دوشنبه 1 بهمن 1403

چند روش ساده برای تر و تازه نگه داشتن میوه و سبزی

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
چند روش ساده برای تر و تازه نگه داشتن میوه و سبزی

دورریختن میوه فرقی با دورریختن پول ندارد! حتی اگر چشم‌مان را روی اسراف‌بودنش ببندیم، باید بدانید ضایعاتش با تولید گاز گلخانه‌ای چه آسیب مهلکی به کره زمین می‌زند!

بهترین راهکار ممکن خرید میوه به‌اندازه هر وعده است اما اگر شرایط مصرف یکباره ندارید، بعد از خرید حضوری یا سفارش میوه تازه می‌توانید عمر آنها را با این چند روش طولانی‌تر کنید.

چند توصیه کلی

1. سبزی سالاد را ترد نگه دارید

هیچ دورچینی به خوشمزگی سالادی با سبزیجات ترد و تازه نیست. برای آنکه سبزی سالاد طراوتش را حفظ کند، آن را در یک کاسه بریزید و روی آن چند ورق دستمال آشپزخانه بگذارید تا رطوبت را جذب کند.

با این کار سبزی سالاد مدت‌ها ترد می‌ماند و برگ‌هایش در یخچال پژمرده نمی‌شود. از طرفی هرقدر بهتر بتوانید هوای داخل ظرف را خارج کنید، عملا عمر سبزیجات داخل ظرف را طولانی‌تر کرده‌اید. یک ترفند دیگر این است که روی برگ کاهو نمک بپاشید تا رطوبت اضافه را جذب کند.

2. سبزیجات را به‌صورت خردکرده فریز کنید

گاهی اوقات بهترین راهکار نگهداری از سبزیجات فصلی، خردکردن و فریزکردن آنهاست چراکه در غیر این صورت، قبل از آنکه فرصت استفاده داشته باشیم، می‌پوسند و از بین می‌روند. یک نمونه‌اش پیاز است:

برای عمر طولانی‌تر این ماده غذایی ابتدا خردش کنید، در یک بطری آب خالی بریزید و بعد در فریزر بگذارید. این‌طوری حتی اگر کاملا یخ زده باشد، می‌توانید با تکان‌دادن بطری به‌اندازه دل‌خواه بردارید و مابقی را به فریزر برگردانید. باقی سبزیجات را قبل از فریزکردن، بلانچ کنید تا برگ سبزی موقع آب‌شدن پژمرده نشود.

3. سبزی تازه را در آب نگه دارید

وجود آب عمر سبزی را طولانی‌تر می‌کند. برای نگهداری مارچوبه و سبزی‌های نرم مثل جعفری، گشنیز، شوید، نعناع و ریحان، آنها را به‌صورت عمودی در یک لیوان آب بگذارید و در دمای اتاق نگه دارید تا دیرتر پژمرده شوند. البته گیاهان محکم‌تر مانند رزماری، آویشن، مریم گلی و پیازچه به هوای سردتر نیاز دارند و در یخچال تازه‌تر می‌مانند.

4. میوه و سبزی را دور از هم نگه دارید

بعد از سفارش میوه تازه تا وقتی مجبور نشده‌اید، میوه و سبزی را کنار هم نگه ندارید. بعضی از میوه‌ها مثل موز، آووکادو و هلو گاز اتیلن تولید می‌کنند. این گاز مثل یک هورمون، سرعت پختن میوه‌ها و سبزیجات اطراف را بالا می‌برد.

5. بهترین محل نگهداری را بشناسید

بهترین جا برای نگهداری هر میوه تا حد زیادی به وضعیت میوه بسنگی دارد. اگر می‌خواهید آووکادو، گوجه‌فرنگی، انبه، خربزه، سیب یا گلابی پخته‌تر شود و اصطلاحا برسد، آن را روی پیشخان آشپزخانه بگذارید.

حتی میوه‌های هسته‌دار مانند شلیل و انبه را ابتدا باید بیرون یخچال نگه دارید تا نرم شوند و بعد به یخچال منتقل کنید اما انگور، مرکبات و انواع توت را از همان ابتدا در یخچال نگه دارید تا در دمای اتاق خراب نشوند.

نگهداری از انواع میوه‌ها و سبزیجات

پس از خرید میوه از میوه فروشی محله یا سفارش میوه تازه به‌صورت آنلاین، این چند نکته به نگهداری بهتر میوه‌ها در خانه کمک می‌کنند.

1. توت را با سرکه بشویید

توت فرنگی، تمشک و سایر انواع توت را قبل از آنکه به یخچال منتقل کنید، با مخلوط آب و سرکه (دوسوم آب، یک‌سوم سرکه) بشویید، آب بکشید و کاملا خشک کنید. همین شست‌وشوی ساده کپک‌ها و عفونت‌ها را از بین می‌برد و ماندگاری میوه را چندین هفته افزایش می‌دهد.

2. روی آووکادو آب‌لیمو بریزید

آووکادو حاوی آنزیم‌هایی است که در معرض اکسیژن رنگدانه‌های قهوه‌ای تولید می‌کنند. به همین خاطر آووکادوی برش‌خورده خیلی زود کهنه و رنگ‌و‌رورفته به نظر می‌رسد. برای نگهداری بهتر این میوه دو راه پیش رو دارید:

آن را به آب‌لیمو آغشته کنید. اسید سیتریک آب‌لیمو دست‌کم یک روز قهوه‌ای شدن آووکادو را عقب می‌اندازد.

کنارش پیاز بگذارید. همان گازی که موقع خردکردن پیاز چشم را می‌سوزاند، جلوی اکسیدشدن آووکادو را می‌گیرد و عمر آن را طولانی‌تر می‌کند.

3. هویج را در آب نگه دارید

هویج متأسفانه خیلی زود خشک می‌شود و می‌پلاسد. برای نگهداری این میوه تا حد امکان رطوبت مهیا کنید. بهترین راهکار استفاده از یک ظرف پر از آب است. هویج را در ظرف بگذارید، روی ظرف را با پلاستیک ببندید و در یخچال بگذارید. اگر دوست ندارید هویج با آب در تماس باشد، می‌توانید لای پلاستیک حباب‌دار بپیچید و بعد در ظرف آب بگذارید. حتی در این حالت رطوبت لازم را دریافت می‌کند.

4. لیمو را برش نزنید

اگر برای پخت غذا یا تهیه نوشیدنی به چند قطره آب لیموی تازه احتیاج دارید، لازم نیست یک لیموی کامل را نصف کنید. یک چنگال یا سیخ تیز در لیمو فرو کنید و فشار دهید. به این ترتیب می‌توانید به اندازه دل‌خواه آب لیمو بگیرید و باقی را برای دفعات بعد کنار بگذارید.

5. پیاز را لای جوراب تمیز بپیچید

قدیمی‌ها پیاز را لای یک جوراب بلند و نازک می‌انداختند و جوراب را بین پیازها گره می‌زدند تا هوای تازه به پیازها برسد و مدت‌ها تازه بمانند. این ترفند هنوز در خانه‌های ایرانی کاربرد دارد و برای نگهداری این ماده غذایی عالی عمل می‌کند.

یک نکته مهم: جای پیاز برش‌خورده در یخچال نیست! مگر اینکه در یک کاسه آب یا کیسه فریزر بگذارید و محکم ببندید. پیاز پوست‌کنده و برش‌خورده اگر در فضای اتاق یا یخچال بماند، به‌سرعت آلودگی محیط را جذب می‌کند و خراب می‌شود.

6. سیب‌زمینی و سیب را باهم نگه دارید

سیب هم مثل موز گاز اتیلن تولید می‌کند و منجر به رشد بهتر میوه‌های دیگر می‌شود اما اگر سیب‌زمینی را کنار سیب نگه دارید، دست‌کم تا چند هفته خبری از جوانه‌های سبز آزاردهنده روی سیب‌زمینی نیست.

7. کرفس را لای فویل آلومینیومی بپیچید

چرا فویل آلومینیومی؟ چون فویل برخلاف کیسه‌های پلاستیکی گاز اتیلن را از خود عبور می‌دهد و جلوی تجمع رطوبت و فساد سریع‌تر را می‌گیرد. همچنین می‌توان ساقه‌های کرفس را در یک ظرف دربسته یا لای یک پارچه نم‌دار در یخچال نگهداری کرد که در این صورت طول عمر کوتاه‌تری دارد. در نهایت اگر می‌خواهید این گیاه را تا فصل بعد سالم نگه دارید، آن را بلانچ کنید و در فریزر بگذارید.

8. موز را در کیسه پلاستیکی بگذارید

روش نگهداری موز تا حد زیادی به وضعیت این میوه بستگی دارد. موز سبز بهتر است در دمای اتاق بماند تا کمی نرم شود، در حالی که جای موز رسیده داخل یخچال است. بعد از سفارش میوه تازه می‌توانید تاج چوبی ضخیم دسته موز را با پلاستیک بپوشانید یا تک‌تک موزها را جدا کنید و دور ساقه را با پلاستیک بپوشانید و در یخچال بگذارید؛ اما اگر می‌خواهید موز رسیده دست‌کم 3 تا 4 ماه سالم بماند، پوستش را بکنید، حلقه‌حلقه برش بزنید، روی یک سینی بچینید و در فریزر بگذارید.

9. گوجه‌فرنگی را بیرون یخچال نگه دارید

گوجه‌فرنگی طرفدار سرما نیست و دمای اتاق را ترجیح می‌دهد. هوای سرد یخچال عطروطعم این ماده غذایی را می‌گیرد و خیلی زود آن را آبکی می‌کند. گوجه‌ها را روی پیشخان آشپزخانه طوری بچینید که جای ساقه به‌طرف پایین باشد. اینجا سفت‌ترین جای گوجه‌فرنگی است و دیرتر از قسمت‌های دیگر نرم می‌شود.

10. برش‌های سیب را در آب‌نمک بخیسانید

سیب برش‌خورده عمر طولانی ندارد و خیلی زود قهوه‌ای می‌شود. برای اینکه چند روزی جلوی این اتفاق را بگیرید، تکه‌های سیب را در یک کاسه آب‌نمک سرد بخیسانید تا جلوی اکسیدشدن میوه گرفته شود.

بعد از 5 دقیقه سیب‌ها را از آب‌نمک خارج کنید، در یک کیسه پلاستیکی بریزید، چند سوراخ کوچک روی کیسه ایجاد کنید و آن را در یخچال بگذارید. یکی دیگر از ترفندهای نگهداری سیب، نگهداری در فضای خنک و مرطوب زیرزمین خانه است. فضای خنک و تاریک زیرزمین تردی سیب را حفظ می‌کند و آن را مدت‌ها تازه نگه می‌دارد.

منبع: parsnaz.com

از دست ندهید

تفال به حافظ 20 اسفند 1401

طرز تهیه شیرینی کره‌ای؛ ویژه نوروز

تفال به حافظ امروز جمعه 19 اسفند 1401

طرز تهیه شیرینی پسته‌ای؛ ویژه عید نوروز