احیاء و راه اندازی مجدد 2 هزار واحد صنعتی راکد در کشور / ایجاد 26 هزار فرصت شغلی جدید
تهران - ایرنا - معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از احیاء و راه اندازی مجدد افزون بر 2 هزار واحد صنعتی راکد در کشور خبر داد.
"علی رسولیان" امروز (چهارشنبه) در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اظهار داشت: از ابتدای امسال تا روز 24 اسفند، تعداد 2 هزار و 15 واحد صنعتی راکد و غیرفعال در داخل و خارج شهرکها و نواحی صنعتی کشور به چرخه تولید بازگشتند.
وی افزود: در سال جاری راه اندازی مجدد یک هزار و 600 واحد صنعتی راکد در داخل شهرکها و نواحی صنعتی در دستور کار سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران قرار گرفت که تا مدت مذکور، تعداد یک هزار و 595 واحد بازفعال سازی شد و تا پایان سال نیز بر این تعداد افزوده میشود.
رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران همچنین با اشاره به برنامه بازفعال سازی 400 واحد صنعتی راکد در خارج شهرکها و نواحی صنعتی در سال جاری، از احیاء 421 واحد غیرفعال تا تاریخ یاد شده خبر داد.
رسولیان در ادامه به تشریح وضعیت احیاء واحدهای صنعتی راکد در داخل شهرکها و نواحی صنعتی کشور پرداخت و گفت: با راه اندازی مجدد یکهزار و 595 واحد تولیدی غیرفعال در شهرکها و نواحی صنعتی 31 استان کشور، 100 درصد از برنامه تدوین شده برای احیاء صنایع کوچک و متوسط در سال 1400 عملیاتی شده است.
وی اضافه کرد: با توجه به برنامهریزی احیاء 28 هزار و 800 شغل در واحدهای صنعتی راکد، تاکنون برای 26هزار و 100 نفر اشتغالزایی یا تثبیت شغل شده است که بیانگر تحقق 91 درصد از مجموع اشتغال مورد نظر از محل این برنامه است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین میزان سرمایه گذاری انجام شده برای بازگشت یک هزار و 595 واحد صنعتی راکد به چرخه تولید از ابتدای امسال را 60 هزار و 856 میلیارد ریال اعلام کرد.
رسولیان ادامه داد: رشته فعالیت صنایع شیمیایی با 350 واحد، فلزی با 342 واحد، غذایی با 309 واحد، کانی غیرفلزی با 250 واحد، خدمات با 105 واحد، نساجی با 97 واحد، سلولزی با 95 واحد و برق و الکترونیک با 47 واحد به تفکیک تعداد راه اندازی مجدد واحدهای صنعتی را از ابتدای امسال به خود اختصاص دادهاند.
وی یادآور شد: از سال 1391 تا نیمه اسفند سال جاری نیز جمعاً 11 هزار و 788 واحد صنعتی راکد به چرخه تولید بازگشتهاند.
رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در ادامه به شناسایی نوع مشکلات عمومی واحدهای صنعتی که به توقف فعالیت و رکود منجر میشوند اشاره کرد و از تأمین مالی، رفع مشکل فقدان بازار، حل اختلاف شرکاء، تأمین مواد اولیه، رفع مشکلات حقوقی و قضایی، تأمین ماشین آلات، رفع مشکلات زیرساختی، تولید محصول جدید، ارتقاء فناوری و بهینه سازی خط تولید، مشارکت یا واگذاری کامل توسط مالک اصلی به سرمایه گذار جدید، اقاله به مالک اصلی و واگذاری توسط بانک به سرمایه گذار جدید بهعنوان برخی از شیوههای راه اندازی مجدد واحدهای صنعتی راکد نام برد.
رسولیان همچنین از همکاری مطلوب دستگاه قضایی، شبکه بانکی، استانداریها، ستاد ملی و کارگروههای تسهیل و رفع موانع تولید برای اجرای پروژه بازفعال سازی واحدهای صنعتی راکد در استانها قدردانی کرد.
وی در بخش دیگر سخنان خود به طرح پایش واحدهای صنعتی غیرفعال که از ابتدای دولت سیزدهم و در تکمیل برنامههای احیاء و بازفعال سازی سالهای گذشته در سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران به اجرا درآمد اشاره و اعلام کرد: در نتیجه اجرای این طرح، 12 هزار و 67 واحد راکد، شامل شش هزار و 814 واحد در داخل شهرکها و نواحی صنعتی و پنج هزار و 253 واحد در خارج از آنها شناسایی و مسائل آنها در قالب 209 مشکل در 60 سرفصل احصاء و دسته بندی شد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: از مجموع واحدهای صنعتی راکد شناسایی شده در طرح پایش این سازمان، 62 درصد از طریق شیوههایی که ذکر شد، امکان راه اندازی مجدد دارند که در صورت تحقق آن، بالغ بر 167 هزار فرصت شغلی جدید فراهم میشود.
رسولیان اضافه کرد: همچنین 57 درصد این واحدها، تمایل خود را به راه اندازی مجدد اعلام کردهاند؛ 50 درصد نیازمند انجام عارضه یابی و بررسی دقیقتر هستند و 45 درصد نیز به انجام پروژه عارضه یابی از طریق مشاوران و کلینیکهای کسب و کار تمایل نشان دادهاند.
وی در ادامه به چرخه عمر فناوری و محصول در صنعت بهخصوص در صنایع کوچک و متوسط اشاره کرد و اظهار داشت: چرخه محصول نمایان گر دوره عمر فناوری و نمودار رشد بازار آن است؛ بهطوری که از مرحله ایده پردازی در قالب یک طرح مهندسی تا تولید و رشد محصول و نحوه واکنش بازار نسبت به انتشار محصول، کسب و کارها با تحولات مختلفی در مراحل جنینی، رشد، بلوغ و زوال مواجه هستند.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران ادامه داد: از این رو باید توجه داشت که یک محصول یک چرخه عمر مشخصی دارد و یک بنگاه همیشه نمیتواند فعال باشد، زیرا شاید درگیر تغییر فناوری، تغییر روش تولید، تغییر نوع محصول و... شود و مدتی راکد و سپس فعال شود.
رسولیان در بخش دیگر این گفتوگو، از واگذاری مسوولیت اجرای پروژه فعال سازی و افزایش ظرفیت تولید واحدهای صنعتی فعال به سازمان متبوع خود در سال آینده خبر داد و گفت: از مجموع 48 هزار و 535 واحد صنعتی خرد، کوچک، متوسط و بزرگ مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی کشور، 6 هزار و 814 واحد راکد و بقیه با ظرفیتهای مختلف درحال فعالیت هستند.
وی افزود: 11 هزار و 337 واحد با ظرفیت بالای 70 درصد در شهرکها و نواحی صنعتی درحال تولید هستنند که برای این دسته از واحدها، برنامههای حمایتی تثبیت تولید و اشتغال اجرا میشود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: همچنین 13 هزار و 864 واحد با ظرفیت بین 50 تا 70 درصد و 16 هزار و 520 واحد نیز با ظرفیت کمتر از 50 درصد درحال فعالیتاند که برنامه افزایش ظرفیت تولید برای این دو گروه از واحدها در اولویتهای تعیین شده به اجرا درمیآید.
رسولیان با اشاره به اینکه سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در افق چهار ساله، برنامه افزایش ظرفیت تولید 16 هزار و 500 واحد صنعتی زیر ظرفیت را در دستور کار خود قرار داده است، ادامه داد: در سال 1401، فعال سازی سه هزار و 300 واحد تولیدی زیر ظرفیت 50 درصد هدف گذاری شده است.
وی با بیان اینکه با هماهنگی خوب قوای سهگانه، حمایتهای همیشگی رئیس جمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت و همکاری شایسته نظام بانکی و دستگاههای اجرایی حامی بخش صنعت و تولید، افق روشنی پیش روی اقتصاد و فضای کسب و کار کشور متصور است، اظهار امیدواری کرد با چشم انداز موجود، روند کاهشی تعداد واحدهای صنعتی راکد و زیر ظرفیت تولید تداوم یابد.
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و شرکتهای استانی تابعه آن اکنون با دارا بودن 506 شهرک و 326 ناحیه صنعتی و چهار منطقه ویژه اقتصادی درحال بهره برداری، 81 شهرک و ناحیه صنعتی تخصصی، 7 شهرک فناوری، 38 مرکز خدمات فناوری و کسب و کار، 2 مجتمع فناوری اطلاعات و خدمات نرم افزاری، 96 هزار و 841 قرارداد منعقده و بهره برداری از 48 هزار و 535 واحد صنعتی و سه هزار و 182 واحد کارگاهی، زمینه اشتغال مستقیم 961 هزار و 910 نفر را در سراسر کشور فراهم کرده است.