سه‌شنبه 29 آبان 1403

اجرای سالانه 50 طرح تحقیقاتی کاربردی برای پاسخ به مشکلات کشاورزی / کمبود نیروی محقق در مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان شمالی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
اجرای سالانه 50 طرح تحقیقاتی کاربردی برای پاسخ به مشکلات کشاورزی / کمبود نیروی محقق در مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان شمالی

جلیل علوی گفت: محققان و اعضای هیات علمی این مرکز هر ساله به طور میانگین 50 طرح تحقیقاتی کاربردی و به طور میانگین چهار طرح تحقیقی - ترویجی را در دست مطالعه و پژوهش دارند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ جلیل علوی، رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگار عصراترک اظهار کرد: در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی بخش های تحقیقاتی گیاه پزشکی، کشاورزی دیم، خاک و آب، ثبت و گواهی بذر و نهال، امور زراعی و باغی، منابع طبیعی و آبخیزداری، علوم دامی همچنین فنی و مهندسی فعال هستند که هر ساله اجرای طرح های تحقیقاتی کاربردی همچنین طرح های تحقیقی - ترویجی را در دستور کار دارند.

علوی گفت: در این مرکز شش محقق هیات علمی در بخش های گیاه پزشکی، تحقیقات دیم و تحقیقات باغبانی همچنین 11 محقق غیر هیات علمی در تمامی بخش های یاد شده در حال فعالیت هستند.

وی عنوان کرد: این محققان هر ساله به طور میانگین 50 طرح تحقیقاتی کاربردی و به طور میانگین چهار طرح تحقیقی - ترویجی را در دست مطالعه و پژوهش دارند.

این مسئول بیان کرد: از فروردین ماه سال گذشته تا شهریور ماه 1400، مطالعه و پژوهش 50 طرح تحقیقاتی کاربردی در دستور کار محققان این مرکز قرار گرفته است تا به مسائل و نیازهای حال حاضر بخش کشاورزی استان پاسخ داده شوند.

وی گفت: دوره مطالعات و پژوهش هر طرح تحقیقی در دستور کار این محققان حداقل دو سال است که ممکن است دوره مطالعاتی آنها 10 تا 12 سال برای رسیدن به نتیجه نهایی نیز به طول انجامد. معرفی 25 رقم گندم و جو سازگار با اقلیم استان 

علوی عنوان کرد: تا به کنون، از جمله نتایج تحقیقاتی محققان این مرکز که به کشاورزان استان ارائه، معرفی و آموزش داده شده اند، معرفی 25 رقم گندم و جو سازگار با اقلیم استان برای کشت در مزارع بوده است.

وی گفت: دوره مطالعاتی صرف شده برای دست یابی به نتیجه نهایی این 25 رقم بذر گندم و جو 10 تا 12 سال بود که به طول انجامید.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی همچنین افزود: تهیه، تنظیم و معرفی جیره غذایی برای دام های استان نیز از جمله نتایج تحقیقات این مرکز بود که به دامداران و کارخانجات خوراک دام استان ارائه و معرفی شد.

وی درباره انجام طرح های تحقیقی - ترویجی در این مرکز نیز اظهار کرد: این طرح ها، شامل دست آوردهای حاصل از انجام تحقیقات کاربردی هستند که در عرصه به بهره برداران بخش کشاورزی آموزش داده می شوند.

علوی گفت: این مرکز، امسال اجرای پنج طرح تحقیقی - ترویجی شامل مقایسه فرم های مختلف ارقام انگور برای پرورش، مقایسه عملکرد پنج رقم جدید جو در مزارع کشاورزی، مقایسه لاین های امید بخش نخود با ارقام موجود و محلی، مقایسه عملکرد ژنوتیپ های امید بخش گلرنگ در شرایط کشاورزی، مقایسه دو روش فیزیکی در مبارزه با پرندگان خسارت زای کلزا را در دستور کار داشت که به کشاورزان آموزش می دهد.

وی در بخش دیگری از سخن خود با انتقاد از کمبود جدی نیروی محقق و اعضای هیات علمی این مرکز، اعلام کرد: برخی از محققان این مرکز نیز در آستانه بازنشستگی هستند.

این مسئول همچنین افزود: بخش تحقیقات منابع طبیعی این مرکز، محقق هیات علمی ندارد.

وی خاطرنشان کرد: این مرکز در گذشته با دانشگاه آزاد استان در تعامل بود و از توان دانشجویان این دانشگاه در رشته های مرتبط با کشاورزی بهره می برد، با این وجود، شمار دانشجویان این دانشگاه نیز به علل مختلف کم شده است و نمی توان همانند گذشته بر توان این دانشگاه تکیه کرد.

علوی تصریح کرد: مشکل کمبود نیروی محقق و هیات علمی در این مرکز موجب شده است که محققان این مرکز، طرح های تحقیقاتی کمتری را برای انجام مطالعه و پژوهش در دست بگیرند.

وی یادآور شد: هرچند موسسات مرکزی سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور همچنین وزارت علوم از کمبود نیروی محقق و هیات علمی این مرکز آگاه هستند، با این وجود، دست آنها نیز برای رفع نیاز نیرویی این مرکز بسته است.

سهمیه کم جذب هیات علمی در مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ها 

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی گفت: سهمیه جذب هیات علمی برای مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ها کم است.

وی همچنین درباره اعتبارات تحقیقاتی که هر ساله به این مرکز اختصاص داده می شود نیز بیان کرد: اعتباراتی که اختصاص داده می شوند نه زحمات محققان و نه هزینه های صرف شده برای تحقیقات را پوشش می دهد.

علوی تصریح کرد: با این وجود، محققان این مرکز با درک این شرایط به انجام تحقیقات خود ادامه می دهند تا به رفع مشکلات و نیازهای بخش کشاورزی پاسخ دهند.

وی در خاتمه به فعالیت های آموزشی در این مرکز نیز اشاره و در این باره عنوان کرد: فعالیت های آموزشی این مرکز در راستای بهبود دانش، بینش و مهارت افزایی بهره برداران بخش کشاورزی، فعالان صنایع مرتبط با کشاورزی، دانش آموختگان کشاورزی، کشاورزان پیشرو، فارغ التحصلان کشاورزی، تشکل ها، اتحادیه ها، تعاونی ها و سربازان نظام وظیفه نیروهای مسلح هستند.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی گفت: این مرکز، در استان طی سال گذشته 11 هزار و 877 نفر روز آموزش بهره برداران، پنج هزار و 916 نفر روز آموزش ضمن خدمت کارکنان سازمان جهاد کشاورزی، امور عشایری و دامپزشکی همچنین شش هزار و 900 نفر روز آموزش و توانمندسازی سربازان نظام وظیفه را برگزار کرد.

وی اعلام کرد: این مرکز، در سال جاری نیز تا به کنون 9 هزار و 325 نفر روز آموزش بهره برداران، 712 نفر روز آموزش ضمن خدمت کارکنان سازمان جهاد کشاورزی، امور عشایری و دامپزشکی و 13 هزار و 180 نفر روز آموزش سربازان در پادگان ها و عرصه های کشاورزی را برگزار کرده است.

علوی خاطر نشان کرد: این آموزش ها در بخش های دامی، باغی، گیاهان دارویی، گیاه پزشکی و مبارزه با آفات و بیماری ها بوده اند.

انتهای پیام /