورس ایران شد و مشمولین سهام عدالت میتوانند در این سامانه معاملات مربوط به سهام عدالت از جمله فروش سهام عدالت، سرمایه گذاری مجدد سهام عدالت و مشاهده سهام خود را انجام دهند.
سامانه سعدی توسط کارگزاری فارابی، تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار جهت ارائه خدمات مورد نیاز دارندگان سهام عدالت راهاندازی شده است. با راهاندازی این سامانه میلیونها نفر از مشمولان سهام عدالت در سراسر کشور میتوانند از طریق اینترنت، مدیریت سهام عدالت را در دست گرفته و نسبت به فروش سهام عدالتشان اقدام کنند.
مشمولان سهام عدالت که طی اعلام قبلی روش سهامداری مستقیم را انتخاب کردهاند، میتوانند با ورود به «سامانه سعدی» وضعیت سهمهای موجود در سبد داراییهایشان را مشاهده کرده و برای بهرهمندی از منافع سهام عدالت تصمیمگیری کنند.
*س_تشریح روش دوم فروش سهام عدالت، روش مراجعه حضوری_س* روش دوم، مراجعه حضوری است. درواقع آن دسته از سهام دارانی که شماره همراه ندارند یا شماره همراه به نام خودشان نیست میتوانند از طریق مراجعه حضوری به شعب کارگزاری درخواست خود را ارسال کنند. در این روش کارگزار باید مشتری را احراز هویت و سفارش فروش سهام عدالت را دریافت کند. سپس سفارش باید از طریق سامانه برای شرکت سپرده گذاری مرکزی ارسال شود. البته این سامانه هنوز طراحی نشده و احتمالا در آینده نزدیک طراحی میشود. بر این اساس، با وارد کردن کد ملی سهامدار، پرتفوی مشتری دریافت و در اختیارش گذاشته میشود. همچنین سفارش ثبت و به شرکت سپرده گذاری مرکزی ارسال خواهد شد. این سفارشات تجمیع شده و توسط کارگزار در روز کاری بعد قابل معامله خواهد بود. *س_تشریح روش سوم فروش سهام عدالت، فروش از طریق بانک_س* روش سوم، دریافت سفارش از طریق سیستم بانکی است که معمولا به صورت حضوری خواهد بود. بانک سفارشات دریافت شده را برای کارگزار ارسال میکند و کارگزار باید سفارشات را وارد سامانه کرده و برای شرکت سپرده گذاری مرکزی ارسال کند. این روش برای مشمولانی که برای فروش سهام خود عجله دارند، اما کد بورسی ندارند، توصیه میشود. *س_ تفاوت فروش از طریق بانک با کارگزاری_س* تفاوت روش دریافت سفارش از طریق سیستم بانکی و از طریق نمایندی کارگزاریها در این است که زمانی که سهامدار از طریق بانک اقدام به فروش سهام خود میکند اختیاری در انتخاب سهمهایی که میفروشد ندارد. همچنین یا باید 30 درصد سهام خود را بفروشد یا اصلا سهامی نفروشد. درواقع نمیتواند تا 30 درصد سهام خود (مثلا 20 درصد سهام خود) را بفروشد. اما زمانی که فرد برای فروش سهام خود از طریق کارگزاری اقدام میکند، مختار است هر میزان از هر یک سهام خود را انتخاب کند. مشروط بر اینکه ارزش آن از 30 درصد بیشتر نشود.