شنبه 29 دی 1403

احیای موقوفات حوزوی خدمت به استقلال حوزه‌های علمیه است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
احیای موقوفات حوزوی خدمت به استقلال حوزه‌های علمیه است

مدیر حوزه‌های علمیه کشور احیای موقوفات حوزوی را خدمت به استقلال حوزه‌های علمیه دانست و گفت: خلاءهای قانونی نسبت به صیانت و ارتقای وقف پیگیری می شود.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور احیای موقوفات حوزوی را خدمت به استقلال حوزه‌های علمیه دانست و گفت: خلاءهای قانونی نسبت به صیانت و ارتقای وقف پیگیری می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، آیت‌الله علیرضا اعرافی به مناسبت هفته وقف در دیدار جمعی از منتخبان متولیان موقوفات حوزوی و غیرحوزوی همراه با وکلای آنان با گرامیداشت هفته وقف، اظهار کرد: جای دارد از این فرصت استفاده کرده و هفته وقف را به واقفان حوزه علمیه و همکارانمان در سازمان اوقاف و کسانی که برای وقف، حفظ و صیانت از آن تلاش می کنند، به عنوان حوزه علمیه تقدیر و تشکر داشته باشیم.

مدیر حوزه‌های علمیه با بیان اینکه وقف ریشه در فطرت و تاریخ بشری، ادیان سماوی و مکاتب حقوقی مختلف دارد، گفت: وقف از منظر عمومی یک نهاد مهم فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مورد توجه است، اما وقف در فقه ما و اسلام دارای یک جایگاه ویژه است به طوری که یک کتاب و باب از فقه ما مختص به «باب الوقف» است. حدود 60 کتاب در فقه سنتی ما وجود دارد که یک فصل مهم آن کتاب الوقف است.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه در منابع روایی و آیات ما و سنت تاریخی اسلام هم وقف دارای جایگاه مهمی دارد، از پیامبر (ص) گرفته تا ائمه اطهار (ع) و بزرگان در طول تاریخ سنت وقف را پاس می داشتند و هم واقف و متولی بودند و هم ساعی در جهت احیای وقف بودند، بنابراین بایستی به وقف به عنوان یک نهاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، مستقل و مهم توجه کرد.

مدیر حوزه‌های علمیه اظهار کرد: بخشی از مسائل وقف در قوانین موجود به آن توجه شده ولی هنوز شاید خلاء هایی نسبت به صیانت و ارتقای وقف داشته باشیم که باید واقعاً وظیفه است که پیگیری کنیم.

اعرافی اظهار کرد: از طرفی وقف به طور کلی در طول تاریخ بارها متوجه آسیب های جدی شده است، به ویژه در زمان رضاخان و بعد از آن زنجیره‌ای از موقوفات ملکی شد، بردند و خوردند، هنوز هم کامل همه آنها احیا نشده است. از این نظر آسیب بزرگ هم از بین رفتن موقوفات است.

مدیر حوزه های علمیه بیان کرد: ضرورت دارد مردم، نظام و دستگاه‌های مختلف تلاش کنند، وقف را صیانت و احیا کنند. اگر وقف در مسیر درست قرار بگیرد، ضمن اینکه ثواب آن بیشتر خواهد بود، دیگران هم تشویق می شوند. هر چقدر تلاش شود که وقف در مسیر خود قرار بگیرد و صیانت شود، مشوقی خواهد بود برای مشارکت دیگران و پای کار آمدن مردم که در این سنت حسنه مشارکت جدی داشته باشند.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع «حوزه و وقف» پرداخت و گفت: تأکید کرد: تلاش می‌کنیم حوزه به وقف اتصال پیدا کند؛ این خدمت به دین، فرهنگ و خدمت به استقلال حوزه‌های علمیه است.

مدیر حوزه‌های علمیه افزود: اگر نابسامانی هایی که در خصوص متولیان و کاربری موقوفات مرتفع شود و پشتیبانی قانونی از موقوفات صورت بگیرد بدون تردید بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

اعرافی ادامه داد: در این مسیر گام اول که شناسایی است برداشته شده و ان شاءالله طرح هایی که با موضوع وقف در دست اقدام است به زودی، شاهد آثار و برکات ارزشمند آن باشیم.

وی تصریح کرد: حوزه و وقف پیوند تاریخی دارند؛ وقف از منابع اصلی حوزه ها و مسائل فرهنگی و دینی بوده و همگان باید تلاش کنند تا این پدیده زنده و احیا شود، چه وقف هایی که ویژه مدارس و مراکزحوزوی هستند و چه وقف هایی که مشترک بین امور حوزوی و امور فرهنگی و اجتماعی هستند، اعم از متصرفی و غیرمتصرفی، همه اش نیاز به کار بیشتر دارد.