شنبه 15 آذر 1404

نکاتی بیشتر از یک مناظره

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی نواصولگرا در مطلبی نوشت:

مناظره حجت الاسلام کاشانی و آقای سلیمانی، علاوه بر اهمیت اساسی و بسیار زیاد موضوع شهادت حضرت صدیقه (س)، وجوه دیگری هم داشت. اصل گفتگوی مبتنی بر احترام متقابل، استفاده از استدلال‌های دارای شواهد و استفاده حداکثری از عقلانیت، بسیار مهم و حائز اهمیت برای جامعه‌ی امروزی ماست. گرچه متاسفانه آقای سلیمانی در این زمینه‌ها، وضعیتی حداقلی داشت اما همینکه یک طرف گفتگو توانست عقلانیت را همراه با استدلال مورد استفاده حداکثری قرار دهد ارزشمند است. به ویژه اینکه آقای کاشانی از یک اعتقاد زیربنایی در بخش بزرگی از جامعه ایرانی دفاع می‌کرد و همین باعث می‌شد تا غیرت دینی در این موضوع با عقلانیت استدلالی ترکیب شود.

به هر میزان که بتوانیم چنین شکلی از گفتگوها (البته با تقویت طرف مقابل گفتگو) را افزایش دهیم، سطح عقلانیت جامعه تقویت خواهد شد. امری مهم که برای این روزهای جامعه لازم و ضروری است. عقلانیت مبتنی بر نگاه وحیانی و انقلابی، حتما متناقض با افراطی‌گرایی و تحجر است. دو دردی که بر جامعه‌ی ما سایه انداخته و کارآمدی و دستیابی به اهداف را دشوار کرده است. آقای کاشانی توانست در این مسیر، قدمی ارزشمند را بردارد و نشان دهد که برای دفاع از حق، رفتارهای سوپرانقلابی و هوچی‌گری لازم نیست. همچنین سطحی و ساده‌سازی امور مهم، در مقابل نگاه عمیق دینی و وحیانی است.

رفتارهای بعدی دوستان مذهبی و هیئتی نیز عموما در همین مسیر تقویت عقلانیت و استدلال بود. گرچه متاسفانه یکی دو مورد توهین هم دیده و شنیده شد اما واکنش بزرگان هیئت‌داری مانند حاج محمود کریمی نشان داد که این چند مورد محدود، با اخلاق اصیل مذهب تشیع فاصله دارد و مورد تایید بزرگان نیست. خلاصه اینکه هرچقدر در تقویت عقلانیت وحیانی و انقلابی اقدام بیشتری داشته باشیم، به دین و انقلاب بیشتر کمک کرده‌ایم. انقلاب اسلامی نیازی به افراط و تفریط ندارد و در تمام دوره حیاتش با همین شکل از عقلانیت پیش آمده است.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.