پنج‌شنبه 8 آذر 1403

گفت‌وگو با مربی تیم امید - موضوع: دروازه‌بانی / چرا بیرانوند و نیازمند به لیگ برتر برگشتند؟

وب‌گاه ورزش سه مشاهده در مرجع
گفت‌وگو با مربی تیم امید - موضوع: دروازه‌بانی / چرا بیرانوند و نیازمند به لیگ برتر برگشتند؟

کسی که در پست دروازه‌بانی بازی می‌کند می‌داند ممکن است ده سال به این پست نرسد اما زمانی که برسد، می‌تواند با عملکرد خوب ده سال جایگاه خودش را حفظ کند

به گزارش ورزش سه، حسام زیتون نژاد که پس از همکاری با مهدی مهدوی‌کیا در آکادمی کیا حالا به عنوان مربی دروازه‌بان ها در تیم ملی امید کار خود را دنبال می‌کند در گفت‌و‌گویی با خبرنگار ما درباره شرایط دروازه‌بانی در ایران صحبت کرد.

او که به عنوان جوان ترین مربی در کلاس و دوره های مربیگری دروازه‌بانی شرکت کرده است در این مصاحبه پس از اشاره به مشکلات تیم امید در خط دروازه، درباره آسیب هایی که عدم برگزاری دوره های دانش افزایی و آموزش نامناسب به مربی های دروازه‌بانی به استعدادها وارد می‌کند توضیح داد.

این گفت‌و‌گو را در ادامه می‌خوانیم:

* به عنوان سوال ابتدایی شما شرایط دروازه‌بانی ایران را نسبت به گذشته چطور ارزیابی می‌کنید؟ فکر می‌کنید روند مثبتی داشته‌ایم؟ دروازه‌بانی الان اصلا با گذشته قابل مقایسه نیست و نگاه به گذشته، ما را به عقب می‌اندازد. ما در مقایسه با کشورهای پیشتاز خیلی عقب هستیم و اگر بحث آموزش را در نظر بگیریم، نسبت به گذشته خودمان هم تغییر نداشته‌ایم اما تنها از این جهت که اهمیت این پست بالا رفته، شرایط کمی بهتر شده است.

* شما مربی تیم امید هستید و با توجه به اینکه مسابقات فصل جدید لیگ هم شروع شده، دروازه‌بان جوانی در لیگ به صورت فیکس بازی می‌کند که بتواند به تیم امید کمک کند؟ همانطور که می‌دانید بازیکنان تیم امید در این دوره زیر 21 سال هستند؛ سال قبل به علیرضا رضایی و پارسا جعفری در لیگ اعتماد شده بود و به تیم امید کمک کردند و عملکرد خیلی خوبی هم داشتند. اما با توجه به اینکه حساسیت پست دروازه‌بانی بالا است، به دروازه‌بان های جوان اعتماد نمی‌شود و از طرفی برخی از دروازه‌بان های جوان به خاطر اشتیاقی که برای حضور در تیم های لیگ برتری دارند، به باشگاه هایی می‌روند که در بهترین حالت گلر سوم هستند و نهایتا پنج بازی گلر دوم می‌شوند و شرایط برای تیم زیر 21 سال سخت می‌شود. این مسائل به ما آسیب می‌زند و شرایط دروازه‌بانی هم اینطور نیست که بتوانیم ده دقیقه به بازیکن بازی بدهیم. با این وضعیت نمی‌توانیم نامی هم از بازیکنان ببریم اما در مجموع بهتر است گلرها به باشگاهی بروند که بتوانند بازی کنند تا در تیم امید هم فیکس شوند.

* در واقع در این دوره کار سخت تری دارید؟ بله؛ در مسابقات قبلی شرایط تیم امید از نظر انتخاب بازیکنان راحت تر بود و در تمام پست ها بازیکنانی حضور داشتند که با توجه به تجربه در لیگ، تسلط، آرامش و عملکرد بهتری داشتند. در نظر بگیرید که تیم ملی کشور قصد شرکت در یک تورنمت را دارد اما باید یک دروازه‌بانی را در ترکیب قرار بدهد که در لیگ استان یا نهایتا آسیا ویژن بازی کرده و حتی نسبت به سایر بازیکنان تیم هم تجربه کمتری دارد. قطعا شرایط سخت است و از طرفی آموزشی هم که به دروازه‌بان ها داده می‌شود، جالب نیست. من هفته قبل که در کلاس مربیگری A بودم با آقای جباری صحبت و خواهش کردم که از کشورهایی مثل آلمان و سوئیس مدرس هایی بیاورد که نگاه مربیان دروازه‌بانی تغییر کند. این امکان در سال 95 برای من در آکادمی کیا فراهم شد و آقای مهدوی‌کیا سرمربی دروازه‌بانی هامبورگ را که به عملکرد تمام مربی گلرهای این تیم نظارت دارد، برای یک دوره 10-12 روزه به ایران آورد و من هم در این دوره شرکت کردم. قطعا مربیانی در کشور داریم که پتانسیل بالایی برای یادگیری دارند و فدراسیون باید امکان آموزش آنها را فراهم کند. من در این سال ها در تورنمنت های مختلفی همراه آکادمی کیا بودم و مربیان آلمانی را دیدم و می‌دانم نگاه و نگرش متفاوتی در بین آنها وجود دارد.

* آموزش هایی که مربیان ایرانی به بازیکنان می‌دهند چه تفاوتی دارد و چه اشتباهاتی در کشور ما صورت می‌گیرد؟ ما مربیانی داریم که از امید تا نونهالان را خودش آموزش می‌دهد، مربیانی داریم که تمرینات تیم بزرگسالان را در بخش های دیگر هم استفاده می‌کند. من در تمام رده های سنی کار کرده‌ام و می‌دانم با توجه به پتانسیلی که در ایران وجود دارد ما می‌توانیم با آموزش به مربیان پیشرفت زیادی داشته باشیم. اگر مربیان آموزش درستی دیده باشند شاگردانی بیرون می‌دهند تا برای تیم امید گزینه های بسیار زیادی داشته باشیم نه اینکه مجبور باشیم از بین بازیکنانی که بازی نمی‌کنند، انتخاب کنیم. البته افرادی هستند که آموزش درست می‌دهند اما اولین چیزی که اهمیت دارد این است که شما تکنیک درست را به دروازه‌بان یاد بدهید؛ اینکه بخواهیم اینستاگرامی باشیم، شو بازی کنیم و فقط شیرجه زدن را یاد بدهیم کافی نیست. برای مثال در دروازه‌بانی روز دنیا بازی با پا بسیار مهم است اما با شرایط روز دنیا فاصله داریم؛ همه فکر می‌کنند بازی با پا، ضربه زدن و کارهای معمولی است اما شما شرایط علیرضا بیرانوند را ببینید که با توجه به اینکه چند سال خارج از ایران بازی کرده، چقدر با اعتماد به نفس با پا بازی می‌کند. اگر علیرضا بیرانوند در کشوری مثل آلمان بود در سطح نویر بود اما به خاطر بحث آموزشی ما اینطور نیست. البته باز هم تاکید می‌کنم مقصر مربیان نیستند و فدراسیون باید امکانات را فراهم کند. من از آقا مهدی و آقای هادی تشکر می‌کنم که چنین شرایطی را فراهم کردند که من این دوره ها را ببینم.

* یک دروازه‌بان خوب و موفق چه مشخصه هایی دارد؟ اولین مشخصه این است که یک مربی خوب داشته باشد؛ باشگاه ها برای جذب یک دروازه‌بان خارجی n دلار هزینه می‌کنند در صورتی که با یک دهم آن مبلغ می‌توانند برای مربی دروازه‌بان های خودشان یک مدرس بیاورند تا ببینند چه اتفاقی می‌افتد. جدا از بحث آموزش، شرایط فیزیکی دروازه‌بان، بازی با پا، مشارکت در بازیسازی، توانایی خارج کردن تیم از پرس، کمک به خط دفاعی، اعتماد به نفس بالا، ارتباط کلامی و قدرت رهبری بالا از مشخصه های خوب یک دروازه‌بان است. در بخش قدرت رهبری مرحوم ناصر حجازی و آقای عابدزاده سرآمد بودند و در چند سال اخیر هم علیرضا بیرانوند با آرامش در دروازه حضور داشته و به بازیکنان روحیه می‌دهد.

* در سال های اخیر دروازه‌بان هایی مثل علیرضا بیرانوند و پیام نیاز لژیونر شدند اما امسال به لیگ ایران برگشتند؛ فکر می‌کنید دلیل این مسئله چه بود؟ دو دلیل دارد؛ دلیل اول و مهم تر اختلاف تکنیکی ایران و کشوری که این بازیکنان در آن حضور داشتند که اگر وجود نداشت دروازه‌بان های ما می‌توانستند بیشتر در اروپا بازی کنند و دلیل دوم اینکه در سال جام جهانی هستیم و وقتی به یک دروازه‌بان، بازی نرسد شانس حضور در ترکیب تیم ملی را از دست می‌دهد.

* آینده دروازه‌بانی را در فوتبال ایران چطور ارزیابی می‌کنید؟ در حال حاضر دوره پرستاره ای را در این پست داریم اما شاید برای جام جهانی 2026 شرایط تغییر کند. آیا دروازه‌بان های امید در حد رقابت و جانشینی این بازیکنان هستند؟ کسی که در پست دروازه‌بانی بازی می‌کند می‌داند ممکن است ده سال به این پست نرسد اما زمانی که برسد، می‌تواند با عملکرد خوب ده سال جایگاه خودش را حفظ کند. آقای بیرانوند، آقای عابدزاده، آقای حسینی که تکنیک خوبی دارد، آقای نیازمند شرایط خوبی دارند و کار برای گلرهای جوان راحت نیست؛ با این نحوه آموزش و اینکه فضایی هم برای دروازه‌بان های جوان وجود ندارد، شاید فقط یکی دو نفر بتوانند وارد رقابت با این عزیزان بشوند.

* می‌توانید اسم ببرید؟ به دو دلیل نام نمی‌برم؛ یکی اینکه انگیزه از نفرات دیگر گرفته نشود و دلیل دیگر اینکه غرور سراغ این بازیکنان نیاید.

* در خصوص دروازه‌بان های تیم بزرگسالان فکر می‌کنید کدام بازیکن شرایط بهتری دارد؟ شرایط ملی متفاوت است؛ در تیم ملی ارتباط یک دروازه‌بان با تیم، اعتماد دفاع ها به دروازه‌بان و... باعث می‌شود سرمربی دروازه‌بان اول خود را انتخاب کند. اما در مجموع زمانی که سه دروازه‌بان از بین تمام دروازه‌بان های ایران در تیم ملی هستند، قطعا بهترین ها هستند.

* به عنوان کسی که مربی دروازه‌بانی بوده‌اید، فکر می‌کنید دروازه‌بان های ایرانی چه ایراد بزرگی دارند؟ پیش از دروازه‌بان ها، اولین ایراد به کمیته آموزش وارد است که کلاس های لازم را برای مربیان برگزار نمی‌کند؛ اگر دروازه‌بان ها ایرادی دارند، این مشکل از منِ مربی آغاز می‌شود. اما اگر بخواهم به ایراد دروازه‌بان ها اشاره کنم، بزرگترین مشکل، بازی با پا و بازیسازی است. در فوتبال روز دنیا، دروازه‌بان فقط روی خط دروازه نیست و دفاع خودش را جمع می‌کند اما متاسفانه ما اختلاف تکنیکی زیادی با سطح اول دنیا داریم که دلیل آن فراهم نشدن بستر برای مربی ها از طرف کمیته آموزش است. اینکه ما به دوره دروازه‌بانی سطح یکی که AFC برگزار می‌کند اکتفا کنیم و از دوره دانش افزایی غافل شویم، ما را عقب می‌اندازد. من این قول را می‌دهم که اگر کسی در این زمینه سرمایه‌گذاری کند می‌تواند بعد از 7 سال یک برگشت مالی فوق‌العاده برای فوتبال ایران داشته باشد. ما اگر می‌خواهیم دروازه‌بان های خوبی داشته باشیم، باید مربیان خوبی آموزش بدهیم. من حدود 12 سال است مربیگری را آغاز کرده‌ام اما پیش از اینکه آقا مهدی و آقا هادی بستر را برای حضور من کنار مربیان آلمانی فراهم کنند، نگاه و طرز آموزش متفاوتی داشتم. اگر کمیته آموزش یا باشگاه های سرمایه‌دار روی این موضوع سرمایه‌گذاری کنند، قطعا ضرر نمی‌کنند.

* شما می‌گویید باشگاه ها مدرس بیاورند اما باشگاه های ما به جای این کار، مربی گلر خارجی استخدام می‌کنند که در کوتاه مدت نتیجه بگیرند. ما همیشه مسیر ساده را کج می‌رویم. برای مثال من سوال می‌کنم که آیا کار سختی بود زمانی که کی‌روش در ایران بود با او قراردادی ببندند که به مربیان تیم های ملی پایه آموزش بدهند؟ چرا این کار انجام نشد؟ حضور مربیان خارجی خوب است اما مقطعی است و مقطع به درد ما نمی‌خورد. ما باید یاد بگیریم به دروازه‌بان 11 ساله چطور آموزش بدهیم؛ ما اگر بتوانیم در سنین پایین به بازیکنان آموزش بدهیم در تیم های ملی هم رقابت ایجاد می‌شود. باید شرایطی مهیا شود که هیئت های فوتبال مربی های شاخص خود را معرفی کنند و آموزش ببینند و به بقیه مربی ها هم آموزش بدهند تا پنج سال بعد بتوانیم مربی هم صادر کنیم. مربی های ما توانایی زیادی دارند اما بستر را برای آنها فراهم نمی‌کنیم. متاسفانه یکی از ایرادات هم این است که همه به دنبال مدرک هستند؛ اگر بگوییم دوره دانش افزایی n تومان است همه می‌گویند وقتی مدرک هم ندارد، چه خبر است؟ در صورتی که شما وقتی کاری را یاد می‌گیری می‌توانی چند برابر پول دربیاوری و به جامعه هم خدمت کنی و بازیکنانی پرورش بدهی که چند سال بعد تو را بالا بکشند. من به لطف آقای مهدوی‌کیا همه این مراحل را تجربه کردم و می‌دانم با توجه به اینکه مربیانی با پتانسیل بسیار بالاتر از من در ایران حضور دارند، آموزش می‌تواند چقدر تاثیرگذار باشد.

* شما بارها به تفاوت سطح گلری ایران با اروپا اشاره کردید اما اگر بخواهید ایران را با سایر کشورهای آسیایی مقایسه کنید چه نظری دارید؟ ما همیشه خودمان را با آسیا مقایسه کرده‌ایم که الان به این شرایط رسیده‌ایم؛ پتانسیل ما با آسیا متفاوت است و تعداد لژیونر های ما هم گویای همین مسئله است. وقتی ما این توانایی و استعداد را داریم چرا باید خودمان را با آسیا مقایسه کنیم؟ من هیچوقت به این موضوع فکر نمی‌کنم و دوست ندارم خودمان را با آسیا مقایسه کنیم؛ ما با توجه به پتانسیلی که داریم می‌توانیم به کل آسیا و بخشی از اروپا دروازه‌بان بدهیم. اگر توجه کنید باشگاه های بزرگ دنیا به سمتی می‌روند که از کشورهای آفریقایی دروازه‌بان بگیرند چون سبک بازی‌شان به درد آن پست می‌خورد. ما در شهرکرد، لرستان، قزوین، خوزستان و حتی شمال کشور استعداد های بسیار خوب با فیزیک مناسب دروازه‌بانی داریم اما مشکل آموزش است.

* از نظر بدنسازی شرایط برای دروازه‌بان ها چطور است؟ مثل سایر بازیکنان؟ بحث بدنسازی کاملا جداست و شما در هر کلاس مربیگری شرکت کنید، بخشی را به بدنسازی دروازه‌بان اختصاص می‌دهند. تمرینات بدنسازی دروازه‌بانی با توپ است اما اینکه یک مربی 20 ضربه متوالی بزند فقط در فوتبال ایران است. در آلمان، لهستان و... نهایت چهار ست دروازه‌بان این کار را انجام می‌دهد. دروازه‌بانی فشار خیلی زیاد و زمین خوردن های وحشتناک دارد؛ اینکه یک دروازه‌بان 15 شیرجه پشت سر هم برود اصلا جالب نیست‌. من به عنوان مربی همیشه سعی می‌کنم با مربی بدنساز هماهنگ باشم و مشورت بگیرم. بدنسازی دروازه‌بان تا یک جایی با بدنسازی تیم مشترک است اما در مقطعی جدا می‌شود چون کارها متفاوت است.

* پرسپولیس ننکا را به عنوان مربی دروازه‌بان استخدام کرده و شنیده می‌شود ایشان با یک اپلیکیشن جزئیات شرایط و زندگی دروازه‌بان ها و حتی ساعت خواب آنها را زیر نظر دارد. شما هم چنین کاری انجام می‌دهید؟ باشگاه هایی مثل پرسپولیس و استقلال به دنبال بهترین ها و پیشرفت هستند؛ متاسفانه ما از این اپلیکیشن استفاده نمی‌کنیم چون هنوز به آن حد حرفه‌ای نرسیده‌ایم که چنین اپلیکیشنی را در اختیار داشته باشیم. در تیم ملی امید که همه چیز زیر نظر سرپرست انجام می‌شود و در آکادمی هم با قوانین پیش می‌رویم و اگر کسی رعایت نکند جریمه می‌شود که خدا را شکر مشکل زیادی هم نداشته‌ایم.

* پس از نظر شما زیر نظر داشتن زندگی یک دروازه‌بان اقدام مثبتی است؟ در تمام کلاس های مربیگری استفاده از ابزاری که به پیشرفت بازیکن کمک کند، یک امتیاز مثبت است. این اتفاق هم یک امتیاز مثبت است؛ شاید در فرهنگ ما بگویند مگر پلیس بازی است؟ اما شما پولی می‌گیرید که در بقیه مشاغل کسی نمی‌گیرد پس باید کاری متفاوت انجام بدهید. در نهایت هم اگر کسی حرفه‌ای فکر کند به نفع خودش است. اگر من حرفه‌ای هستم چه کسی چک کند و چه نکند، 10 شب می‌خوابم. در کشورهای حرفه‌ای جریمه های وحشتناکی برای مواردی مثل یک دقیقه دیر حاضر شدن در تمرین در نظر گرفته می‌شود. شاید این اپلیکیشن هم الان برای بسیاری عجیب باشد اما قطعا آقای ننکا نتیجه مثبتی دیده‌اند که استفاده می‌کنند و وقتی هم در سال های آینده مربیان ببینند جواب می‌دهد، استفاده می‌کنند.

گفت‌وگو با مربی تیم امید - موضوع: دروازه‌بانی / چرا بیرانوند و نیازمند به لیگ برتر برگشتند؟ 2
گفت‌وگو با مربی تیم امید - موضوع: دروازه‌بانی / چرا بیرانوند و نیازمند به لیگ برتر برگشتند؟ 3