شنبه 29 دی 1403

انسجام فکری مذهب تشیع وام‌دار تدبیر عاقلانه امام صادق علیه‌السلام است‌

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
انسجام فکری مذهب تشیع وام‌دار تدبیر عاقلانه امام صادق علیه‌السلام است‌

مبلغ نوشت: امام صادق علیه‌السلام از اسلامی سخن می‌گفت که رسول اکرم مبلغ آن بود. ایشان معلم اسلام راستین و تعالیم اصیل آن بود؛ به همین دلیل کلاس درس او محلی برای حضور همه‌ی دانش‌جویان مسلمان بود و نه صرفا شیعیان و موالیان ایشان.

به گزارش «مبلغ»، دکتر مهراب صادق نیا در یادداشتی که به مناسبت ولادت باسعادت رسول مکرم اسلام و امام صادق علیهم‌السلام در اختیار مبلغ قرار داده است، نوشت: هفدهم ربیع‌الاول سال‌روز میلاد فرخنده رسول مهربانی و رحمت، پیامبر اعظم حضرت محمدبن عبدالله صلوات‌الله و سلامه علیه و نیز ششمین ستاره درخشان آسمان ولایت، رئیسِ مذهبِ نورانی تشیع حضرت امام جعفر صادق علیه السلام است.

روشن است که تقویم‌های مذهبی، در همه‌ی ادیان و فرهنگ‌ها کارکرد تاکید بر توافقات معنویی و ارزشی دارند. به همین سبب است که این روز، برای ما شیعیان، فارغ از شادی و برکتی که به همراه دارد، روزی است برای پاس‌داشت نظام ارزشی و معنویی‌ای که این دو بزرگوار بر آن تاکید داشته و به ما آموخته‌اند. تاریخ اجتماعی شیعیان نشان می‌دهد که انسجام نظری این مذهب متعالی بیش از هر چیز وام‌دار مجاهدت‌ها و موقعیت‌شناسی‌ها و تدبیرهای عاقلانه‌ی امامان معصوم و بیش از همه امام صادق علیه‌السلام است.

شرایط زمانی و دشواری‌هایی که امامان معصوم پیش از حضرت ایشان با آن مواجهه بودند، و شرایط اجتماعی مسلمانان این فرصت را فراهم نمی‌کرد که اصول مذهب حقه تعلیم داده شده و مدون گردد. ولی در زمان امام باقر و امام صادق علیهماالسلام این فرصت فراهم شد تا شیعه اصول ایمانی و فقهی خود را در سایه‌ی تعالیم رسول خدا و امامان بزرگوار خود تدوین نماید. قرن‌هاست که حوزه‌های علمیه و عالمان شیعه با خوشه‌چینی از خرمن تعالیم امام ششم از دین و اصالت آن پاس‌داری می‌کنند. آن‌چه امام صادق علیه‌السلام در روزگار خود تعلیم می‌داد، اصول اعتقادی و یا فقهی یک مذهب در مقابل مذاهب دیگر در جهان اسلام نبود؛ امام صادق علیه‌السلام از اسلامی سخن می‌گفت که رسول اکرم مبلغ آن بود.

ایشان معلم اسلام راستین و تعالیم اصیل آن بود؛ به همین دلیل کلاس درس او محلی برای حضور همه‌ی دانش‌جویان مسلمان بود و نه صرفا شیعیان و موالیان ایشان. در میان بیش از چهار هزار شاگردی که خود را به مدینه رساندند تا از خرمن دانش این امام بهره ببرند، سنی‌هایی چون ابوحنیفه، مالک‌بن انس، سفیان ثوری، سفیان بن عیینه، و دها و صدها نفر دیگر بودند که می‌آمدند تا اصالت دین و تعالیم رسول اعظم را از زبان امام ششم شیعیان بشنوند. در حالی که اواخر خلافت امویان و اوایل خلافت عباسیان حاکمان را دل‌مشغول قدرت‌نمایی کرده بود، امام ششم شیعیان با تعالیم خود و حوزه‌ی علمیه‌ای که شاگردان‌ش از سراسر جهان اسلام بودند، از اساس دین مراقبت می‌کرد.

وقتی ما در ادبیات عمومی خود از امام ششم به عنوان رئیس مذهب شیعه سخن می‌گوئیم، به معنای آن نیست که از کسی سخن می‌گوئیم بنیان‌گذار یک فرقه است! نه امام صادق علیه‌السلام معلم مذهب حق و اسلام راستین بود و شاگردان‌ش از میان همه‌ی گروه‌های مسلمان بودند؛ و در حقیقت مذهب جعفری، همان مذهب رسول خداست که همه‌ی مسلمانان لازم است آن را بشنوند و بدانند و پاس بدارند. میلاد فرخنده حضرت رسول اکرم و امام صادق علیهما الصلوات نماد و نشانه وحدت اجتماعی و علمی و مذهبی همه‌ی گروه‌های مسلمان است. زیرا این روز پاس‌داشت تعالیم و نظام دینی و اخلاقی همه مسلمانان است. تعالیمی رسول اکرم آغاز کرده و امام صادق تبیین نموده است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1820427