جمعه 6 شهریور 1405

استاندار: طرح سازگاری با کم‌آبی خراسان شمالی عملیاتی نیست

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
استاندار: طرح سازگاری با کم‌آبی خراسان شمالی عملیاتی نیست

بجنورد - ایرنا - استاندار خراسان شمالی گفت: طرح احیای سازگاری با کمیابی آب در استان بسیار کلی و غیرعملیاتی است که باید به پروژه‌های شهرستانی قابل اجرا تبدیل شده و با همکاری تمام سازمان‌های حاکمیتی به اجرا درآید.

محمدعلی شجاعی، شامگاه پنجشنبه در نشست شورای حفاظت از منابع آب خراسان شمالی، از طرح تهیه شده به دلیل توصیفی و مبهم بودن انتقاد کرد و افزود: البته این طرح ها صرفا اختصاص به سازمان های حوزه آب ندارد، بلکه باید در اجرای این پروژه ها تمام اجزای حاکمیتی نقش داشته باشند و نقش هر سازمان به تفکیک وظایف مشخص شود.

وی تاکید کرد: باید معلوم شود که هر یک از شهرستان ها چه وظایفی در چه بازه زمانی دارند و به هر شهرستان تعدادی پروژه مشخص ابلاغ شود. شجاعی در خصوص منابع مالی این طرح نیز گفت: منابع این طرح ها می تواند منابع مالی دولتی، استانی و یا از محل ایجاد منابع مالی جدید در کارگروه های حفظ منابع آب باشد که در این بین برخی شهرستان ها چون اسفراین، فاروج و شیروان که وضعیت خاصی دارند، باید در اولویت تامین مالی قرار گیرند. شجاعی از نحوه استفاده شهرداری ها از منابع آب برای فضای سبز شهری انتقاد کرد و گفت: باید شورای حفاظت منابع آب استان برای شهرداری ها تکلیف تعیین کرده و آنها نیز موظف شوند 10 درصد بودجه خود را برای طرح احیا اختصاص دهند، به گونه ای که تعداد پروژه های آنها نیز در این طرح ها مشخص شود، تا بتوانیم بازخورد پروژه ها را مشاهده کنیم. نماینده عالی دولت در استان، عدم مشارکت اجتماعی در این طرح ها را ناشی از کم کاری سازمان های دولتی دانست و گفت: از آنجا که این کار حاکمیتی است و سازمان های دولتی در مقام اجرا مردم را رها کرده اند، عدم مشارکت اجتماعی طبیعی است. وی افزود: در این بین نباید از نقش سمن های اجتماعی غافل شویم زیرا که سازمان های دولتی ارتباط خوبی با مردم ندارند که طبیعتا سمن ها به عنوان نهادهای میانجی می‌توانند در این زمینه بسیار راهگشا و یاریگر باشند، زیرا هم از قابلیت‌های انسانی و اجتماعی بسیار خوبی برخوردارند و هم بر اساس پیمایش‌های اجتماعی معتبر سال‌های گذشته از سرمایه اجتماعی بسیار بالاتری نسبت به دولت بهره می برند.

704 نقطه استان ظرفیت آلودگی آب را دارد معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی نیز در این نشست اظهار داشت: منابع آبی استان همچون دیگر استان های کشور در معرض آلودگی هایی قرار دارد که 704 نقطه مستعد آلودگی آب در استان شناسایی شده است، این آلودگی ها متاثر از پسماند صنایع، دامداری ها و مرغداری های استان است که در این بین پساب های تصفیه نشده، نیز معضلی جدی است و مشکلات را دوچندان کرده است.

وحید واسطه با اشاره به تجهیز 91 درصد چاه های کشاورزی استان به سامانه کنترل هوشمند خاطرنشان کرد: از هزار و 270 حلقه چاه برقی استان، هزار و 156 حلقه هوشمندسازی شده است که تقریبا 91 درصد چاههای کشاورزی را شامل می شود اما برای چاه های دیزلی امکان نصب کنترل هوشمند وجود ندارد و پایش به صورت حجمی صورت می گیرد که در مجموع 80 درصد منابع آبی را می توان با این شیوه کنترل کرد. وی افزود: از سال 1385 تا پایان شهریور امسال، پنج هزار و 486 حلقه چاه غیرمجاز در استان با حجم برداشت 60 میلیون مترمکعب شناسایی و هزار و 678 حلقه آن مسدود شده و در حال حاضر استان همچنان دارای سه هزار و 777 حلقه چاه غیرمجاز است.

بدهی 110 میلیارد ریالی صنایع استان به آب منطقهای واسطه با بیان اینکه تاکنون هیچ گونه اقدام قضایی بابت طلب آب بها توسط این شرکت علیه صنایع استان صورت نگرفته، گفت: صنایع استان 110 میلیارد ریال به این شرکت بابت آب بهای مصرفی بدهکارند که بهنوش شیروان با 30 میلیارد ریال و سیمان سمنگان با 20 میلیارد ریال به ترتیب بزرگترین بدهکارها هستند و البته شهرداری های استان نیز حدود 60 میلیارد ریال بدهی دارند. وی افزود: از ابتدای سال 90 تا کنون به 637 طرح صنعتی در حوزه های گلخانه، دام و طیور، معادن شن و ماسه، گردشگری و کارخانه های صنعتی نزدیک به 6 میلیون متر مکعب تخصیص آب داشته ایم که 407 مورد آن لغو شده است. استان 28 هزار کیلومترمربعی خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع شده که هم اکنون دچار خشکسالی شدید است.

*س_برچسب‌ها_س*