مشارکت خیرین مکمل گسترش چتر ایمنی مدارس مازندران / آوار30 درصدی فرسودگی کلاس های درس
ساری - ایرنا - مازندران از دیرباز با فرسودگی سریع ساختمانی و محدودیت فضای آموزشی مواجه بوده است که مسوولان و متولیان در کنار اعتبارات دولتی، کمک و حضور قوی خیرین را برای برون رفت از این چالش ها لازم و ضروری میدانند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مازندران استانی با رشد سواد آموزشی بالا است و تقریباً حدود 99 درصد جمعیت 10 تا 49 سال استان با سواد و فراوانی این آمار شامل تحصیل کردگان دانشگاهی هستند. این دستاورد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دست آمده نتیجه تلاشی جهادی جامعه آموزشی مجرب و کارآمد است، اما در حوزه فضای آموزشی این خطه سبز شمال کشور هنوز هم از محدودیت های فضای آموزشی رنج می برد.
طبق گزارش های رسمی پس از انقلاب اسلامی با تاسیس سازمان نوسازی مدارس طی 23 سال گذشته حدود 19 هزار کلاس درس در مازندران ساخته شده است که تقریباً 86 درصد کلاس درس استان برای یکبار به طور کامل نوسازی و جایگزین شده است.
با این حال طبیعت مرطوب و معتدل و بارانی استان همواره با سرعت بیشتری از نوسازی بر سازه های آموزشی استان چیره می شود و آن را مورد تاخت و تاز قرار می دهد. طبق آمارهای رسمی هم اکنون از مجموع 22 هزار کلاس درس استان 2 هزار و 863 کلاس درس استان به طور کامل غیرقابل استفاده و حدود 30 درصد کلاس های درسی استان مشمول تخریب می باشند و هر سال و شاید باید گفت هر ماه بر تعداد این کلاس ها افزوده می شود.
طبق گزارش اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان مازندران طی یکسال اخیر با روی کار آمدن دولت سیزدهم 27 پروژه نوسازی فضای آموزشی با 134 کلاس درس با زیربنایی به مساحت 18 هزار و 803 متر مربع ساخته و تحویل شد. برای آغاز مهر ماه نیز تحویل 16 تا 20 فضای آموزشی در برنامه قرار دارد.
همچنین امسال ساخت 160 کلاس درس نیز برنامه ریزی شده است. با این حال اعداد نشان می دهد که در حال حاضر سرانه فضای آموزشی در استان مازندران 4.84 متر مربع برای هر دانشآموز است در حالی که میانگین کشوری 5.2 و شرایط استاندارد 8.39 است که فاصله بسیاری با وضعیت استان دارد. فاصله ای که به طور حتم برای ترمیم آن باید نگاهی فرا دولتی داشت.
عزم جدی با وجود محدودیت ها
سرپرست ادارهکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس مازندران در گفت و گو با خبرنگرا ایرنا با اشاره به مشکلات مالی کشور و حجم وسیع مدارس تخریبی گفت: دولت برای سال مالی جدید حدود 100 میلیارد اعتبار پیش بینی کرده است که این آمار با توجه به هزینه های ساخت نمی تواند پاسخگوی نیازهای استان باشد.
مهدی استادیان ساروی منابع دولت را با توجه به تحریم های ظالمانه و همچنین سطح مشکلات اقتصادی از گذشته مانده را محدود توصیف کرد و افزود: نباید در این زمینه بار را به طور کامل بردوش دولت گذاشت و نیاز است جامعه محلی همانند گذشته وارد گود شود.
وی با بیان اشاره به فعالیت 146 طرح مدرسه سازی در استان با 959 کلاس درس گفت: این طرح ها نیازمند حجم عظیمی از اعتبارات است که از توان هر دولتی خارج است در حالی که با مرور زمان به تعدد فضاهای آموزشی فرسوده و نیازمند نوسازی اضافه می شود.
سرپرست ادارهکل نوسازی مدارس مازندران با اشاره به اینکه 30 درصد طرح های مدرسه سازی استانی به طور کامل خیرساز است، افزود: با وجود همراهی بسیار خوب خیرین نیاز است که این همراهی رنگ بیشتری گیرد.
طرح آجر به آجر؛ قطره برای دریا شدن
استادیان با تشکر از چند دهه حضور و حمایت خیرین استانی و ملی در نوسازی و بازسازی فضای آموزشی استان مازندران افزود: با توجه به مسائل و مشکلات اقتصادی، تنوع بخشی به مشارکت مردمی و جذب خیرین یکی از راهکارهای سازمان نوسازی مدارس برای همراهی همگانی در امر مدرسه سازی است که در طرح آجر به آجر نمود یافته است.
وی طرح آجر به آجر را فرصتی برای حضور تمامی اقشار با هر توان مالی برای حمایت از خیرین و سازمان نوسازی مدارس دانست که می تواند در صورت موفقیت و جاافتادگی کمک بزرگی به حوزه مدرسه سازی کند.
سرپرست ادارهکل نوسازی مدارس مازندران این طرح را پویشی لازم برای توسعه جامعه حامی مدرسه سازی دانست و گفت: لازم است رسانه ها برای آگاهی مردم از این طرح و نیاز استان به توسعه و بازسازی فضای آموزشی ورود کنند.
لزوم مشارکت والدین برای توسعه فضای آموزشی
سرپرست ادارهکل آموزش و پرورش مازندران نیز درباب فرسودگی فضا آموزشی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: خیرین از ابتدای پایه گذاری نظام تعلیم و تربیت در کشور طی یکصد سال گذشته همواره حامی آموزش و پرورش بوده اند و امروز نیز این همراهی همانند گذشته تداوم دارد.
حسین کمالی با اشاره به نیاز فوری استان برای توسعه فضای آموزشی حمایت خیرین از دولت سیزدهم در جهت نوسازی مدارس را خواستار شد و افزود: در شرایط کنونی همه باید در بازسازی کشور بخصوص در حوزه فضای آموزشی دولت را یاری کنیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود 30 درصد از فضای آموزشی استان نیازمند نوسازی است که این مسئله به تنهایی در توان دولت نیست زیرا چنین وضعیتی در بسیاری از استانها با مقدار کمتر یا بیشتر وجود دارد و حجم کار بسیار وسیع و عمیق است.
سرپرست ادارهکل آموزش و پرورش مازندران از والدین هم خواست تا در نوسازی فضای آموزشی استان کمک کنند و خیرین بیشتری را پای کار آورده و خود نیز در این حوزه مشارکت کنند.
کمالی آگاهی سازی از وضعیت فضای آموزشی استان توسط والدین را مهم ترین راهکار برای به میدان آوردن خیرین و آگاه سازی نسبت به نیاز امروز فرزندان و دانش آموزان استان عنوان کرد و رسانه ها را به این مسئله فراخواند.
وی با اشاره به سنگینی هزینه ساخت فضاهای آموزشی و تجهیز آن تاکید کرد که نباید دولت را در این مسئله تنها گذاشت.
مازندران دارای 536 هزار دانش آموز است که براساس ابلاغ وزارت آموزش و پرورش از ابتدای مهر به صورت حضوری در مدارس سراسر استان سال تحیلی را آغاز خواهند کرد.