آیا آمارهای فروش غیر رسمی در نمایشگاه کتاب واقعی است؟
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران هر روز بخشی از آمار فروش را به درگاههای غیررسمی و کارت به کارت مرتبط می کند، اما این آمار چگونه احصا میشود؟
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سخنگوی سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هر روز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، به آمار فروش در دو بخش فیزیکی و مجازی اشاره میکند، بخشی از آمار فروش فیزیکی که علی رمضانی قائم مقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران در سخنان خود به آن اشاره میکند، آمارهایی است که از طریق درگاههای رسمی به ثبت رسیده و برخی دیگر از طریق درگاههای غیررسمی و کارت به کارت بوده است.
برای نمونه روز گذشته رمضانی در نشست خبری خود با اشاره به فروش ناشران گفت: تا شب گذشته 279 میلیارد تومان فروش را تجربه کردیم که 194 میلیارد تومان از طریق درگاههای رسمی و 85 میلیارد تومان از طریق درگاههای غیررسمی و کارت به کارت بوده است.
وی ادامه داد: در بخش مجازی هم 146 میلیارد تومان فروش داشتیم که 108 میلیارد تومان سهم ناشران و 38 میلیارد تومان سهم کتابفروشان بود. در نتیجه مجموع فروش بخش حضوری و فیزیکی 425 میلیارد تومان بود، در حالی که سال گذشته کل میزان فروش نمایشگاه در هر دو بخش 401 میلیارد تومان بود. نسخههای بخش مجازی 870 هزار نسخه بود که در475 هزار بسته ساماندهی شده است.
سهم 38 میلیاردی کتابفروشان از فروش در نمایشگاه کتاب چه کتابفروشانی باید هزینه ارسال در نمایشگاه کتاب بپردازند؟در روزهای اخیر، برخی ناشران حاضر در نمایشگاه کتاب نسبت به آمار درگاههای غیررسمی و کارت به کارت، تشکیک وارد کرده و گفتهاند که فروش ریالی و کارت به کارت چندان در نمایشگاه جایی نداشته است و مشخص نیست، مسئولان این آمارها را از چه منابعی مطرح کردهاند.
علیرمضانی قائم مقام نمایشگاه درباره برآورد بخش غیر رسمی آمار فروش نمایشگاه سی و پنجم میگوید: بیشترین آمار مربوط به کارتخوانهای غیرمجاز است که در بخشهای آموزشی و سپس کودک و نوجوان و بعد ناشران خارجی به وفور وجود دارد و هر روز هم بانک عامل گزارشی از تخلفات آنها ارائه میدهد.
وی ادامه میدهد: این پدیده در ناشران بزرگ و پرفروش این بخشها بیشتر دیده میشود که طبعا فروش بیشتری هم از این طریق دارند. انگیزههای مختلفی از جمله تصورات نادرست در مورد مالیات یا دیگر موارد باعث این رفتار میشود (کارتخوانهای غیر مجاز اغلب متصل به حساب کارمندان انتشاراتیهاست نه خود ناشر).
رمضانی با بیان این مطلب که تعداد کارتخوانهای غیر مجاز بیش از سالهای گذشته شده است، ادامه میدهد: رتبه بعدی از آن کارت به کارت و در آخر پول نقد است. برخی غرفهها چندین شماره کارت در غرفه نصب کردهاند.
وی درباره برخورد با این غرفهها نیز میگوید: ناظران نمایشگاه تلاش میکنند مستمراً جلوی این موارد را بگیرند، ولی باز هم مواردی مشاهده شده است، حتی در بخی موارد پرونده ناشر به هیات رسیدگی به تخلفات رفته است. استفاده از این روشها در روزهای اول که شبکه و دستگاهها کاملا مستقر نشده و روزهای شلوغ که نظارت سختتر میشود بیشتر است.
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران اضافه میکند: در دورههای گذشته (حتی در دورههای قبل از کرونا) 30 درصد به فروش رسمی با عنوان غیررسمی و کارت به کارت و نقدی اضافه میشده است. البته شاید به صراحت و تفکیک اعلام نمیکردهاند. اما در این دوره و دو دوره گذشته به تفکیک و دقت اعلام شده. البته با توجه به افزایش تعداد و مسائل نوپدید مثل مقابلههای مالیاتی قدری بیش از 30 درصد فروش رسمی بخش حضوری در نظر گرفته شده است.