کتابداری فقط شغل نیست / کتابخانهها پایگاههای فرهنگی و اجتماعی کشور است
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سید مصطفی عبداللهی کتابدار کتابخانه محمدعلی کریمپور شهرستان بیرجند، تأثیر خانواده بر مطالعهی اعضای خانواده به ویژه فرزندان را نقش مهمی دانست و بیان کرد: من در خانوادهای بزرگ شدم که پدرم بهطور منظم و مستمر اهل مطالعه بود. به یاد دارم هر وقت پدرم به سفر میرفت، برای من و بقیهی اهل خانه کتاب سوغاتی میآورد؛ بنابراین از همان دوران کودکی در کتابخانه...
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سید مصطفی عبداللهی کتابدار کتابخانه محمدعلی کریمپور شهرستان بیرجند، تأثیر خانواده بر مطالعهی اعضای خانواده به ویژه فرزندان را نقش مهمی دانست و بیان کرد: من در خانوادهای بزرگ شدم که پدرم بهطور منظم و مستمر اهل مطالعه بود. به یاد دارم هر وقت پدرم به سفر میرفت، برای من و بقیهی اهل خانه کتاب سوغاتی میآورد؛ بنابراین از همان دوران کودکی در کتابخانه شخصی پدرم بهدنبال کتاب میگشتم و با کتاب مأنوس بودم، هرچند اغلب کتابهای آن کتابخانه مناسب سن من نبودند، اما وقتی پدرم مشغول مطالعه کتاب بود، محو تماشای او میشدم و لذت میبردم.
کتابدار کتابخانه محمدعلی کریمپور شهرستان بیرجند از شدت علاقهاش به کتاب و کتابخوانی در دوران کودکی گفت: در مجاورت دفتر کار پدرم، یک کتابخانه عمومی بود که من از دوره نوجوانی بیشتر اوقات به آنجا میرفتم و مطالعه میکردم. به بخشهای مختلف کتابخانه سرک میکشیدم و گاهی، با اجازه کتابدار آنجا، جستهوگریخته کار امانت و برگشت کتاب را برای مراجعهکنندگان انجام میدادم. حضور در میان انبوه کتابها و ارتباط با افراد کتابخوان علاقه من به کتاب را بیشتر کرد. این پیشزمینه باعث شد بعد از فارغالتحصیلی در دانشگاه به کار در کتابخانه علاقهمند شوم. سرانجام در بهمن 1387 این اتفاق افتاد و با عنوان کتابدار در نهاد کتابخانههای عمومی کشور جذب شدم.
او لذتبخشترین قسمت کتابداری در کتابخانه را ارتباط گرفتن با کودکان شمارد و بیان کرد: به نظرم تمام کارهای مرتبط با کتاب و کتابخوانی برای فردی که در این حرفه حضور دارد، لذتبخشاند. اما ارتباط مستمر با اعضا و انجام فعالیتهای فرهنگی در جمع کودکان از بهترین لحظات حضورم در کتابخانه است. بخش کودکان به خاطر فضای دلنشین و پر رنگ و لعابی که دارد، نه تنها من، بلکه بسیاری از مراجعهکنندگان به کتابخانه و اعضای ثابت را هم جذب خود کرده است.
عبداللهی کتابخانهها را صرفاً فضایی برای مطالعه یا امانت گرفتن کتاب ندانست و تصریح کرد: شاید بسیاری از مردم این تصور را داشته باشند که کتابخانه فقط محلی برای امانت گرفتن کتاب و پس دادن آن یا فضایی برای مطالعه است. اما این تنها بخشی از کارکرد کتابخانهها بوده و هست. باید توجه داشته باشیم که امروز کارکرد کتابخانهها از فضای مطلق فرهنگی درآمده و همچون پایگاهی اجتماعی در جامعه ایفای نقش میکند و بیش از پنجاه نوع خدمت به اعضای خود ارائه میدهد، که یکی از چندین خدمات، کارگاههای مشاوره، کلینیک خواندن و بخش کودکان است.
او همسو شدن دنیای تکنولوژی با کتابخانهها و منابع مکتوب را یکی از چالشهای پیش روی کتابخانهها و کتابداران تلقی کرد و اظهار داشت: شاید مهمترین چالشی که همکارانم امروزه با آن مواجه هستند به حاشیه رفتنِ کتاب بهشکل فیزیکی آن و روی آوردن به ابزارهای دیجیتال باشد. امروزه، با نصب یک نرم افزار در تلفن همراه یا در رایانه، بهراحتی میتوان هزاران نسخه کتاب را در اختیار داشت. بنابراین، لازم است کتابخانه ها، همسو با پیشرفت علم و تکنولوژی، بهروز شوند و با ایجاد کتابخانههای دیجیتال متناسب با نیازهای اعضا امکانات نوین را فراهم کنند. البته امروز کتابخانهها در سراسر کشور به ابزارهای دیجیتال مجهز شدهاند. حتی کتابخانه بدون کتاب نیز راهاندازی شده است که در آن اعضا میتوانند کتاب صوتی گوش کنند و یا به کتاب دیجیتال دسترسی داشته باشند.
این کتابدار جوان حضور در کتابخانه را یکی از لذتبخشترین کارهای دنیا نام برد و گفت: بعد از سالهایی که در کتابخانه زیست میکنم، باید بگویم که برای من کتابداری فقط شغل نیست. من در کتابخانه و در میان کتابها زندگی میکنم و از آن لذت میبرم.
عبداللهی ضمن ابراز امیدواری بر حضور بیش از پیش نوجوانان به کتابخانههای کشور، گفت: من به عنوان یک کتابدار، بیشترین ساعات روزم را در کنار کودکان و نوجوانانی هستم که به کتابخوانی و کتاب علاقه دارند، حتی گاهی اوقات با دوستانم در مناطق محروم و دور افتاده حاضر میشویم و بستههای فرهنگی که شامل کتاب و مابقی منابع کتابخانهها میشود را با خود میبریم.