آسمان دل لرستانیها غبار گرفته از نبود "آیین گلمالی"
خرم آباد - ایرنا - همه ایران اسلامی تاسوعا وعاشورای حسینی لرستان را با آیین " گلمالی" می شناسند، آیینی از خاک تا افلاک و برگرفته از اوج ارادت مردمان لر به غربت و مظلومیت حسین (ع) که امسال به دلیل شیوع کرونا، اطاعت از توصیههای رهبر معظم انقلاب مبنی بر انجام عزاداری با رعایت پروتکلها تحت تاثیر قرار گرفت و خبری از حوضچههای خاک و گلاب نبود.
به گزارش ایرنا، مردم ولایتمدار لرستان هرساله تاسوعا و عاشورای حسینی را با رسمی متمایز به سوگ عزیز زهرا می نشینند تا به شیوه خود در غم های بیکران واقعه کربلا شریک اهل بیت (ع) شوند.
سنت گل مالی به عنوان میراث معنوی مردم لرستان، اوج غم و اندوه این دیار را در روز تاسوعا وعاشورای حسینی به نمایش می گذارد، سنتی که از دیرباز مردم این خطه برای از دست دادن عزیزان خود به آن عمل می کرده اند.
هر ساله آیین های گل مالی و "چمرانه" همزمان با عاشورای حسینی در خرم آباد برگزار می شود و مردم این شهر اوج عزای خود در شهادت امام حسین (ع) را با اجرای این آیین ها به نمایش می گذارند. چمر در زبان لری به معنای عزا و غم اندوه بزرگ از دست دادن عزیزان است و آهنگی که در این راستا توسط طبل ها و سرناها نواخته می شوند به چمرانه معروف است. همچنین از دیرباز در برخی شهرهای لرستان رسم بر این بوده که در اوج غم اندوه از دست دادن عزیزانشان، گل ماتم به سرو سینه می زده اند و با همین گل در مراسم عزاداری حضور می یافتند چراکه مالیدن گل به شانه ها در مراسم عزای لرستانی ها رسم بوده و هرچه قدر وسعت اندوه از دست رفتن عزیر بیشتر می شد، صاحبان عزا خود را بیشتر به گل آغشته می کردند و البته این رسم امروز نیز بیشتر در روستاها همچنان پابرجا است و در شهرها نیز اجرا می شود.
در تاسوعا و عاشورای حسینی که مردم لرستان داغی بزرگتر و سنگین تر از این ندارند و نه تنها گل را فقط به سر و صورت نمی مالند بلکه تمام بدن را به گل آغشته می کنند و تا پس از اقامه نماز ظهر عاشورا، روج و جسم خود را در عزاداری حسین و یارانش ماتم زده می کنند.
گل مالی مردم لرستان اوج ارادات این دیار به خاندان نبی اکرم (ص) بوده، ارادتی که تن های سیاه پوش مردم را آغشته به گل ماتم می کند و آنچنان غرق در وجود حسین (ع) می سازد که انگار این غم تمامی ندارد.
محرم متفاوت 99 برای لرستانی ها بسیار متفاوت تر است چرا که با توجه به مصوبه ستاد مدیریت کرونا، گل مالی و ایجاد ازدحام بسیار در یک مکان کم وسعت موجب شیوع گسترده بیماری خواهد شد بنابراین آیین کهن مردم این دیار امسال برگزار نمی شود.
هرچند امسال کرونا آمد تا حوضچه های گل و گلاب برپا نباشد، اما عزاداری مردم این دیار پرشور و هزاران نفری در جای جای استان برگزار شد و شاید این بار غم نبود این آیین بر دل مردم بییشتر شد و عزای حسین را در قلب آنها جانکاه تر کرد.
هر سال ظهر عاشورا غبار تن گل گرفته و ماتم گرفته لرستانی ها در آیین های سینه زنی چندصدنفری به آسمان سر می کشید اما امسال گل مالی برگزار نشد و غبار غم این اتفاق بر دل تک تک مردم عزادار این دیار نشسته و اشک ماتم آنها بر مظلومیت و غریبانگی حسین بیشتر شده است.
در هر حال ارادت لرستانی ها به سرور و سالار شهیدان همیشه مثالزدنی بوده و هست و امسال نیز با وجود محدودیت های رسوم کهن محرم، اما اوج ارادت مردمان لر به خاندان عصمت و طهارت به خوبی به نمایش گذاشته شد و عزاداران حسینی ثابت کردند حسین (ع) در دل آنان جای دارد و ماتم حسین هم بر قلب های آنان داغ نهاده است.
*س_برچسبها_س*