چهارشنبه 3 بهمن 1403

گذری بر نکات مهم جزء سیزدهم قرآن / 7 درخواست ابراهیم (ع) از خدا

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
گذری بر نکات مهم جزء سیزدهم قرآن / 7 درخواست ابراهیم (ع) از خدا

کارشناس مسائل دینی به بیان نکاتی مهم از جزء سیزدهم قرآن کریم پرداخت.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، امروز پنجشنبه 18 اردیبهشت مصادف با سیزدهمین روز از ماه مبارک رمضان است و طبق روال روزهای قبل صوت ترتیل جزء سیزدهم قرآن کریم با صدای "عبدالباسط و عباس امام جمعه" جهت بهره‌مندی هرچه بیشتر مخاطبان منتشر شد که در اینجا می‌توانید بشنوید.

حجت‌الاسلام سیدعلی بطحایی کارشناس مسائل دینی در گفت‌وگو با تسنیم با بیان نکاتی مهم از جزء سیزدهم قرآن کریم پرداخت که متن آن در ادامه آمده است:

*****

آیات 40, 41 سوره ابراهیم؛ رب اجعلنی مقیم الصلا و من ذریتی ربنا و تقبل دعاء ربنا اغفر لی و لوالدی و للمؤمنین یوم یقوم الحساب

در آیاتی که تاکنون درباره حضرت ابراهیم در این سوره خوانده‌ایم، او از خداوند هفت درخواست دارد: امنیت مکه، دور ماندن از بت‌پرستی، توجه قلوب و افکار مؤمنان نسبت به فرزندان و مکتب او، بهره‌مند شدن ذریه او از ثمرات، توفیق اقامه نماز، قبول شدن دعاها و آمرزش برای خود و والدین و همه مؤمنان.

آیه 37 سوره ابراهیم؛ ربنا انی أسکنت من ذریتی بواد غیر ذی زرع عند بیتک المحرم ربنا لیقیموا الصلا فاجعل أفئد من الناس تهوی الیهم و ارزقهم من الثمرات لعلهم یشکرون

در روایات می‌خوانیم که امام باقر علیه السلام فرمود: ما اهل‌بیت رسول الله صلی الله علیه و آله، بقیه ذریه ابراهیم هستیم که دل‌های مردم به سوی ما گرایش دارد، سپس این آیه را تلاوت فرمود: ربنا انی أسکنت من ذریتی بواد غیر ذی زرع...

کعبه در منطقه‌ای بی آب و علف قرار گرفت تا مردم به واسطه آن آزمایش شوند. چنانکه حضرت علی علیه‌السلام در خطبه قاصعه چنین بیان فرمود: اگر کعبه در جای خوش آب و هوایی بود، مردم برای خدا به زیارت آن نمی‌رفتند.

دعای انبیا مستجاب است. «و ارزقهم من الثمرات»، «حرما آمنا یجبی الیه ثمرات کل شیء» (قصص 57) حرمی امن که همه جور ثمرات در آن فراهم می‌شود. امام باقر علیه‌السلام فرمود: هر میوه‌ای که در شرق و غرب عالم هست در مکه یافت می‌شود.

آیه 36 سوره ابراهیم؛ رب انهن أضللن کثیرا من الناس فمن تبعنی فانه منی و من عصانی فانک غفور رحیم

حضرت علی علیه‌السلام فرمود: «ان ولی محمد من اطاع الله و ان بعدت لحمته و ان عدو محمد من عصی الله و ان قربت لحمته؛ همانا دوست محمد کسی است که خدا را اطاعت کند، گرچه از نظر فامیلی و نسب دور باشد و دشمن محمد کسی است که خدا را نافرمانی کند، گرچه از بستگان پیامبر باشد.» (بحارالانوار، ج 67، ص 25)

آیه 33 سوره رعد؛ أ فمن هو قائم علی کل نفس بما کسبت و جعلوا لله شرکاء قل سموهم أم تنبئونه بما لا یعلم فی الأرض أم بظاهر من القول بل زین للذین کفروا مکرهم و صدوا عن السبیل و من یضلل الله فما له من هاد

قائم بودن خدا، به معنای تدبیر تمام امور و کفایت، حفاظت، نظارت، و ثبت و ضبط آنهاست.

آیه 28 سوره رعد؛ الذین آمنوا و تطمئن قلوبهم بذکر الله ألا بذکر الله تطمئن القلوب

نشانه انابه واقعی، ایمان و اطمینان به خداست. «من أناب، الذین آمنوا...»

«آیه 24 سوره رعد؛ سلام علیکم بما صبرتم فنعم عقبی الدار

یکی از امتیازات بی‌نظیر قرآن، بیان پرمحتواترین مطالب، در قالب ساده‌ترین و مختصرترین کلمات است. از جمله همین عبارت «سلام علیکم» که جمله‌ای بسیار کوتاه و آسان، اما پرمحتوا و رسا است و سابقه آن به انبیای گذشته همچون ابراهیم، نوح و آدم علیهم‌السلام می‌رسد. سلام علی ابراهیم، سلام علی نوح فی العالمین، سلام علی موسی و هارون

آیه 19 سوره رعد؛ أ فمن یعلم أنما أنزل الیک من ربک الحق کمن هو أعمی انما یتذکر أولوا الألباب در آیه قبل به کسانی که دعوت حیات‌بخش انبیا علیهم‌السلام را اجابت می‌کنند اشاره شد، این آیه و آیات بعد، آثار استجابت آن دعوت را بیان می‌فرماید.

آیه 107 سوره یوسف؛ أ فأمنوا أن تأتیهم غاشی من عذاب الله أو تأتیهم الساع بغت و هم لا یشعرون

غاشیه به معنای عقوبتی است که جامعه یا فردی را در برمی‌گیرد.

آیه 106 سوره یوسف؛ و ما یؤمن أکثرهم بالله الا و هم مشرکون

از امام رضا علیه‌السلام روایت شده که فرمود: شرک در این آیه به معنای کفر و بت‌پرستی نیست بلکه مراد توجه به غیر خداست. (تفسیر نمونه) و از امام صادق علیه‌السلام نیز نقل شده که فرمود: شرک در انسان، از حرکت مورچه سیاه در شب تاریک بر سنگ سیاه مخفی‌تر است. (سفین البحار، ج 1، ص 697)

آیه 98 سوره یوسف؛ قال سوف أستغفر لکم ربی انه هو الغفور الرحیم

کسانی که در اثر اشتباه به پدر گفتند: ان أبانا لفی ضلال مبین بعد از توجه به اشتباه می‌گویند: ان کنا لخاطئین

به هنگام اقرار خلافکار، او را ملامت نکنید. هنگامی که گفتند: ان کنا لخاطئین ما خطاکار بودیم. پدر گفت: قال سوف أستغفر لکم

گذری بر نکات مهم جزء دوازدهم قرآن / رمز موفقیت مبلغان دین نکاتی مهم از جزء یازدهم قرآن / "موعظه" مایه شفای قلب است

انتهای پیام /