قاچاق دام از مرزهای غربی کشور
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری دامداران متحرک ایران گفت: اینکه قیمت گوشت امروز کیلویی 130 تا 140 هزار تومان است به دلیل سرکوب قیمتهاست. قیمت گوشت با توجه به افزایش هزینههای تولید باید کیلویی 170 تا 180 هزار تومان باشد تا تولیدکننده حداقل ضرر نکند.
فضل خرم در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه گفته میشود صادرات دام باعث افزایش قیمت گوشت شده است، گفت: حدود 67 میلیون راس دام روستایی، عشایری و صنعتی وجود دارد و در 15 روز اخیر حدود 5000 راس دام صادر شده است. سوال اینجاست که چطور چنین چیزی امکان دارد که در مقابل این تعداد دام، صادرات 5000 راس باعث افزایش قیمت شود؟
وی ادامه داد: در خصوص افزایش قیمت گوشت یا گرانفروشی در سطح توزیع رخ داده است یا اینکه دام به صورت غیر رسمی از کشور خارج می شود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری دامداران متحرک ایران اضافه کرد: در حال حاضر آماری از میزان قاچاق نداریم. ولی آن طور که به ما گفته شده هفتهای چندین هزار راس دام از مرزهای غربی کشور قاچاق می شود.
افزایش هزینهها قیمت تمام شده تولید را بالا برده است
وی در ادامه تصریح کرد: البته افزایش قیمت گوشت امر طبیعی است. چه بسا اگر به بازار مواد غذایی نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که در همین چند وقت اخیر قیمت شکر افزایش یافته یا مثلا قیمت ماهی نسبت به دوسال گذشته 3 برابر افزایش داشته است، در حالی که گوشت در دوسال اخیر با توجه به افزایش هزینههای تولید، افزایش قیمت چندانی نداشته است.
قیمت گوشت سرکوب میشود
خرم در ادامه افزود: چرا تلاش بر این است که قیمت گوشت سرکوب شود؟ برای تولید یک کیلو گوشت حدود 14 کیلوگرم نهاده نیاز داریم. با افزایش قیمت نهادهها اگر متوسط قیمت نهاده را کیلویی7000 تومان در نظر بگیریم حدود 98 هزار تومان فقط هزینه علوفه است. این هزینه در کنار سایر هزینههای دیگر قطعا قیمت تمام شده تولید را بالا میبرد. اینکه قیمت گوشت امروز کیلویی 130 تا 140 هزار تومان است به دلیل سرکوب قیمتهاست. قیمت گوشت با توجه به افزایش هزینههای تولید باید کیلویی 170 تا 180 هزار تومان باشد تا تولیدکننده حداقل ضرر نکند.
وی در پاسخ به این سوال که دامداران دامسبک با مشکلات بسیاری از جمله افزایش قیمت نهادهها، مازاد دام و فروش دام با قیمت پایین و... دست و پنجه نرم میکنند و چرا دولت به مشکلات آنها رسیدگی نمیکند، گفت: سالهای گذشته در حوزه دام عشایر 500 هزار تن نهاده دریافت میکردیم. تا آذرماه سالجاری هم بیش از 560 هزار تن جو، ذرت، سبوس و کنجاله سویا بین دامداران توزیع شد. قبلا فاصله قیمت نهاده دولتی و آزاد 150 تومان بود که این عدد افزایش یافته و در حال حاضر نهادهها در بازار آزاد 300 درصد گرانتر از نهادههای دولتی هستند.
خرم افزود: برای مثال جوی دولتی کیلویی حدود 2000 تومان قیمت دارد، ولی در بازار آزاد قیمت آن به کیلویی 7500 تا 8000 تومان میرسد.
15 تا 20 درصد نهادههای مورد نیاز دامداران توسط دولت تامین میشود
وی تصریح کرد: در گذشته دولت 15 تا 20 درصد نهادههای مورد نیاز دامداران را تامین میکرد در حال حاضر هم به همین میزان تامین میشود ولی همین افزایش قیمت نهادهها فشار بیشتری به دولت وارد کرده و تصور میشود دولت اقدامی در این راستا انجام نداده است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عشایری دامداران متحرک ایران با بیان اینکه دولت برنامههای حمایتی خرید دام را هم در دستور کار قرار داده است، گفت: 113 تا 115 هزار راس دام عشایری خریداری شد. البته چون زمان خرید مناسب نبود و دامها وارد مرحله آبستنی شده بودند این خرید متوقف و تصمیم بر این شد به جای اینکه دامها به کشتارگاه بروند، حفظ شوند. بنابراین 180 هزار تن نهاده برای حفظ 1.5 میلیون راس دام مولد در اختیار جامعه عشایری قرار گرفت که این یعنی ماهیانه 45 هزار تن نهاده توزیع میشود.
وی اضافه کرد: خرید حمایتی دام هم انجام میشود. در حال حاضر دولت با قیمت هر کیلو 62 هزار تومان دام را از دامداران خریداری میکند. یعنی 53 هزار تومان پول نقد به دامدار پرداخت میشود و 9000 تومان مابقی نیز به صورت خوراک دام تحویل میدهند.
خرم در پاسخ به اینکه دامداران معتقدند هر کیلو دام سبک با قیمت 62 هزار تومان هزینههای تولید را پوشش نمیدهد و آیا نباید رقم بیشتری برای آن تعیین میشد، گفت: تصمیم دولت بر این بوده که هر کیلو دام زنده سبک را 62 هزار تومان خریداری کند، اما اینکه چقدر این طرح اجرایی است و با توجه به افزایش هزینهها آیا دامداران حاضر به تحویل دامهایشان با این قیمت هستند یا خیر، جای بحث دارد.
انتهای پیام