دوشنبه 5 آذر 1403

مقایسه فاصله گلزنان برتر لیگ ایران با مهاجمان لیگ‌های اروپایی / سقوط معدل گلزنی و تقدیم خط حمله تیم ملی به لژیونر‌ها

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
مقایسه فاصله گلزنان برتر لیگ ایران با مهاجمان لیگ‌های اروپایی / سقوط معدل گلزنی و تقدیم خط حمله تیم ملی به لژیونر‌ها

در حالی که فوتبال اروپا شاهد افول نسبی مسی و رونالدو در سال‌های پایانی است، در لیگ ایتالیا، ایموبیله از معدل هر بازی یک گل هم عبور کرده که خارق العاده است. در آلمان لواندوفسکی آمار تقریبی هر بازی یک گل را ثبت کرده، ولی در لیگ ایران حدنصاب بهترین گلزن، به نصف این معدل در هر مسابقه رسیده که نشانگر افت شدید گلزنان داخلی است و تداوم دعوت انحصاری از لژیونر‌ها به تیم ملی را توجیه می‌کند.

در حالی که بیست هفته از لیگ برتر نوزدهم فوتبال ایران را پشت سر گذاشته ایم، بهترین گلزن لیگ داخلی کشورمان تنها ده گل به ثمر رسانده است که آمار جالبی برای آقای گل لیگ کشوری در سطوح اول فوتبال حرفه‌ای آسیا محسوب نمی‌شود.

به گزارش تابناک ورزشی، یکی از معیارهای اصلی رشد و تعیین کیفیت فوتبال در هر کشوری، میزان گل های به ثمر رسیده در مسابقات باشگاهی است. میزان و تعداد گل می تواند تا حدودی نشانگر فوتبال هجومی و تماشایی هر لیگی باشد و در عین حال کیفیت بازیکنان حاضر در آن به خصوص مهاجمان و گلزنانش را به رخ می کشد؛ فاکتوری که می تواند فوتبال را جذاب تر کند و باعث جذب تماشاچی روی سکوها و پای گیرنده ها شود.

چشمه پدیده های گلزن و تکنیکی در حال خشکیدن است؟

در فوتبال ایران که معروف به تربیت و معرفی بازیکنان تکنیکی باکیفیت نسبت به سایر کشورهای خاورمیانه و آسیای غربی است، چندسالی است که ظهور تعداد پدیده های گلزن و استعدادهای ناب در نیمه هجومی تیم ها، به شدت افت کرده و شاهد سقوط عجیب بازیکنان واجد شرایط برای ترانسفر هستیم. اغلب بازیکنانی که در حال حاضر از فوتبال ایران به خارج از مرزها ترانسفر و صادر می شوند، متعلق به دهه گذشته اند و اغلب آنها هم در لیگ های سطح پایین تری مثل بلژیک و پرتغال در اروپا جذب می شوند و یا اینکه در لیگ قطر مشغول بازی شده اند.

در همه لیگ‌های بزرگ اروپایی و حتی لیگ‌های حرفه‌ای فوتبال در کشور‌های سطح دوم اروپا و آسیای شرقی، میانگین گل زده بهترین گلزن بالای متوسط «هر دو بازی یک گل» است. در لیگ ایران اما عیسی آل کثیر از تیم صنعت نفت آبادان 10 گل در بیست مسابقه به ثمر رسانده است که متوسط نیم گل در هر بازی رسمی را نشان می‌دهدو با همین تعداد گلزنی که در آن پنالتی هم بوده، صدرنشین جدول گلزنان شده است.

چرا تیم ملی سالهاست مهاجمی از لیگ ایران ندارد؟

فوتبال ایران در دهه های پیش از انقلاب شاهد ظهور گلزنان بالفطره ای همچون غلامحسین مظلومی، حسین کلانی، حسن روشن، حمید شیرزادگان، حمید جاسمیان، صفر ایرانپاک و... بود و پس از انقلاب نیز پیاپی امواجی آمد که با خود فرشاد پیوس، ناصر محمدخانی، حمید علیدوستی، عبدالعلی چنگیز، علی دایی، مهدی مهدوی کیا، غلامرضا عنایتی، آرش برهانی، فرهاد مجیدی، مهدی طارمی، سردار آزمون و... را آورد اما حالی چندسالی است که کمتر شاهد نمونه ای از چنین بازیکنانی در لیگ کشورمان هستیم و تیم ملی فوتبال نیز در اکثر سالهای حضور کی روش نتوانست گلزنی از لیگ داخلی را در نوک خطه حمله اش ببیند.

به جز سال های ابتدایی حضور مرد پرتغالی که بازیکنانی نظیر غلامرضا رضایی و خلعتبری به تیم ملی دعوت می شدند کم کم جایی برای گلزنان لیگ برتر پیدا نشد و معدود بازیکنان خوب حاضر در فوتبال داخلی نیز به لیگ های خارجی گسیل شدند و گویا در تیم ملی رو به مهاجمان شاغل در ایران بسته شد. اکنون سالهاست که در بین پنج یا شش مهاجم دعوت شده به اردوها، سهمیه لیگ برتر «صفر» است. فاصله کیفیت بازیکنانی نظیر سردار آزمون، طارمی، کاوه رضایی، انصاری فرد، جهانبخش، قوچان نژاد و حتی قلی زاده با مهاجمان داخلی آنقدر زیاد شده که حتی در اردوها نیز کمتر ردی از فورواردهای فعال در لیگ داخلی دیده می شود.

فاصله عجیب آماری لیگ ایران با لیگ های معتبر اروپا

در لیگ انگلیس جیمی واردی از تیم لستر با 17 گل در 26 مسابقه صدرنشین است. در اسپانیا با افت شدید لیونل مسی باز هم شاهد زدن 14 گل از سوی این اعجوبه در 24 مسابقه هستیم که قطعا در ادامه لیگ این حدنصاب بهبود خواهد یافت. در بوندس لیگا آلمان لواندوفسکی با 23 گل در 22 هفته، یک رکورد عالی برجای گذاشته و تقریبا در هر بازی یک گل به ثمر رسانده است! آماری که معمولا فقط از مسی و رونالدو دیده می‌شد. در سری آ. ایتالیا، اما این حدنصاب حتی بهتر نیز شده است و چیرو ایموبیله با زدن 26 گل تا هفته بیست و چهارم، از رکورد هر بازی یک گل هم عبور کرده که خارق العاده است. بعد از ایموبیله و آمار استثنایی اش، کریس رونالدو در 34 سالگی با 20 گل زده ایستاده است.

قائدی، ترابی، علیپور و ارسلان آبروی لیگ ایران را می خرند؟

این آمار نشان می‌دهد لیگ ایران به رغم حضور بازیکنانی نظیر کی روش استنلی و شیخ دیاباته، رکورد جالبی بین گلزنان ندارد؛ هرچند این دو بازیکن هم چندین بازی فصل را مصدوم بوده و از دست داده اند و شاید همه بازی‌ها را بطور کامل بازی می‌کردند یکی از آن‌ها با آمار بهتری در صدر جدول گلزنان می‌ایستادند.

ظهور تک ستاره هایی نظیر مهدی قائدی می تواند این طلسم را پاره کند و حداقل یکی از عناصر اصلی خط حمله تیم ملی ایران، از لیگ برتر ایران باشد. روند گلزنی بازیکنانی نظیر ترابی و قائدی و حتی علیپور در صورت تدوام و تقویت می تواند آبروی لیگ ایران را هم بخرد و در این راه امیرارسلان مطهری هم نشان داده است که شایسته توجه بیشتر است.

بهرحال در دوره افول مهاجمان ایرانی به سر می‌بریم و بعد از کوچ گلزنانی نظیر طارمی، کاوه رضایی، کریم انصاری فرد و...، حالا بازیکنان ایرانی همچون علی علیپور، مهدی قائدی، مهدی ترابی، سجاد شهباززاده، شهریار مغانلو و چند مهره دیگر شانس کسب کفش طلای فصل را دارند، اما آمارشان در حد استانداردهای بین المللی نبوده است.

جدول گلزنان لیگ برتر ایران تا هفته بیستم

10 گل

عیسی آل کثیر (صنعت نفت آبادان)

9 گل شهریار مغانلو (پیکان) مهدی قائدی (استقلال)

8 گل محمد نوری (پارس جنوبی جم) امیرارسلان مطهری (استقلال) شیخ دیاباته (استقلال)

7 گل یونس شاکری (گل گهرسیرجان) مهدی ترابی (پرسپولیس) احمدرضا زنده روح (گل گهرسیرجان) حسین مالکی (شاهین بوشهر) کی روش استنلی (سپاهان) علی علیپور (پرسپولیس)

نویسنده: پژمان حسین زاده

مقایسه فاصله گلزنان برتر لیگ ایران با مهاجمان لیگ‌های اروپایی / سقوط معدل گلزنی و تقدیم خط حمله تیم ملی به لژیونر‌ها 2
مقایسه فاصله گلزنان برتر لیگ ایران با مهاجمان لیگ‌های اروپایی / سقوط معدل گلزنی و تقدیم خط حمله تیم ملی به لژیونر‌ها 3