شروع هدایت تحصیلی پایه نهم از 26تیر / توصیههایی به دانشآموزان برای انتخاب رشته

فرآیند هدایت تحصیلی دانشآموزان پایه نهم از پنجشنبه 26 تیرماه آغاز میشود. دانشآموزان برای مشاهده برگه خود باید به سامانه my.medu.ir مراجعه کنند اما برای ثبتنام رسمی، وجود مهر و امضای مدرسه الزامی است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، فرآیند صدور نمونبرگ هدایت تحصیلی برای دانشآموزان پایه نهم از روز پنجشنبه 26 تیرماه 1404 آغاز میشود و تا دوشنبه 30 تیرماه ادامه خواهد داشت.
دانشآموزان میتوانند با مراجعه به سامانه my.medu.ir برگه هدایت تحصیلی خود را مشاهده کنند اما توجه داشته باشند که این برگه برای ثبتنام رسمی، باید دارای مهر و امضای مدرسه باشد.
اولویتها در انتخاب رشته و روند ثبتنام
بر اساس اعلام آموزشوپرورش، دانشآموزانی که اولویت الف را در برگه هدایت تحصیلی کسب کردهاند، به مدت دو هفته فرصت دارند برای ثبتنام در رشته پیشنهادی اقدام کنند. پس از آن نوبت به دانشآموزانی میرسد که در اولویت ب قرار دارند. مدارس غیردولتی (غیرانتفاعی) از این اولویتبندی مستثنی بوده و میتوانند طبق ضوابط داخلی خود اقدام به ثبتنام کنند.
هدایت تحصیلی دانشآموزان از 26 تیر / شماره 1570 برای مشاوره تلفنیبرای آن دسته از دانشآموزانی که در نمونبرگ خود هیچ اولویتی کسب نکردهاند یا اولویت رشته دلخواهشان ثبت نشده، امکان شرکت در آزمون تعیین رشته فراهم شده است. با این حال، مسئولان هشدار میدهند که قبولی در این آزمون تضمینی برای ثبتنام در رشته دلخواه نیست، زیرا ثبتنام در گرو ظرفیت مدارس خواهد بود.
یکی از نکات کلیدی که در اطلاعیه آموزشوپرورش تأکید شده این است که دانشآموزان حتی در صورت تصمیم برای شرکت در آزمون تعیین رشته، بهتر است ثبتنام اولیه خود را در رشته پیشنهادی انجام دهند تا در صورت عدم قبولی در آزمون، ظرفیت موجود را از دست ندهند.
نمره آزمون صرفاً برای صدور برگه هدایت تحصیلی لحاظ میشود و نمرات نهایی خرداد تغییری نخواهد کرد.
انتقاد از کمبود مشاوران متخصص و نیاز به توسعه زیرساختها
اکبر پولادی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت راهبردی هدایت تحصیلی گفت: بهترین نوع هدایت تحصیلی، ترکیب علایق، استعدادها و آگاهی از شرایط بازار کار است. متأسفانه در بسیاری از مدارس، مشاوران حرفهای و آگاه در دسترس نیستند و همین موضوع باعث میشود دانشآموزان بعد از ورود به رشته انتخابی متوجه شوند که به آن علاقهمند نیستند یا توان علمی لازم را ندارند.
پولادی افزود: در گذشته طرحهایی مانند کاد به دانشآموزان امکان مواجهه واقعی با مشاغل و رشتههای مختلف را میداد. امروز نیز هدایت تحصیلی باید با نگاه منطقهای، نیاز بازار کار و آمایش سرزمین صورت گیرد اما متأسفانه هنوز از استانداردهای لازم در این زمینه فاصله داریم.
توصیههایی به دانشآموزان و خانوادهها برای انتخاب رشته موفق
با توجه به تأثیر بلندمدت انتخاب رشته در مسیر تحصیلی، شغلی و حتی کیفیت زندگی، توجه به چند نکته برای خانوادهها و دانشآموزان ضروری است:
1. شناخت دقیق از خود: علاقه، توانایی، سبک یادگیری و شخصیت خود را بشناسید. گاهی انتخاب رشته صرفاً بر اساس تصور غلط از درآمد یا پرستیژ اجتماعی صورت میگیرد.
2. مشورت با مشاور آگاه: از ظرفیت مشاوران مدرسه یا مراکز مشاوره تخصصی استفاده کنید. یک جلسه مشاوره صحیح میتواند مسیر آینده را تغییر دهد.
3. آگاهی از واقعیتهای بازار کار: رشتههای تحصیلی با بازار کار واقعی و نیاز روز را بشناسید. بعضی رشتهها اشباع شدهاند و برخی به سرعت در حال رشد هستند.
4. انعطافپذیری و امیدواری: اگر اولویت الف کسب نکردید، دنیا به آخر نرسیده است. در بسیاری از موارد، دانشآموزان در رشتههای ثانویه یا جدید موفقتر شدهاند.
5. برنامهریزی برای تغییر مسیر در آینده: اگر رشته فعلیتان مطلوب نیست با برنامهریزی برای کنکور، تغییر رشته یا مهارتآموزی میتوانید مسیرتان را اصلاح کنید.