یک‌شنبه 5 مرداد 1404

کشت پاییزه امسال با کمبود کود روبه‌رو است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
کشت پاییزه امسال با کمبود کود روبه‌رو است

رئیس انجمن تولیدکنندگان کود شیمیایی گفت: امسال کشور در کشت پاییزه با مشکلات بسیاری از جمله کمبود کود مواجه خواهد بود.

رئیس انجمن تولیدکنندگان کود شیمیایی گفت: امسال کشور در کشت پاییزه با مشکلات بسیاری از جمله کمبود کود مواجه خواهد بود.

به گزارش خبرنگار مهر، هفته گذشته ارز تخصصی برخی کالاهای اساسی تغییرات کرد. ارز تعیین شده اقلامی چون گندم، جو، ذرت، کنجاله سویا، روغن و برنج ارز ترکیبی (ترجیحی و مبادله‌ای) شد.

به این ترتیب ارز واردات روغن خام 60 (ارز ترجیحی 28.500 تومان) به 40 (ارز مبادله‌ای یا توافقی با قیمت فعلی بیش از 71 هزار تومان)، پالم 50-50، دانه‌های روغنی 80 (ارز ترجیحی) و 20 (ارز مبادله‌ای)، برنج 40 (ارز ترجیحی) به 60 (ارز مبادله‌ای)، جو و ذرت 80 (ارز ترجیحی) و 20 (ارز مبادله‌ای) و کنجاله 75 (ارز ترجیحی) به 25 (ارز مبادله‌ای)، گندم 70 (ارز ترجیحی) به 30 (ارز مبادله‌ای) و کود شیمیایی نیز 80 (ارز ترجیحی) به 20 (ارز مبادله‌ای) شده است.

پیش‌تر رئیس انجمن تولیدکنندگان کود شیمیایی به خبرنگار مهر گفته بود بیش از یک سال است ارز ترجیحی به تولید کود شیمیایی اختصاص نیافته و این امر سال گذشته منجر به افت 30 درصدی تولید شد.

صیاد فرهادی، عضو هیئت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان کود شیمیایی درباره این موضوع که اگر برای واردات مواد اولیه کود، ارزی تخصیص نمی‌یابد این تغییر ارزی برای چیست، به خبرنگار مهر گفت: بخش خصوصی تنها واردکننده مواد اولیه کود شیمیایی نیست و بخشی از کود پایه را دولت وارد می‌کند.

وی افزود: کود فسفات 100 درصد از سوی دولت وارد می‌شود چون کود یارانه دار بوده و توسط خود دولت نیز توزیع می‌شود.

وی اظهار کرد: امسال به دلیل عدم تأمین به موقع و به میزان کافی کود فسفات و کود پتاس از خارج باید بخشی از محصولات مورد نیاز را به ناچار وارد کرد.

فرهادی ادامه داد: همچنین کود کلرید پتاسیم هم از سوی دولت وارد و تأمین می‌شود.

وی ادامه داد: مواد اولیه سولفات پتاسیم هم از سوی بخش خصوصی وارد می‌شود.

رئیس انجمن تولیدکنندگان کود شیمیایی با اشاره به ناترازی انرژی تصریح کرد: این امر به تولید داخل آسیب زده است. به عنوان مثال، کود اوره 100 درصد داخلی بوده و دو برابر نیاز کشور تولید می‌شود. نیاز بازار در حال حاضر 2.5 میلیون تن است که در کشور 8 میلیون تن تولید می‌شود.

این تولیدکنندگان کود کشور در ادامه سخنان خود یادآور شد: اما در بخش کود فسفات عمده مصرف داخل وارد می‌شود. نیازمندی این بخش به اضافه نیازمندی کود پتاس حدود 350 هزار تن بوده که فقط 50 هزار تن در داخل تولید می‌شود و باقی وارداتی است.

وی در توضیح بیشتر عنوان کرد: ما در کشور 100 هزار تن کلرید پتاسیم و 250 هزار تن سولفات پتاسیم مصرف داریم که فقط 50 هزار تن کلرید پتاسیم در داخل تولید و 300 هزار تن نیازمندی این دو کود وارد می‌شود. از این عدد 150 هزار تن مواد اولیه سولفات پتاسیم است که بخش خصوصی وارد و 100 هزار تن آن هم از سوی شرکت دولتی وارد می‌شود.

عضو هیئت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان کود شیمیایی کشور اضافه کرد: چون ارز تخصیص داده نشده است هم تأمین مواد اولیه سولفات پتاسیم و هم کلرید پتاسیم به مشکل خورده است.

این مسئول صنفی با اشاره به کشت پاییزه عنوان کرد: امسال کشور در کشت پاییزه با مشکلات بسیار مواجه خواهد بود. فروش کود کشت پاییزه باید از ابتدای شهریور آغاز شود در حالی که وارداتی انجام نشده که کود توزیع گردد.

فرهادی درباره میزان تخصیص ارز به بخش خصوصی در سال جاری هم گفت: از ابتدای دی 1402 تا اردیبهشت امسال 32 میلیون یورو ارز به مواد اولیه تخصیص داده شده در حالی که 300 میلیون دلار نیاز بود. در واقع فقط 10 درصد ارز مورد نیاز این بخش تأمین شده است.