اساتید علوم انسانی باید توان نظریه پردازی و تولید علم داشته باشند
معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی گفت: یکی از ضعفها در حوزه علوم انسانی این است که استادان ما توان نظریهپردازی ندارند، چون فقط درس میدهند تنها تدریس کافی نیست باید تولید علم هم انجام بگیرد.
حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در گفتوگو با میزان در پاسخ به این سوال که در حال حاضر بدنه مدیران کشور از رشتههای فنی و مهندسی است و اندک مدیرانی داریم که علوم انسانی خوانده باشند، گفت: مشکل ما این نیست که چرا مدیران ما از رشتههای مهندسی هستند این همه روسای دانشگاه داریم که علوم انسانی خوانده اند در واقع اشکال از بدنه نظام نیست، در بحث حکمرانی است. یعنی مجموعهای از سیاستها، تنظیمگری ها که که در حوزه مقررات گذاری است و خدمات عمومی یک مجموعه از حکمرانی علمی بخشی از این مجموعه است که در آن دچار مشکل هستیم.
وی در مورد وضعیت علوم انسانی در کشور گفت: یکی از معضلات موجود در حوزه علوم انسانی این است که در زمینه نظریه سازی در این رشته دچارضعف هستیم تصور میکنید در حوزه علوم انسانی چند نظریه داریم؟
وی ادامه داد: از سال 1381کرسیهای نظریه پردازی در کشور تاسیس شده است، و اکنون بیش از 18 سال از تاسیس آن میگذر شاید روی هم رفته توانسته باشیم به 60 نظریه و نوآوری رسیده و آن را ثبت کرده باشیم.
وی گفت: البته که در طی این سالها ما توانسته ایم 4500 کرسی نظریه پردازی برگزار شده کنیم، کرسیهای ترویجی نظریه پردازی خیلی خوب و با سرعت پیش میرود.
معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی با انتقاد از عملکرد اساتید دانشگاه گفت: یکی از ضعفها در حوزه علوم انسانی این است که استادان ما توان نظریهپردازی ندارند، چون فقط درس میدهند تنها تدریس کافی نیست باید تولید علم هم انجام بگیرد.
خسرو پناه گفت شاید با نقد به علوم انسانی این سوال مطرح شود که در رشتههای فنی چه کاری انجام میگیرد: رشتههای فنی مهندسی یک برآیند فنی دارند و نوآوریهای نیز در این حوزه حاصل میشود مثلاً در حوزه ساخت ماهواره، موشک و پیشرفتهای علمی و هستهای میتواند باشد.
وی ادامه داد: علوم انسانی باید در حوزههای ناظر به آسیبهای اجتماعی نظریه مطرح کند و در این حوزه نظریهپردازی کند، استاد علوم انسانی در دانشکده علوم سیاسی باید نظریههای قرارداد اجتماعی را تصحیح کند.
وی با انتقاد از ضعف نظریه پردازی در این حوزه گفت: ما همچنان در بحث حزب مشکل داریم، در کشور 40 حزب داریم که از وزارت کشور مجوز دارد، اما آنها، اساسنامه، مرامنامه و برنامه عملیاتی و علمی ندارند و این به دلیل ضعف نظریه پردازی در این حوزهها است.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه باید نظریه پردازی در کشور شکل بگیرد گفت: برای رفتن به این سمت و سو باید ابتدا توجه به بحثهای روش شناحتی و ساختاری کرد.
بیشتر بخوانید:
نباید عمق یادگیری دانش آموزان را در چهار ساعت سنجید