جمعه 9 آذر 1403

چتر سفید زمستان بر سر مازندران / کابوس باغداران تکرار می شود؟

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
چتر سفید زمستان بر سر مازندران / کابوس باغداران تکرار می شود؟

ساری - چتر زمستان بر سر مازندران کشیده شد و نگرانی از یخ زدگی و خسارت به باغات و محصولات کابوس کشاورزان استان شده است.

ساری - چتر زمستان بر سر مازندران کشیده شد و نگرانی از یخ زدگی و خسارت به باغات و محصولات کابوس کشاورزان استان شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: نفوذ توده هوای سرد و بارشی طی چند روز گذشته دمای برخی مناطق استان مازندران را به زیر سفر رساند و ارتفاعات بیش از 300 متری را سفیدپوش کرده و سرمای هوا و یخبندان نگرانی باغداران جلگه نشین و کوهپایه ای استان را بیشتر کرده است.

تجربه برف سال‌های 86 و 92 در مازندران برای باغداران و کشاورزان استان سخت و گران تمام شده است، در آن سرمای سوزان که ارتفاع برف در برخی مناطق از دو متر هم فراتر رفته بود، بسیاری از درختان و باغات دچار آسیب شدند و محصولات در انبارها دچار یخ زدگی شد.

اگرچه متولیان امر از اتخاذ تدابیر لازم برای پیشگیری از خسارت‌ها خبر می‌دهند اما تجربه سال‌های سال نشان می‌دهد که نباید به این تدبیرها دل خوش بود و باغداران خود باید برای برون رفت از آسیب‌ها، چاره‌ای اندیشه کنند.

غلامعلی اکبری باغدار مازندرانی با اظهار اینکه هنوز بخشی از میوه‌های درختان مرکبات را برداشت نکرده‌ام، گفت: پایین بودن قیمت سبب شده تا رغبتی برای برداشت نداشته باشم با این حال تاکنون بخشی از میوه‌ها چیده و انبار کردم.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در سرمایه سال‌های گذشته از جمله 86 نیز بخشی از باغات من دچار خسارت شده بود، گفت: امیدوارم در سرمایه پیش رو، باغداران و کشاورزان متضرر نشوند و بتوانیم دسترنج خود را به بازار عرضه کنیم.

توصیه‌هایی برای کاهش خسارت به بخش کشاورزی و طیور

پیش بینی‌های هواشناسی حکایت از آن دارد که طی روزهای پایانی هفته دمای برخی مناطق استان به زیر صفر درجه خواهد رسید و این به منزله هشدار برای بخش کشاورزی است و کارشناسان نصب بخاری باغی، آتش زدن و سوزاندن مواد آتش زا بین درختان با رعایت جوانب احتیاط، خودداری از شخم و خاک ورزی و پوشش تنه درختان جوان را از جمله راهکارها برای حفاظت محصولات از یخبندان پیشنهاد کرده‌اند.

حسن عنایتی رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر این که باغداران با بهره گیری از آبیاری بارانی خسارت‌های احتمالی را کاهش دهند، گفت: احتمال سرمازدگی باغ‌های استان در پی سرما و یخبندان وجود دارد.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر این که با توجه به ماندگاری هوای سرد، یخبندان و سرما باغداران احتمال آسیب وجود دارد، گفت: راه اندازی دستگاه‌های گرمایشی جایگزین در صورت قطع سوخت را برای گلخانه ه و واحدهای مرغداری ضروری دانست.

وی همچنین استفاده از سیستم‌های رفع خطر یخ زدگی در صورت استقرار سرمای صبحگاهی و حفاظت باغ از سرمایه ناگهانی را توصیه کرد و با دامداران نیز توصیه کرد: برای تأمین علوفه مورد نیاز به ویژه سبوس برای واحدهای دامداری در مناطق بالادست و میان بند اقدام کنند و از زنبورداران نیز خواست نسبت به تأمین شکر مورد نیاز برای کندوها اقدام کنند.

در عین حال حسینعلی محمدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نفوذ سامانه سرد و بارشی و کاهش محسوس دما در استان اظهار داشت: به دلیل قرار گرفتن در خط پایانی گازرسانی احتمال افت فشار گاز در استان وجود دارد.

وی با اظهار اینکه دمای هوا در استان به صورت محسوسی کاهش یافته است، افزود: پیش بینی می‌شود در ارتفاع بالای 300 متر شاهد بارش برف در استان باشیم و پیش بینی‌ها لازم برای مقابله با خسارت‌های احتمالی صورت گرفته است.

پیش بینی می‌شود در ارتفاع بالای 300 متر شاهد بارش برف در استان باشیم و پیش بینی‌ها لازم برای مقابله با خسارت‌های احتمالی صورت گرفته است

محمدی یادآور شد: احتمال یخبندان طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه حتی در دشت و جلگه استان وجود دارد از این رو باید تمهیدات لازم برای مقابله با بحران در حوزه‌های مختلف از جمله کشاورزی صورت گیرد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران تصریح کرد: متأسفانه طی سال جاری میزان بارندگی و منابع آبی نسبت به مدت مشابه سال قبل 44 درصد کاهش یافته و این مسئله ناشی از پدیده تغییر اقلیم است.

وی گفت: طی چند روز آینده 80 درصد مناطق مختلف کشور دمای منفی صفر را تجربه می‌کنند و استان مازندران نیز از آن مستثنی نیست.

محمدی ناترازی بین تولید و مصرف گاز را از جمله دغدغه‌ها برشمرد و گفت: در حال حاضر منابع گازی استان از خطوط مختلف از جمله گلوگاه - دامغان تأمین می‌شود و با توجه به ناترازی احتمال افت فشار گاز در استان وجود دارد.

نفوذ سامانه سرد و زمستانی علاوه بر باغداران و کشاورزان، نگرانی صنایع و واحدهای تولیدی را نسبت به قطع گاز و تکرار فاجعه زمستان سال 86 افزایش داده است. طی روزهای گذشته میزان مصرف گاز در مازندران به بیش از 33 میلیون مترمکعب رسید و سبب شد تا گاز برخی ادارات و صنایع و واحدهای تولیدی پرمصرف نیز قطع شود.

تلاش می‌کنیم گاز گلخانه‌ها و مرغداری‌ها را قطع نکنیم

قاسم مایلی رستمی مدیرعامل شرکت گاز مازندران نیز با بیان اینکه ورودی گاز استان 33 میلیون مترمکعب است، افزود: کاهش هر درجه دما میزان مصرف گاز را یک میلیون مترمکعب افزایش می‌دهد و در صورت عدم رعایت الگوی مصرف، در تأمین انرژی با مشکل روبرو می‌شویم.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه اولویت ما تأمین گاز بخش خانگی است، افزود: تلاش می‌کنیم گاز واحدهای تولیدی و گلخانه‌ها و مرغداری‌ها را قطع نکنیم ولی گاز صنایع را مدیریت خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه نیروگاه‌های استان از سوخت مایع استفاده می‌کنند، از مردم و مشترکان خواست تا نسبت به رعایت دمای آسایش بین 18 تا 21 درجه اقدام داشته باشند.

مایلی رستمی در عین حال تصریح کرد: در صورت افزایش مصرف گاز و کاهش شدید دما چاره‌ای نداریم گاز ادارات و بانک‌ها را قطع کنیم و امیدواریم مجبور به چنین کاری نشویم.

قرار گرفتن مازندران در خط پایانی انتقال گاز هر سال در فصل سرما و زمستان سبب می‌شود که استان با افت گاز مواجه شود و رعایت الگوی مصرف و مدیریت سوخت می‌توانند تأمین گاز پایدار را در استان تضمین کند.

امسال بیش از دو میلیون و 800 هزار تن مرکبات در مازندران تولید شد و همچنان بخش قابل توجهی از محصول یا در انبارها باقی مانده و یا روی درخت است و این مسئله باغداران را نگران کرده است.

چتر سفید زمستان بر سر مازندران / کابوس باغداران تکرار می شود؟ 2
چتر سفید زمستان بر سر مازندران / کابوس باغداران تکرار می شود؟ 3