یک‌شنبه 30 دی 1403

مشکل نویسندگان چیست؟

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع

مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: بسیاری از موضوع‌ها و دغدغه‌های مطرح شده در نشست هم‌دلی با نویسندگان حوزه کودک و نوجوان برای کانون قابل استفاده است و بنا داریم آن‌ها را پیگیری کنیم.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل کانون، حامد علامتی در نشست شورای عالی کتاب کانون پرورش فکری ضمن قدردانی از برگزاری نشست «شب هم‌دلی اهالی ادبیات کودک و نوجوان» در مرکز آفرینش‌های فرهنگی هنری کانون که شامگاه روز پنجم آذر1403 و با حضور شماری از نویسندگان، شاعران، پژوهشگران، نمایش‌نامه‌نویسان و پژوهشگران حوزه ادبیات برگزار شد افزود: در این نشست نویسندگان زیادی لطف کردند و حضور داشتند و نکات و دیدگاه‌های‌شان را هم در محورهای گوناگون بیان کردند که طولانی بودن روند انتشار کتاب در کانون یکی از نقاط ابهام‌برانگیز برای نویسندگان بود که به‌نظرم این اشکال وارد است و در همان نشست هم درباره این موضوع توضیح دادم.

او با بیان این‌که روند انتشار برخی کتاب‌ها در کانون حتی به حدود 10سال هم رسیده بود یادآور شد: طی دو سال اخیر روند انتشار کتاب را به حدود یک سال و دو ماه رسانده‌ایم و در آن نشست هم قول دادیم و تأکید کردیم ضمن بازبینی همه ساختارها و روندها، زمان انتشار کتاب در کانون پرورش فکری را به شش تا نه ماه برسانیم.

مدیرعامل کانون ضمن بیان دیگر دیدگاه‌های مطرح شده در این نشست، اعلام علت عدم پذیرش آثار از سوی شورای عالی کتاب را به صاحبان اثر یکی دیگر از مطالبات مطرح شده در نشست همدلی اعلام کرد و بیان داشت: برای این موضوع هم باید ساز و کار مناسبی در نظر گرفته شود. این مطالبه نویسندگان است و لازم است به آن توجه شود.

علامتی همچنین افزود: شورای عالی کتاب کانون پرورش فکری متشکل از افراد برجسته‌ای است که باید جایگاه آن‌ها حفظ شوند. این افراد به خاطر علاقه و اهمیتی که برای کانون پرورش فکری دارند در شورای عالی کتاب حاضر می‌شوند و دیدگاه‌های این افراد برای ما ملاک انتشار کتاب است. بخش کارشناسی انتشارات باید ارتباط و نشست‌های بیشتری با شورای عالی کتاب داشته باشند و دیدگاه‌ها و نگاه خود را به مطالبه‌های این اعضا نزدیک‌تر کنند.

او شورای عالی کتاب را مهم‌ترین شورا در کانون پرورش فکری ارزیابی کرد و در ادامه تصریح کرد: کار شورای عالی کتاب ممیزی کتاب نیست بلکه شورای عالی کتاب به‌دنبال دستیابی به آثار الگو و نمونه جهت انتشار از سوی کانون پرورش فکری است.

در این نشست که روز 21 آدر 1403 برگزار شد مصطفی رحماندوست، مهدی ارگانی، محمدرضا سنگری، محمدرضا کریمی‌صارمی، فرهاد فلاح و مسعود زین‌العابدین نیز حضور داشتند، عباس محمددینی مدیرکل نظارت بر انتشارات کانون از سوی حامد علامتی مأمور شد ضمن پیگیری خواسته‌های اهالی ادبیات کودک و نوجوان و بررسی فرایندها نسبت به رفع دغدغه‌های نویسندگان تلاش کند.

چاپ پانصد عنوان کتاب تا پایان سال

در بخش دیگری از این نشست مجتبی دانشور مدیرکل نظارت بر چاپ و توزیع کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ضمن اعلام گزارشی از مراحل چاپ و نشر و آخرین وضعیت آن گفت: تا مدتی قبل مشکل کاغذ داشتیم که این مشکل حل شده است و الان در این زمینه مانع و مشکلی وجود ندارد و هیچ کتاب چاپ اولی در نوبت چاپ نیست و در حال حاضر هر کتابی که برای چاپ آماده شده بوده به چاپ رسیده است و تاکنون نیز حدود 120 عنوان کتاب از سوی کانون پرورش فکری به چاپ رسیده است و تا پایان سال به پانصد عنوان خواهیم رسید.

دانشور ضمن اعلام این خبر که در ماه‌های اخیر سه عنوان کتاب از کتاب‌های کانون از سوی نهاد کتابخانه‌ها خریداری شده است و تا پایان سال نیز این عدد به 10 عنوان خواهد رسید از عرضه آثار کانون پرورش فکری در تمامی سکوهای انتشار کتاب دیجیتال خبر داد و افزود: طبق پیگیری‌هایی که صورت گرفته است کتاب‌های کانون از سوی همه پخش‌کنندگان کتاب در حال توزیع در سراسر کشور است و تلاش می‌کنیم امکان عرضه و دسترسی بیشتر به کتاب‌های کانون را در همه کتاب‌فروشی‌ها و فروشگاه‌های آنلاین فراهم کنیم.

در بخش دیگری از این نشست مصطفی رحماندوست عضو شورای عالی کتاب کانون پرورش فکری نیز ضمن اشاره به دیدگاه برخی از نویسندگان در نشست همدلی بر تلاش برای پاسخ‌گویی به دیدگاه‌های آنان به ویژه در سرعت‌بخشی به انتشار کتاب تأکید کرد و افزود: یکی از انگیزه‌های جدی من برای فعالیت در شورای عالی کتاب کانون پرورش فکری علاقه‌ام به کانون است و از ابتدای انقلاب تلاش زیادی برای حفظ کانون داشته‌ام و به همین خاطر در کانون مانده‌ام.

ساحت‌های موضوعی کتاب کانون مشخص شود

محمدرضا سنگری دیگر عضو شورای عالی کتاب کانون پرورش فکری نیز در این نشست گفت: لازم است عرصه‌ها و ساحت‌های موضوعی کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را روشن کنیم تا مسیر کار برای خودمان، کارشناسان حوزه کتاب و همین طور نویسندگان روشن باشد.

وی ضمن اشاره به ضرورت پژوهش در این عرصه خاطر نشان کرد: لازم است بدانیم آیا همه مسایل مورد مواجهه کودک و نوجوان شناسایی شده است و عرصه‌ها و ساحت‌های آن طراحی شده است یا نه. ما باید بدانیم قلمروهای چهارگانه نوجوان را چه‌طور می‌خواهیم مطرح کنیم.

نویسنده و پژوهشگر کتاب‌های دینی با اشاره به سوق یافتن ادبیات کودک و نوجوان به سمت جادو بیان داشت: امروز با حذف غیب از فرهنگ کودکان و نوجوان، ادبیات به‌سمت متورم‌سازی و برجسته‌سازی جادو رفته است و این چیز خوبی نیست.

این عضو شورای عالی کتاب کانون پرورش فکری مطالعه و پژوهش نسبت به تولیدات کانون را از دیگر ضرورت‌های پیش رو برشمرد و خاطر نشان کرد: لازم است در پایان هر سال تصویری کلی از آن‌چه کانون منتشر کرده است پیش روی ما قرار گیرد تا بدانیم به چه بخش‌هایی کم‌تر و به چه بخش‌هایی بیشتر پرداخته شده است.