مخالفان اعتبازدایی از اسناد عادی از افشای اموالشان میترسند
یک حقوقدان با بیان اینکه برخی از افرادی که در مسیر اعتبارزدایی از اسناد عادی، سنگاندازی میکنند در پی جلوگیری از افشای اموال خود هستند، گفت: کسانی که درگیر رانت زمینخواری و عدم افشای اموال خود هستند از این قانون متضرر خواهند شد.
ندا شمس؛ حقوقدان و وکیل دادگستری در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم با بیان اینکه اعتبارزدایی از اسناد عادی به معنای برداشتن باری سنگین از دوش قوه قضاییه است، این مهم را ابزار و مسیر از بین بردن "رانت زمینخواری" دانست.
شمس در پاسخ به اینکه که سند عادی چیست و چرا باید از آن اعتبارزدایی شود؟ گفت: سند عادی عبارتست از توافقنامه بین دو شخص و نگارش بر روی یک کاغذ عادی که با امضای توافقکنندگان و امضای دو شاهد به آن اعتبار بخشیده میشود.
پایه ثابت تمام مفاسد و جرائم در ایران "اسناد عادی" است!وی افزود: البته در حال حاضر تا 80 درصد شهودی که ذیل توافقنامه یا مبایعهنامههای تنظیم شده در چند ده سال اخیر را امضا کردهاند یا در قید حیات نیستند یا اصلاً وجود خارجی ندارند و غیرواقعی هستند و در صورت واقعی بودن هم عموماً متن نگارش شده را مطالعه نکردهاند!
ندا شمس تأکید کرد: سند عادی وسیلهای است برای کلاهبرداری، جعل، زمینخواری و جرایمی از این دست که با اعتبارزدای از سند عادی الزام به تنظیم سند رسمی در معاملات اموال غیرمنقول مانند زمین و خانه و آپارتمان و امثالهم، امکان بروز این نوع جرایم و قانونگریزیها تا حد بسیار بالایی پایین میآید و بسیاری از مشکلات جامعه حل میشود.
این وکیل دادگستری ادامه داد: بیشترین دعاوی مطرحشده چه در دادگاههای حقوقی و چه در دستگاههای کیفری مربوط و مرتبط با اسناد عادی است که با تصویب نهایی و اجرایی شدن طرح الزام به تنظیم سند رسمی بار سنگینی از دوش قوه قضاییه برداشته میشود.
وی با تأکید بر اینکه در جوامع پیشرفته، سند عادی طی تشریفاتی به سند رسمی تبدیل میشود، گفت: اعتبارزدایی از اسناد عادی و تبدیل آن به سند رسمی باعث بهوجود آمدن امنیت روانی در جامعه و آرامش فکری برای مردم میشود و دیگر هر لحظه منتظر این نیستند که سند رسمی آنها بهوسیله سند عادی ابطال شود.
این حقوقدان افزود: از طرفی اعتبارزدایی از اسناد عادی سبب میشود که جلوی جرایمی مانند زمینخواری و کلاهبرداری و جعل گرفته شود که دامان مردم معمولی جامعه را میگیرد.
شمس درباره برخی اتفاقات در مجمع تشخصیص مصلحت نظام و روند تصویب نهایی اعتبارزدایی از اسناد عادی گفت: برخی از افرادی که در این مسیر، سنگاندازی میکنند بیشتر برای جلوگیری از افشای اموال خود تلاش میکنند و در این راه خواستار هرج و مرج در نظام ثبتی و اعتبار دادن به اسناد عادی هستند.
این وکیل دادگستری ادامه داد: با قانون شدن الزام به تنظیم سند رسمی برای معاملات اموال غیرمنقول، هم حاکمیت سود میبرد و هم اینکه با کم شدن مراجعات مردم به دادگستری و ارگانهای مرتبط دیگر، شاهد بهبود کیفیت در حکمرانی قضایی خواهیم بود و اینکه امنیت روانی جامعه افزایش خواهد یافت و تنها کسانی که درگیر رانت زمینخواری و عدم افشای اموال خود هستند، متضرر می شوند.
شمس اظهار کرد: قانونگذار در طرح الزام به تنظیم سند رسمی در معاملات اموال غیرمنقول با تیزبینی و هوشمندی، فرصت 4 ساله تبدیل اسناد عادی به اسناد رسمی را داده است که این نشان از بررسی همهجانبه قانونگذار است اما نکته مهم آن است که باید تکرار در اطلاعرسانی درباره فواید اعتبارزدایی از اسناد عادی به طور گسترده انجام شود و تمامی مردم از نتایج سودمند آن آگاه شوند.