سه‌شنبه 16 بهمن 1403

چهلمین جشنواره فیلم فجر، از حواشی تا انتظارات

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
چهلمین جشنواره فیلم فجر، از حواشی تا انتظارات

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ریحانه امین‌پور؛ در روزهای گذشته قطار فجر چهلم نیز به ایستگاه پایانی رسید و به مناسبت اتمام این جشنواره‌ی نسبتاً پرحاشیه خوب است به‌طور ولو اجمالی ابعاد مختلف آن را مرور نماییم. نکته حائز اهمیتی که از ابتدا با حواشی گوناگون همراه شد هیئت انتخاب بود؛ نقطه اوج این ماجرا آنجا بود که برخی از آن‌ها صراحتاً بیان کردند تعدادی از فیلم‌ها را مشاهده نکرده‌اند یا...

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ریحانه امین‌پور؛ در روزهای گذشته قطار فجر چهلم نیز به ایستگاه پایانی رسید و به مناسبت اتمام این جشنواره‌ی نسبتاً پرحاشیه خوب است به‌طور ولو اجمالی ابعاد مختلف آن را مرور نماییم. نکته حائز اهمیتی که از ابتدا با حواشی گوناگون همراه شد هیئت انتخاب بود؛ نقطه اوج این ماجرا آنجا بود که برخی از آن‌ها صراحتاً بیان کردند تعدادی از فیلم‌ها را مشاهده نکرده‌اند یا برخی را به‌طور کامل مشاهده نکرده‌اند و در میانه‌ی فیلم به تماشای آن خاتمه داده‌اند و در صدور رأی برای این دسته از فیلم‌ها به نظر سایر اعضا مراجعه کرده‌اند!

سؤال اینجاست که چطور ممکن است فردی دارای حق رأی باشد اما با توجه به نظر دیگران و بر اساس نوع نگاه آن‌ها به مسئله رأی خود را صادر کند؟ پس دلیل حضور نفرات و دیدگاه‌های متفاوت در این میان چیست؟ این مورد را حتی می‌توان نوعی بی‌توجهی به اهمیت زیاد این موضوع دانست و از طرف دیگر می‌توان این احتمال را داد که اگر همه‌ی اعضا طبق دیدگاه فردی خود رأی می‌دادند امکان حاصل شدن نتیجه‌ای متفاوت از آنچه شاهد بودیم، وجود داشت. در مسئله هیئت انتخاب مورد دیگر که توجه‌ها را به خود جلب کرد عدم وجود حتی یک داور زن در جشنواره برای بررسی و نقد فیلم‌ها بود، اهمیت این مسئله آنجایی عیان می‌شود که امسال در جشنواره فیلم‌هایی نظیر «دسته‌ی دختران» و «هناس» با محوریت زنان و دختران و تم زنانه وجود داشت که جای خالی بررسی این نوع از فیلم‌ها با نگاه ظریف زنانه حس می‌شد.

در این میان مهم‌ترین حاشیه‌ای که باید به آن پرداخت و نمی‌توان به‌سادگی آن را توجیه کرد حذف تنها جایزه‌ی مردمی بود! دبیر چهلمین جشنواره فیلم فجر دلیل این حرکت را اطمینان‌بخش نبودن نتایج نظرسنجی مردمی به دلیل اشکالات فنی در ارسال پیامک و اختلال و قطعی اینترنت بیان کرد. این حرکت واکنش‌های متعدد و بعضاً متناقضی را چه از سوی اهالی سینما و چه از سوی مردم همراه داشت.

شاید بتوان مانند عده‌ای این اقدام را مثبت و در راستای حرکت بر ریل رقابت سالم دانست اما چند نکته وجود دارد؛ نخست آنکه حذف هر چیز آخرین راه‌حل موجود است و انتظار می‌رفت راه‌حل‌های موجود دیگر نیز بررسی‌شده و یا اگر مورد بررسی قرارگرفته‌اند به اطلاع افکار عمومی برسد چرا که نادیده گرفتن این علاقه‌ی مخاطبان و دوستداران سینما که از ارزش والایی نیز برخوردار است، حرکت نادرستی محسوب می‌شود و اقناع افکار عمومی از ضروری‌ترین مواردی است که وجود دارد و انتظار می‌رود این ضرورت را کسانی که با رسانه سروکار دارند و به شناخت بیشتری نسبت به اهمیت آن رسیده‌اند، بیشتر در نظر بگیرند و به آن توجه داشته باشند.

نکته دیگر این است که این تصمیم زمانی منطقی و درست خواهد بود که از در سال‌های بعد سازوکار و سیستم درستی برای این مورد تعریف شده تا اشکالات و نقاط ضعف آن که منجر به حذف چنین جایزه ارزشمندی شد، به کمترین میزان ممکن برسد. البته ماجراها و حواشی آراء و سیمرغ‌ها به همین‌جا ختم نمی‌شود و در اقدامی عجیب دقایقی پیش از اعلام نتایج در مراسم اختتامیه نتایج توسط یکی از سایت‌ها منتشر شد و به‌اصطلاح نتایج لو رفت! که این مسئله تا حد قابل‌توجهی باعث کاهش هیجانات اعلام برندگان شد.

البته حواشی و معضلات جشنواره تنها در موارد مطرح شده خلاصه نمی‌شود و این موارد را می‌توان مهم‌ترینشان دانست. پس از گذشت 40 سال از این جشنواره که عدد قابل‌توجهی با توجه به برگزاری هرساله جشنواره فجر محسوب می‌شود، انتظار می‌رود از حواشی و معضلات آن کاسته شده شود و به کیفیت هرچه بیشتر برگزاری مراسم افزوده شود تا شاهد رشد همه‌جانبه‌ی آن باشیم. امید است از موارد پیش آمده در فجر چهلم و جشنواره‌های پیشین درس گرفته شود تا در فجر چهل و یکم شاهد جشنواره‌ای پررونق باشیم.

ریحانه امین‌پور - دبیر واحد فرهنگی انجمن شریعتی

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.