یک‌شنبه 4 آذر 1403

مبادلات تجاری ایران با همسایه مسلمان / ارقام رو به افزایش است

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
مبادلات تجاری ایران با همسایه مسلمان / ارقام رو به افزایش است

ایران در میان منابع واردات پاکستان در ژانویه 2024 در رتبه 10 قرار گرفته است. بیش از 2 درصد کل واردات پاکستان در این ماه از ایران تامین شده است.

وزارت بازرگانی پاکستان اعلام کرد که واردات از ایران در نخستین ماه سال جاری با رشد 25 درصدی نسبت به سال قبل مواجه شده است.

پاکستان در ژانویه سال 2023 بالغ بر 83 میلیون دلار کالا از ایران وارد کرده بود که این رقم در مدت مشابه امسال به 104 میلیون دلار افزایش یافته است.

رشد 25 درصدی واردات پاکستان از ایران در نخستین ماه سال جاری میلادی در حالی است که طی 12 ماهه سال قبل نیز واردات این کشور از ایران با رشد 13 درصدی مواجه شده و به 944 میلیون دلار رسیده بود.

بر اساس این گزارش، ایران در میان منابع واردات پاکستان در ژانویه 2024 در رتبه 10 قرار گرفته است. بیش از 2 درصد کل واردات پاکستان در این ماه از ایران تامین شده است.

کل واردات پاکستان در ژانویه امسال 4737 میلیون دلار اعلام شده است. چین با 1296 میلیون دلار بزرگترین منبع واردات پاکستان در این ماه بوده و قطر با 388 میلیون دلار و امارات با 305 میلیون دلار به ترتیب در رتبه های دوم و سوم از این نظر قرار داشته اند.

آمارها نشان می دهد طی سال های اخیر صادرات پاکستان به ایران روندی نزولی را طی کرده و از سال 2020 به مرز صفر رسیده است.

این در حالی است که واردات پاکستان از ایران روندی صعودی داشته و در دولت سیزدهم واردات این کشور از ایران 2.5 برابر شده از 372 میلیون دلار در سال 2020 به 944 میلیون دلار در سال 2023 رسیده است.

10 کالای صادراتی به پاکستان

همچنین در این گزارش 10 کالای ایرانی با بیشترین ارزش صادراتی ارائه شده که نشان می‌دهد بخش عمده‌ای از صادرات غیر نفتی ایران را سایر گازهای نفتی و هیدروکربن‌های گازی شکل مایع شده غیر مذکور در ظروف هزار سانتی متر مکعب و بیشتر، سهم حدود 15 درصد از ارزش کل صادرات تشکیل می‌دهد. پس از این محصول، قیر نفت سهم حدود 10 درصد از ارزش کل صادرات و شیر خشک صنعتی از گاو که میزان مواد چرب آن بیشتر از 1.5 درصد وزنی نباشد سهم حدود 9 درصد از ارزش کل صادرات عمده کالاهای صادراتی به پاکستان بوده است.

گاز طبیعی مایع شده، روغن و سایر محصولات تقطیر قطران ذغال سنگ، سایر مواد پلاستیکی، بوتان مایع شده، میله‌های آهنی و فولادی، گوجه فرنگی و خرما سایر کالاهای صادراتی به پاکستان هستند. در مجموع 10 کالای عنوان شده بیش از نیمی از ارزش صادرات ایران به پاکستان را تشکیل می‌دهد که می‌تواند نشان از تنوع کم صادرات ایران به این کشور باشد.

سهم 85 درصدی برنج از کالاهای وارداتی از پاکستان

در این میان در سال 1401 برنج کامل سفید شده صیقلی یا براق شده با سهم حدود 76.8 درصد از ارزش کل، برنج نیمه سفید شده با سهم حدود 8.6 درصد و دانه کنجد به استثنای بذر آن با سهم حدود 4 درصد از ارزش کل، واردات عمده کالاهای وارداتی از پاکستان بوده است. بنابراین در مجموع بیش از 85 درصد صادرات ایران از این کشور شامل برنج است.

سایر کالاهایی که بیشترین واردات از پاکستان را به خود اختصاص داده‌اند شامل انبه تازه یا خشک کرده، موز سبز یا خشک کرده، سایر حیوانات از نوع گاو به‌جز مولد نژاد خالص، سایر شترها و گونه‌های شتر به استثنای شتر دارای مولد نژاد خالص، ماشین آلات برای بستن بطری‌ها، پیت‌ها و غیره و دستگاه‌های گازدار کردن نوشابه‌ها، سایر پلی استیرن و همچنین پارچه تار و پودباف از کنف یا سایر الیاف نسجی است. به طور کلی 10 کالای یاد شده حدود 98.8 درصد از ارزش کل واردات ایران از پاکستان را تشکیل می‌دهد.

لزوم اصلاح توافقنامه تجارت ترجیحی بین دو کشور

در بخش دیگری از این گزارش از توافقنامه تجارت ترجیحی که در سال 2004 توسط ایران و پاکستان امضا شد، یکی از تلاش‌های دو کشور برای بهبود تجارت دوجانبه بین ایران و پاکستان یاد شده است. برخی از اهداف این توافق شامل افزایش حجم تجارت بین دو طرف، ترویج رشد پایدار بین هر دو طرف، تسهیل تنوع محصولات تجاری و رفع موانع تجارت بین دو طرف بود. اما در حال حاضر این توافقنامه با گذشت زمان و اعمال محدودیت‌ها از سوی ایران مبنی بر منع واردات و صادرات برخی اقلام، کارایی خود را از دست داده و لازم است اصلاح شود.

در اصل در سال 1382 ایران و پاکستان یک موافقت‌نامه تعرفه ترجیحی منعقد کردند، اما از سال 1397 واردات بیش از 2000 قلم کالا ممنوع شد و خیلی از کالاهای موجود در توافق نامه تعرفه ترجیحی ایران و پاکستان نیز در این لیست قرار گرفتند. اما آذر ماه سال گذشته سخنگوی وقت وزارت صمت از احیای موافقت نامه تعرفه ترجیحی بین ایران و پاکستان خبر داد و مقرر شد واردات برخی از کالاهای ممنوعه نیز از این کشور آزاد شود و ایران نیز بتواند با تعرفه کمتر به پاکستان کالاهایی را صادر کند تا کارکرد اصلی تجارت ترجیحی با پاکستان احیا شد.

اما به نظر می‌رسد یا این تصمیم هنوز به شکل کامل اجرا نشده یا هنوز آثار آن به مرحله دیده شدن نرسیده است. چراکه در آمار سال گذشته نیز شاهد تغییر چشمگیر در میزان و نوع کالاهای مبادله شده بین دو کشور نیستیم.