چهارشنبه 18 تیر 1404

قدرت حضور در لحظه: راز کارآفرینان موفق

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
قدرت حضور در لحظه: راز کارآفرینان موفق

کارآفرین ها با حواس پرتی های مداوم و مسوولیت هایی که هر روز بیشتر می شوند بیگانه نیستند. اگر کارآفرین باشید با وجود جلسات پشت سر هم، پیام های مکرر، مدیریت شبکه های اجتماعی و تصمیم‌گیری های سرنوشت ساز ممکن است گاهی حس کنید کم آورده اید و مغزتان دیگر کشش این حجم از کار را ندارد.

در این دنیای پر هیاهو، مهارتی هست که معمولا از آن غافل می شویم؛ مهارتی که می‌تواند همه چیز را تغییر دهد: توانایی «حضور کامل»، غرق شدن کامل در همین لحظه. حضور در لحظه فقط به معنای ذهن آگاهی (mindfulness) نیست، بلکه یک ابزار استراتژیک است که می‌تواند بر رهبری سازمان، معادلات تیمی و روابط با مشتری ها تاثیر مثبت بگذارد. همان‌طور که «اکهارت توله» در کتاب «قدرت حال» می گوید: «عمیقا درک کن تنها چیزی که واقعا در اختیار داری، همین لحظه حال است.» پذیرش این طرز فکر می‌تواند نحوه کار کردن، رهبری و ارتباطات شما با دیگران را به کلی متحول کند.

 نگاه علمی به حضور در لحظه

تحقیقات علمی ثابت کرده اند که ماندن در لحظه، عملکرد شناختی را بهبود می بخشد. مطالعه ای از دانشگاه هاروارد نشان داده که ذهن ما تقریبا در 47‌درصد اوقات، سرگردان و در حال پرسه زنی است و این باعث کاهش تمرکز و بهره وری می‌شود. اگر یاد بگیریم خودمان را در لحظه اکنون نگه داریم می‌توانیم تصمیمات بهتر بگیریم، روابطمان را تقویت کنیم و استرس خود را کاهش دهیم و این ها، لازمه های اصلی موفقیت بلندمدت در مسیر کارآفرینی هستند.

به علاوه، حضور در لحظه باعث پرورش هوش هیجانی می‌شود، ویژگی ای که به گفته کتاب «چرا EQ ممکن است از IQ مهم‌تر باشد؟» در 90‌درصد مدیران رده بالا و ممتاز دیده می‌شود. مدیرانی که هوش هیجانی بالایی دارند توانایی بیشتری در مدیریت استرس دارند، بهتر می‌توانند به تیمشان انگیزه دهند و روابط عمیق - تری با مشتریان خود ایجاد می‌کنند.

مدیرانی که حضور در لحظه را تمرین می‌کنند تاثیر تحول آفرین و عمیقی بر سازمان خود می گذارند. من این را از نزدیک و به واسطه همکاری با کسب و کارها و بنگاه های اجتماعی دیده ام. رهبران سازمانی موثر، صرفا برای رفع تکلیف در جلسات حاضر نمی شوند. آنها واقعا در گفت وگوها شرکت می‌کنند، فعالانه گوش می - دهند، سوالات فکرشده و‌سنجیده می پرسند و توجه کامل خود را معطوف به جلسه می‌کنند. این رفتار باعث ایجاد فرهنگ احترام، اعتماد و همکاری می‌شود که به نوبه خود نوآوری و روحیه تیم را تقویت می‌کند.

یکی از نمونه های قدرتمند در این رابطه، «پال پولمن»، مدیرعامل سابق یونیلیور است. او به خاطر حضور کاملش در ارتباط با کارکنان، فارغ از جایگاه و سطح شغلشان، شهرت داشت. این توجه بی‌قید و شرط او، فضایی باز و خلاقانه ایجاد کرد که به کارکنان اجازه می داد ایده ها و پیشنهادهایشان را که با اهداف پایداری شرکت هم راستا بود، مطرح کنند و این در نهایت باعث رشد چشمگیر شرکت در دوران تصدی او شد.

 حضور واقعی در کنار مشتریان

کارآفرین هایی که واقعا در کنار مشتری ها حضور کامل دارند و به آنها توجه می‌کنند روابطی پایدار و مبتنی بر اعتماد و وفاداری با آنها برقرار می‌کنند. این را بدانید که مشتری به خوبی متوجه می‌شود که واقعا به صحبت - هایش گوش می دهید یا نه. کارکنان بخش فروش که گفت وگوهای معنادار برقرار می‌کنند، با دقت به صحبت مشتری گوش می‌کنند و به هر فرد متناسب با نیازهایش توصیه ارائه می‌دهند، معمولا روابطی عمیق و ماندگار با مشتری برقرار می‌کنند.

مثال بارز این رویکرد، شرکت «واربی پارکر» است که به جای تکیه بر تاکتیک های تهاجمی فروش، کسب - وکارش را بر پایه «ایجاد تجربه استثنایی» برای مشتری بنا کرده است. کارکنان این شرکت آموزش دیده اند که در تعامل با هر مشتری، کاملا در لحظه حضور داشته باشند و این چیزی است که به وفاداری برند و حفظ مشتری ها منجر شده است.

 حضور در لحظه در زندگی روزمره

حضور در لحظه، محدود به لحظات رهبری کردن سازمان یا تعاملات با مشتری ها نیست، بلکه تمرینی است که باید در روتین های روزانه زندگیتان جا بگیرد. چند تمرین وجود دارند که کمک می‌کنند در لحظه حضور داشته باشید:

1- صبح های آگاهانه: روز خود را با تمرین های کوچک ذهن آگاهی، مثل تنفس عمیق، نوشتن رویدادها در دفترچه یادداشت یا مدیتیشن آغاز کنید. این تمرین های کوچک، ذهنتان را باز می‌کنند و فضای مثبتی فراهم می‌کنند تا بتوانید در ادامه روز، آگاهانه تصمیم‌گیری کنید.

2- تمرکز روی هر کار در زمان انجامش: ممکن است «مولتی تسکینگ» یا انجام همزمان چند کار، کارآمد به نظر برسد. اما تحقیقات نشان داده که این کار می‌تواند بهره وریتان را تا 40‌درصد کاهش دهد. به جای آن، تمرکز خود را روی انجام یک کار بگذارید تا نتایج بهتر بگیرید.

3- تمرین گوش دادن فعال: وقتی با مشتری یا یکی از اعضای تیم در تعامل هستید، تمام توجه خود را به او بدهید. تماس چشمی برقرار کنید، سوالات فکرشده بپرسید و نکات کلیدی که مطرح کرد را خلاصه و تکرار کنید تا بداند که واقعا به صحبت هایش گوش داده اید.

4- ایجاد مناطق «تکنولوژی ممنوع»: زمان ها یا فضاهایی را مشخص کنید که در آنها استفاده از گوشی موبایل یا مانیتور یا هر صفحه نمایشی ممنوع باشد تا حواس پرتی ها به حداقل برسند. این کمک می‌کند بهتر روی کار خود تمرکز کنید، خلاقیت خود را شکوفا کنید و در کنار کسانی که دوستشان دارید، حضور واقعی داشته باشید.

5- زمان استراحت برای حضور: درست همان‌طور که برای جلسات خود برنامه ریزی می کنید، لحظاتی را در طول روز به تامل و ذهن آگاهی اختصاص دهید. این زمان های استراحت کوتاه، تمرکزتان را تجدید می‌کنند و خستگی ذهنتان را کاهش می‌دهند تا بتوانید با ذهنی باز و پربازده، روز خود را ادامه دهید.

یکی از نکات کلیدی برای تقویت حضور، پذیرش تغییر است. دالایی لاما می گوید: «تنها چیزِ دائمی، ناپایداری است.» کارآفرینان با پذیرش این حقیقت، می‌توانند به جای مقاومت در برابر تغییر، آن را بپذیرند. این کمک می‌کند با آرامش و شفافیت، چالش ها را مدیریت کنند.

من در طول همکاری با رهبران سازمانی جوان و افراد تحول آفرین، دیده ام که پذیرش این طرز فکر به کارآفرینان کمک می‌کند به جای اینکه در اشتباهات گذشته گیر کنند یا با اضطراب آینده را پیش‌بینی کنند، در مواجهه با مشکلات، خونسردی خود را حفظ کنند و سازگار شوند.

 توجیه «کسب و کاری» حضور در لحظه

حضور در لحظه فقط به نفع سلامت روان نیست بلکه یک مزیت رقابتی در کسب و کار نیز به شمار می‌رود. تحقیقات موسسه مکینزی حاکی از این است که مدیرانی که ذهن آگاهی را تمرین می‌کنند تمرکز و عملکرد شناختی بیشتری دارند (20 درصد). همان‌طور که قبل تر اشاره شد، حضور در لحظه می‌تواند به تصمیم‌گیری بهتر، روابط عمیق تر و ایجاد فضایی برای ایده پردازی منجر شود که همه این ها لازمه های حیاتی رشد کسب - وکار هستند.

و در پایان، حضور فراتر از یک طرز فکر ساده است و می‌توان آن را یک ابزار حیاتی برای موفقیت در عرصه کارآفرینی دانست. کارآفرینانی که متعهد به شنیدن فعال، ذهن آگاهی، تعامل عمیق با تیم و مشتریان و پذیرفتن تغییر هستند، راه را برای موفقیت بیشتر، هدفمندی و رضایت بخشی هموار می‌کنند. اکهارت توله می گوید: «هر جا که هستی، کاملا آنجا باش.» کارآفرینانی که این اصل را پذیرفته اند خواهند فهمید که حضور، تنها یک ابزار کسب و کار نیست بلکه روزنه ای به یک سفر کارآفرینی معنادارتر، تاثیرگذارتر و رضایت بخش تر است.

منبع: Entrepreneur