یک‌شنبه 11 آذر 1403

شگردهای رسانه‌ای در علوم شناختی | تکنیک سی و پنجم: شروع صفر

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
شگردهای رسانه‌ای در علوم شناختی | تکنیک سی و پنجم: شروع صفر

این نوع خبررسانی که می خواهد همه موفقیت ها را به شکست تبدیل کند شبیه یک عملیات ضرب، در ریاضی است که یکی از اعداد صفر باشد. به این شگرد در رسانه «شروع صفر» می گویند.

به گزارش فارس، ایران یک ماهواره بر با فناوری بالا را با موفقیت آزمایش کرد، خبر خیلی خوبی بود که همه را خوشحال کرد. اما وقتی رسانه های بیگانه را گوش می دهیم، آنها چیز دیگری می گویند. وقتی ایران نخستین بار یک هواپیمای جنگنده به نام کوثر را رونمایی کرد، افتخاری در صنعت هوایی کشورمان ثبت شد، اما باز هم وقتی رسانه های بیگانه را گوش می دهیم حرف دیگری می زنند.

این نوع خبررسانی که می خواهد همه موفقیت ها را به شکست تبدیل کند شبیه یک عملیات ضرب، در ریاضی است که یکی از اعداد صفر باشد. به این شگرد در رسانه " شروع صفر " می گویند.

علیرضا داودی کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی در گفتگو با فارس، ضمن تشریح کارکرد رسانه های فارسی زبان بیگانه درخصوص تکنیک " شروع صفر " گفت: در این تکنیک همه ی پدیده ها از شروع صفر مد نظر قرار می گیرند.

داودی افزود: در ریاضی صفر ضربدر هر عددی مساوی صفر است، شروع صفر دقیقا به این معناست که رسانه ذهن مخاطب را مرتبا با صفر ضرب می کند و همه چیز تهی و منفی می شود و هر نوع اقدامی هم صورت بگیرد، ذهن با " شروع صفر " شروع می کند.

کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی گفت: به عنوان مثال پل ساخته می شود، شروع صفر در ذهن مخاطب تعبیه می شود، دزدی مسئولان، پل ساخته می شود، رسانه ذهن مخاطب را می برد به سمتی که از این پروژه دزدی شده است، پس کل عظمت پل از بین می رود چون با دزدی پیوندش دادند.

داودی درخصوص تاثیر این شگرد رسانه ای بر افکار مخاطبان گفت: هم اکنون که ویروس کرونا شیوع پیدا کرده است و واکسن داخلی هم در حال اخت است این رسانه ها عده ای از افراد را که به ارمنستان سفر کرده اند را نشان می دهند می گویند ببینید در ایران واکسن در حال تولید هست اما عده ای از افراد به مثلا ارمنستان می روند برای اینکه واکسن بزنند، این گونه که است رسانه های بیگانه درپی سلب اطمینان مخاطبان از تولیدات داخل هستند.

کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی تاکید کرد پس بی اعتمادی مردم نسبت به مسئولان ضرب در صفر می شود در صورتی که در ارمنستان 8 درصد مردم بیشتر واکسن نزدند و خودشان اعتقادی به آن واکسن ندارند اما رسانه های بیگانه این اقدام را ضرب در صفر نشان می دهد و به سمت حرکت جدید معرفی می کنند که آن حرکت جدید، هدف گذاری ارمنستان خواهد شد، این تکنیک مبنایی ترین تکنیک در علوم شناختی است.

شگردهای رسانه های بیگانه برای تغییر ذهن مخاطب فارسی زبان هر روز بیشتر می شود، شناختن و درک این جنگ شناختی قسمتی از سواد رسانه‌ای مورد نیاز امروز ایران‌مان است. بنابراین رسانه ها تلاش می کنند مطابق اهدافی که دارند در این فرآیند دخالت کنند. ایجاد، تغییر یا تقویت باورها، از کارکردهای رسانه ها در همراه سازی مخاطبان است.

این علوم بی شک در زندگی مردم دارای تاثیرات قابل توجهی است، چرا که حیات و بقای انسان ها و محیط پیرامونشان وابسته به کارکرد های مغزی شان است، پس هر چه شناخت مان از این مقوله بیشتر باشد تاثیرات قابل توجه تری در تعاملات و کنش‌ها و رویکردهای‌مان خواهد داشت. این علوم برغم اهمیت و نقش بی بدیلی که چه امروز و چه در آینده زندگی بشر ایفا خواهند کرد، تازه و کمتر شناخته شده هستند. این علم هنوز در ابتدای راه قرار دارد اما چشم انداز پیش رو برای توسعه آن بسیار درخشان است.

از نظر زندگی در جامعه شبکه ای و توسعه همه جانبه رسانه ها، این ابزار قدرتمند قطعا هم پیوند عمیق با مباحث علوم شناختی دارد آن هم در بحث های مهندسی افکار عمومی و جریان سازی های رسانه ای هم نقشی بی بدیل در آشنایی افکار عمومی با حوزه های مختلف علوم شناختی دارند، رسانه قدرتمند‌ترین ابزار ترویجی این روزهای دنیاست. شاید بهتر باشد نهادهای متولی ترویج علم شناختی، نتایج پژوهش ها و نمونه های عینی آن را برای مردم بازگو کنند تا اولا عمومی سازی درباره این مفهوم شکل بگیرد و در ثانی مشوقی برای تعمیق و توسعه سایر پژوهش ها در این زمینه باشد، زیرا دنیای آینده دنیای علوم نوین است.

علوم شناختی، علمی است که با مغز ارتباط دارد و هر لحظه زندگی انسان ها به این علم متصل است؛ چرا که انسان ها از قدرت فکر کردن برخوردار هستند و کوچک ترین اختلالی در سیستم علوم شناختی تمام زندگی فرد را مختل می کند. این علم در بحث آموزش، سلامت و همین طور در بحث های مدیریت و تصمیم‌گیری کاربردهای چشم‌گیری دارد. امروزه در بحث بازاریابی از این علم بسیار استفاده می شود، به عنوان نمونه هنگامی که شرکت های تبلیغاتی محصولی را تبلیغ می کنند به این نکته توجه دارند که مغز انسان چگونه عمل می‌کند و با توجه به کارکردهای مغز، تصاویر، ترکیب رنگ ها و متن تبلیغ را انتخاب می کنند تا تاثیرگذاری بیشتری بر روی ذهن افراد داشته باشد.

مهمترین کارکرد علوم شناختی در حیطه شیوه های تولید محتوا برای جنبه های اثرگذاری بیشتر بر مخاطب و انتخاب مجراهای انتقال پیام با توجه به دگرگونی هایی که در فضای مجازی و وسایل ارتباط جمعی و تمرکز بر رسانه‌ها و نحوه گزینش آنهاست.

با توجه به فرهنگ، قابلیت های ادراکی و شناختی آن جامعه و بخش بسیار مهمتر که توجه به مخاطب است برای دریافت آثار هنری، تجزیه و تحلیل براساس شناخت ادراکی و مسائل مرتبط با قواعد هنری که سه حیطه کاملا به هم پیوسته اما مجاز از علوم شناختی هستند که در حیطه رسانه خیلی کار دارند.

مجموعه برنامه کوتاه "روایت رنگ‌ها" روایتی از تکنیک های جنگ شناختی است که در شبکه رادیویی رادیو گفت و گو تولید و پخش می شود.

تکنیک های رسانه ای در دنیای امروز وارد فضای علوم شناختی شده است از این رو رادیو گفت و گو مجموعه برنامه‌ای 90 قسمتی برای آشنایی مخاطبان با این تکنیک ها را تدارک دیده است. "روایت رنگ‌ها" نام این مجموعه برنامه‌ی تخصصی در حوزه علوم شناختی با محوریت شگردهای رسانه‌ای در انحراف افکار عمومی است که ماموریت این شبکه، در جریان سازی موثر بر نخبگان و کنشگران جامعه ایرانی را محقق کرده است.

این مجموعه برنامه که در قالب ساختارهای نوین طراحی و تولید شده، در هر قسمت و در گفت و گو با دکتر علیرضا داودی کارشناس مسائل رسانه و متخصص علوم شناختی، با رویکردی تخصصی و تحلیلی و با مصداق‌های عینی به افشای تکنیک های رسانه های بیگانه و معاند در جهت تخریب ذهن مرم ایران می پردازد.

روایت رنگ‌ها هر روز ساعت 11:55 دقیقه از رادیو گفت و گو موج اف ام ردیف 103.5 مگاهرتز تقدیم علاقه‌مندان می‌شود.