پنج‌شنبه 8 آذر 1403

نمایی از سرنوشت کهکشان راه شیری

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
نمایی از سرنوشت کهکشان راه شیری

این برخورد پر پیچ و تاب نمایی از چیزی است که انتظار کهکشان ما را می‌کشد.

به گزارش ایسنا و به نقل از لایوساینس، هابل تصویر جدید خیره‌کننده‌ای از برخورد سه کهکشان دور دست با یکدیگر ثبت کرده است.

این برخورد کیهانی "ادغام سه کهکشان"(triple galaxy merger) نامیده می‌شود. زمانی که سه کهکشان به آرامی به یکدیگر نزدیک می‌شوند و با نیروی‌های گرانشی یکدیگر را متلاشی می‌کنند چنین پدیده‌ای رخ می‌دهد.

ادغام‌های این چنینی در جهان رایج هستند و همه‌ی کهکشان‌های بزرگ از جمله کهکشان راه شیری ما، اندازه خود را مدیون این ادغام‌های خشونت‌بار هستند. اگرچه این ادغام‌ها تخریب کننده به نظر می‌رسند اما بیشتر سازنده هستند. با برخورد و متراکم شدن گازهای سه کهکشان همسایه، دریای وسیعی از مواد در مرکز کهکشان واحد ایجاد شده جمع می‌شود که ستاره های جدید از آن متولد می‌شوند.

ستاره‌های موجود نیز در همین حال از برخورد بدون آسیب جان سالم به در می‌برند. لایو ساینس پیشتر گزارش کرده است که اگرچه برهم‌کنش میان سه کهکشان مسیر مداری بسیاری از ستارگان را منحرف می‌کند اما فضای زیادی بین این ستاره‌ها وجود دارد بنابراین احتمال برخورد آنها تقریبا کم است.

به گفته‌ی ناسا، خوشه کیهانی که در بالا دیده می‌شود "آی‌سی 2431"(IC 2431) نام دارد که در فاصله‌ی 681 میلیون سال نوری از زمین در صورت فلکی سرطان قرار گرفته است. اخترشناسان این ادغام را به لطف پروژه علمی شهروندی به نام "باغ‌وحش کهکشان"(Galaxy Zoo) ثبت کردند که در آن از بیش از 100 هزار داوطلب برای طبقه‌بندی 900 هزار تصویر بررسی نشده تلسکوپ هابل، دعوت به همکاری شد.

با کمک این پروژه آنچه که سال‌ها طول می‌کشید تا دانشمندان به آن برسند در عرض 175 روز انجام گرفت.

مطالعه ادغام‌های کهکشانی به ستاره‌شناسان در درک بهتر گذشته و آینده کهکشان راه‌شیری کمک می‌کند. تصور می‌شود که این کهکشان طی 12 میلیارد سال بیش از 12 کهکشان را بلعیده باشد و علاوه بر آن در مسیر برخورد با کهکشان دیگری به نام آندرومدا طی حدود 4.5 میلیارد سال دیگر قرار دارد. به گفته‌ی ناسا این برخورد به کلی آسمان شب را در زمین تغییر خواهد داد اما احتمالا منظومه شمسی سالم باقی می‌ماند.

انتهای پیام