ویتامینهایی برای جنگ با آلودگی هوا
آلودگی هوا یک مشکل جدی در جهان امروز است و نمیتوان تبعات آن را نادیده گرفت. بهترین کاری که میتوان انجام داد خنثیکردن اثرات منفی تنفس مواد شیمیایی و سمی از بدن است که با آلودگی هوا وارد بدن می شود.
به گزارش مشرق، «یافتههای مطالعاتی حاکی از آن است که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با طیف وسیعی از اثرات بر سیستم تنفسی و قلبی عروقی و افزایش مرگومیر همراه است. حین تنفس، ذرات معلق سمی هوا وارد بدن شده و به سطح ریهها میچسبند و به این وسیله التهاب را در بدن تحریک کرده و باعث کاهش آنتیاکسیدانهای بدن بهخصوص آنتیاکسیدانهای مایع پوششی ریه میشوند که به دنبال آن سلولهای مختلف تخریب شده و خطر ابتلا به سرطان بهخصوص سرطان ریه افزایش پیدا میکند. بنابراین دریافت غذاها و مواد مغذی که التهاب را کاهش میدهند، در کنار دریافت مقادیر بالای آنتیاکسیدانهای غذایی میتوانند به کاهش اثرات مخرب ناشی از استنشاق ریزگردها کمک کنند. باید توجه کرد که میتوان با مصرف مواد غذایی مناسب و متعادل بدن را در برابر آلایندهها محافظت کرد.
ویتامین E
عملکرد عمده ویتامین E نقش آنتیاکسیدانی آن است. روغنها (غنیترین) منبع این ویتامیناند که با پختن از بین نمیروند ولی با سرخ کردن تخریب میشوند. منابع آن روغن سویا، روغن آفتابگردان، جوانه گندم و سایر روغنهای گیاهی است بنابراین سعی شود در طبخ و فرآوری غذاها حتما از انواع روغنهای خوراکی گیاهی استفاده شود.
ویتامین C
ویتامین C نیز یکی دیگر از آنتیاکسیدانهایی است که میتواند به سیستم ایمنی بدن کمک کند. این ویتامین در سبزیها و میوهای تازه وجود دارد و نسبت به حرارت، نور و محیط قلیایی بسیار حساس است. پرتقال، لیموترش، نارنج، نارنگی، توت فرنگی، سیب، خربزه، طالبی، انار و سبزیجات سبز تیره همچون اسفناج و سبزی خوردن، انواع فلفل ازجمله فلفل دلمهای، شلغم، لبو و پیاز را در روزهای آلودگی هوا مصرف کنید.
ویتامین A
بتاکاروتن نیز یکی از کاروتنوئیدهای مهم و پیشساز ویتامین A است که در بدن تبدیل به ویتامین A میشود و شامل میوه و محصولات زرد و نارنجی است که باید زیاد استفاده کنید. مصرف بالای هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، زردآلو، آلو، طالبی، موز، انبه توصیه میشود.
منیزیم
منیزیم در هوای آلوده موجب کاهش جذب فلزات سنگین مانند کادمیوم شده و دفع سرب را بالا میبرد و از این طریق زمان تماس این ترکیبات زیانبار را در بدن به حداقل میرساند و بنابراین مصرف انواع سبزیها با رنگ سبز تیره که از این ماده مغذی غنی هستند، به همه افراد توصیه میشود. منابع غذایی خوب منیزیم عبارتند از انجیر، لیمو، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، سبزیجات برگی شکل مثل کلم، اسفناج، جعفری، کاهو، برگ چغندر، غلات سبوسدار و حبوبات مثل لوبیا و سویا و... است. همچنین مصرف جوانهها و آجیلهای گیاهی را در روزهای آلودگی هوا در اولویت قرار دهید.
امگا 3
ماهی، گردو و خرفه بیشتر مصرف کنید. این مواد غذایی امگا 3 خوبی دارند که میتواند در حفظ سلامت ریهها مؤثر باشند. باید توجه کرد که مصرف ماهیهای روغنی که سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند، میتواند در کاهش تنگی نفس و اثرات زیانبار ترکیبات التهابآور مفید باشد.
منبع: همشهری