شنبه 10 آذر 1403

آیا اصلاح‌طلبان منافع ملی را در سیاست خارجی دنبال می‌کنند؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
آیا اصلاح‌طلبان منافع ملی را در سیاست خارجی دنبال می‌کنند؟

علیرضا خامسیان، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با خبرنگار احزاب خبرگزاری دانشجو، در رابطه با حمله برخی از رسانه‌های خاص و افراد مخالف گروه سیاسی آن‌ها در رابطه با حمایت از مقاومت در افغانستان، گفت: دوگانه سازی که رسانه‌های جریان خاص انجام می‌دهند، دوگانه سازی در جهت عملیات روانی علیه جریان اصلاح طلب است و نشان دهنده این است که برخی افراد و رسانه‌های خاص درکی از منافع ملی ندارند. سیاست...

علیرضا خامسیان، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با خبرنگار احزاب خبرگزاری دانشجو، در رابطه با حمله برخی از رسانه‌های خاص و افراد مخالف گروه سیاسی آن‌ها در رابطه با حمایت از مقاومت در افغانستان، گفت: دوگانه سازی که رسانه‌های جریان خاص انجام می‌دهند، دوگانه سازی در جهت عملیات روانی علیه جریان اصلاح طلب است و نشان دهنده این است که برخی افراد و رسانه‌های خاص درکی از منافع ملی ندارند. سیاست جمهوری اسلامی ایران دربرابر گروه‌های مختلف که در کشور‌های همسایه که در مقاطع مختلف شکل گرفته است قاعدتا باید در چارچوب منافع ملی و دفاع از مظلوم باشد.

وی افزود: البته شاید این سیاست‌ها دچار اشکال و ایراد هم باشد و جریانات مختلف سیاسی هم انتقادات خودشان را در خصوص برخی سیاست‌های نظام درباره حمایت یا عدم حمایت از گروه‌های مختلف مقاومت اعلام کرده‌اند؛ شاید در یک مقطعی سیاست ما در حمایت از برخی گروه‌ها یک اشتباه استراتژیک باشد و در مقطعی دیگر تصمیم درستی باشد. از طرف دیگر کنشگران سیاسی و مدنی، نظر خودشان را در خصوص اتخاذ این سیاست‌ها مطرح می‌کنند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب بیان کرد: اصلاح طلبان نیز در خصوص موارد مختلف که در عرصه بین‌الملل مطرح می‌شود همیشه نگاهی توأم با منافع ملی را مد نظر قرار دادند و درگیر این که جریان مقابل سیاسی چه نگاهی دارد نمی‌شوند.

خامسیان با بیان اینکه اصلاح‌طلبان رویکردی استراتژیک نسبت به افغانستان دارند، اظهار کرد: در خصوص افغانستان هم به همین ترتیب است. این دوگانه سازی‌هایی که جریان خاص به دنبال آن می‌رود و اصلاح طلبان را به برخی مسائل متهم می‌کنند، عملا با منافع ملی در تضاد است؛ کسانی که داعیه‌دار انقلابی‌گری هستند مواضع آن‌ها نشان دهنده این است که هیچ درکی از انقلابی گری ندارند و منافع ملی کشور را هزینه منافع زودگذر جریانی خود می‌کنند؛ اصلاح طلبان در چارچوب نگاه انسانی و رویکرد استراتژیکی که نسبت به افغانستان دارند، مواضع خود را بصورت شفاف اعلام می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه باید بین نظر شخصی و نظر یک جریان تفاوت قائل شد، گفت: البته رسانه‌ها باید بین اظهار نظر شخصی افراد و اظهار نظر جریانی تفکیک قائل شوند. یک شخص در یک جریان سیاسی اظهار نظر می‌کند، ولی ما نمی‌توانیم این را به نظر کل آن جریان تعمیم دهیم؛ مثلا بگوییم جریان اصولگرا یا اصلاح‌طلب این نظر را دارد. این نکته مهم را باید رسانه‌ها مدنظر داشته باشد.

این فعال سیاسی با اشاره به اینکه طالبان درست در مقابل اسلام رحمانی‌ست، افزود: ما در ارتباط با افغانستان باید از جبهه مقاومت که توسط فرزند احمدشاه مسعود رهبری می‌شود، حمایت کنیم. به هر حال طالبان عقبه مشخصی دارد و نشان داده از آنچه که از اسلام رحمانی و اخلاقی می‌شناسیم، خیلی فاصله دارد؛ به هیچ وجه فعالیت‌هایی که از سوی طالبان انجام می‌شود، نمی‌تواند با اسلام رحمانی همسو باشد، زیرا عقبه عملکردی طالبان درست مقابل اسلام رحمانی است.

وی ادامه داد: طالبان نمی‌تواند خودش را متولی بلا منازع اسلام بداند و ما در جمهوری اسلامی که انقلاب‌مان که یک انقلاب فرهنگی و از آموزه‌های الهی منبعث بوده، نمی‌توانیم خودمان را همسو با طالبان نشان دهیم و این نیازمند دقت نظر بسیار زیاد از طرف متولیان امر است تا در مواضع جمهوری اسلامی دچار غفلت استراتژیک نشوند.

خامسیان با بیان اینکه ما نمی‌توانیم نقطه اشتراکی با طالبان داشته باشیم، تاکید کرد: ما مطمئنا مخالف فرقه‌گرایی در افغانستان هستیم و باید به دنبال این باشیم که مردم افغانستان در یک آسایش و رفاه مطلوب به سر ببرند. به هر حال این مهم در سال‌های اخیر صورت نگرفت و آنچه که می‌دانیم این است که طالبان نقطه مقابل اسلام رحمانی است؛ نظام جمهوری اسلامی که از انقلاب 57 به بعد شکل گرفته، بار‌ها از سوی رهبران آن گفته شده که به دنبال اسلام رحمانی هستیم؛ پس نمی‌توانیم در اعلام مواضع خودمان اشتراک نظر با مواضع طالبان داشته باشیم.

این فعال سیاسی با بیان اینکه جبهه اصلاحات ایران مرجع مواضع رسمی اصلاح‌طلبان است، گفت: مرجع اعلام مواضع در جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب مسئله بسیار مهمی است. الان جبهه اصلاحات ایران که جایگزین شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان شده، مواضعشان را در قالب بیانیه منتشر می‌کنند و قاعدتا در این زمینه بیانیه هم داده‌اند و مواضع رسمی این جریان فعلا در این قالب اعلام می‌شود.

وی اضافه کرد: اشخاص به صفت شخصی خودشان اظهارنظر‌های مختلفی می‌کنند که در جای خودش محترم است و شاید همسویی با بیانیه آن جریان داشته باشد و یا شاید هم تا حدودی دور باشد، ولی باید بدانیم که نباید اظهار نظر شخصی افراد را به کل جریان اصلاحات تعمیم دهیم.