چالش مسابقه مافیایی در تلویزیون و نمایشخانگی
بازی مافیا در اواخر دهه هشتاد میلادی در روسیه متولد شد و چند دهه بعد به کشور ما نیز ورود کرد. تقریباً از اوایل دهه نود این بازی در بین گروه اندکی از جوانان رواج داشت و عده کمی از مردم ایران با آن آشنایی داشتند. اما در اواخر دهه نود پخش مسابقهای تلویزیونی از این بازی در شبکه سلامت سیما، باعث شد توجهات به سمت این مسابقه بیشتر شود و بازی «مافیا» به یکی از پرطرفدارترین بازیهای استدلالی و گروهی در ایران تبدیل شود.
محبوبیت این بازی، به تدریج آن را در بین خانوادهها و جوانان رواج داد و از سوی دیگر بسیاری از برنامهسازان را بر این داشت که با استفاده از هنرمندان و ورزشکاران پرآوازه گونههای مختلف بازی مافیا را تولید و برای مخاطبان در شبکه نمایشخانگی پخش کنند.
قرار گرفتن «مافیا» در جدول پخش شبکه نسیم، این مسابقه را در زمره آثار محبوب تلویزیونی قرار داد و میزان مخاطبانش را چند برابر کرد به گونهای که میتوان آن را یکی از جریانسازترین برنامههای تلویزیونی در یک دهه اخیر دانست؛ پخش این برنامه از شبکه نسیم باعث شد تا مخاطبان وفادار این مسابقه که در طول این سالها آن را حمایت کردند به همراهیشان با «شهروند و مافیا» ادامه دهند و از طرف دیگر دوستداران شبکه نسیم هم به این گروه اضافه شدند تا به این ترتیب بینندگان آن به ترکیب جالب توجهی برسند.
حالا، هم مخاطبان تخصصی به تماشای مسابقه مافیای تلویزیون مینشینند و هم مخاطبان عمومی که سالهاست برای سرگرم شدن تماشای برنامههای شبکه نسیم را انتخاب کردهاند و به برنامهها و مسابقات سرگرمکننده این شبکه دل خوش کردهاند آن را پیگیری میکنند.
مسابقهای تلویزیونی که به کافهها رسید
پس از همهگیری موج بازی مافیا در کشورمان و رواج این بازی گروهی، بسیاری از کافهها که به پاتوقی برای دورهمیهای دوستانه و انجام این بازی تبدیل شدند، تا جایی که کافههایی که جای بزرگی داشتند، بخشی از مغازه خود را که قابلیت جدا شدن از دیگر فضاهای کافه را داشت با چیدمان خاص از کافه اصلی جدا کردند و در تبلیغات محیطی و فضای مجازی خود ویژگی جدیدی به کافه خود اضافه کردند و آن هم محیطی اختصاصی برای بازی مافیا بود، تا به این ترتیب گروههای دوستانه وخانوادگی که به این بازی علاقه داشتند ولی جایی برای بازی نداشتند را به طرف خود جذب کنند.
در این میان، گروهی تا متوجه شدند این ایده جواب میدهد و مردم به دنبال یافتن مکانهایی اختصاصی برای انجام این مسابقهاند، با انجام هماهنگیهای لازم کافههای اختصاصی بازی مافیا راهاندازی کردند و با استفاده از دکورها و لوازم اختصاصی این بازی سعی کردند برای خود اسم و رسمی دست و پا کنند. این سیستم جدید در کافههای اختصاصی مافیا باعث شد عدهای که از این قبیل کافهها استفاده میکردند به واسطه حضور دائمیشان در این فضا و دیدن تعداد زیادی مسابقه و بازی کردن به بازیکنها حرفهای مافیا تبدیل شوند، بازیکنهایی که برخی از آنها تبدیل شدند به شرکتکنندگان مسابقه «شهروند و مافیا» در تلویزیون.
بازیکن حرفهای یا سلبریتی، مسئله این است!
اگر از دوستداران پروپاقرص و بازیکنهای حرفهای مافیا (که حداقل هفتهای یک بار این بازی را انجام میدهند) سوال کنید که کدام مسابقه اختصاصی مافیا در تلویزیون و شبکه نمایشخانگی موفقترین مسابقه در این ژانر است، تقریباً همه آنها از نظر کیفیت مسابقه «شهروند و مافیا» شبکه نسیم را انتخاب میکنند، چون این مسابقه چند ویژگی منحصر به فرد نسبت به نمونههای دیگر آن که در شبکه نمایشخانگی پخش میشود دارد. مهمترین ویژگی آن حرفهای بودن بازیکنهاست. تمام کسانی که در مسابقه «شهروند و مافیا» شرکت میکنند بازیکنهای درجه یکی هستند که هم توانایی تحلیل بالایی دارند هم تمام بازیشان براساس استدلال و اتفاقات ریز و درشت بازی است.
اگر شما در شبکه نمایش خانگی بازیگران، خوانندهها، ورزشکاران و مجریانی را میبینید که دور هم جمع شدند و دائم با گفتن جملاتی مثل «من این بازی را زیاد بلد نیستم»، «من مثل شما حرفهای نیستم»، «من حسی تارگت میزنم» و... سعی میکنند نوبت خود را بگذرانند و با سلام و صلوات بازی را به نفع گروه خود جلو ببرند، در «شهروند و مافیا» شبکه نسیم از هیچکس این جملات را نمیشنوید.
در مسابقههای مافیایی شبکه نمایشخانگی در ابتدای بازی به زبان بدن توجه میکنند و پس از یک دور صحبت کردن تمام بازیکنان، براساس اتفاقات مسابقه به کوچکترین مسائلی که در صحبتها یا بازیِ بازیکنان وجود دارد، توجه میشود. در «شهروند و مافیا» بازی براساس استدلال و منطق پیش میرود و کمتر بازیکنی براساس حدس و گمان و شانس شهروند و مافیای خود را معرفی میکند، همین مسئله است که باعث میشود این مسابقه طرفداران وفادار فراوانی داشته باشد و اکثر منتقدان مسابقههای مافیایی به سازندگان این برنامه در قالب شبکه نمایش خانگی اعتراض کنند که چرا به جای بازیکنان حرفهای، صرفاً به دنبال سلبریتیها میروید و کیفیت مسابقه را فدای نامهای بازیکنان میکنید.
چالشی برای تیم تولید و شرکتکنندهها
نکته مثبت دیگر این مسابقه تیم برگزارکننده آن است. فصل اول این مسابقه با اجرای بهنام تشکر روی آنتن رفت و از فصل دوم تا هفدهم آن که این روزها از شبکه نسیم پخش میشود، راوی آن علیرام نورایی است، بازیگر مطرحی که حالا نام و اجرای او برای دوستداران مافیا کاملا شناخته شده و استاندارد است. نورایی در اجرای این مسابقه کاملا جدی و در مواقعی خشک و رسمی عمل میکند و این جدیت باتوجه به دکور و نورپردازی آن و همینطور موسیقی مسابقه، باعث سنگین شدن فضای آن شده است.
اگرچه ممکن است این سنگینی برای عدهای از مخاطبان عمومی که پیش از برنامههای شاد و رنگارنگ زیادی از شبکه نسیم تماشا میکردند، کمی جنبه منفی داشته باشد، اما طرفداران پروپاقرص این برنامه به فضاسازی آن و ترکیب تولیدش علاقه شدیدی دارند.
در این مسابقه ما داورانی هم داریم که هم نظراتشان در حین برگزاری مسابقه را میبینیم و هم با تحلیلهایشان روی هر مسابقه، با دلایل پیروزی و شکست تیمها شرکتکننده آشنا میشویم، اتفاقی که باعث میشود بینندگان این مسابقه به مرور به بازیکنان حرفهای مافیا در جمعهای دوستانه خود بدل شوند. محمد رجایی کارگردان و علیرضا سلطانی تهیهکننده این مسابقه تلاش زیادی کردند که هم از بازیکنان حرفهای در مسابقه شان استفاده کنند، هم فضای کلی کار را به سمتی ببرند که سطح بازی مخاطبان خود را نیز از آماتور بودن ترقی دهند و بالاتر ببرند، تلاشی که حقیقتا جواب داده و این را میتوانید در دورهمیهای گروهی به وضوح ببینید.
«شهروند و مافیا» یکی از مسابقههای تلویزیونی است، برنامهای جریانساز که مخاطبان پرشماری دارد و در طول سالهای پخش آن، این مخاطبان به مرور به بازیکنان حرفهای تبدیل شدند، تا جایی که شرکتکنندگان این مسابقه به مرور از دل مخاطبانش تولید شدند و این چرخه حالا به یک روند جذاب تبدیل شده و بسیاری از دوستداران حضور در این مسابقه، با تماشای آن و انجام هفتگی این مسابقه در جمعهای خود، تلاش میکنند به «شهروند و مافیا» ی شبکه نسیم وارد شوند و خود را در این شو تلویزیونی به چالش بکشند.