اگر به زیارت میروید مراقب باشید گم نشوید!
هر ساله شماری از زائران خانه خدا در شهرهای مدینه یا مکه مکرمه مسیر هتل های خود را گم می کنند و برای یافتن محل کاروان های خویش، سرگردان می شوند. چه کنیم چنین اتفاقی نیفتد؟!
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، هر روز بعد از اقامه هر نماز در مسجدالنبی (ص)، تعدادی از زائران ایرانی برای پیدا کردن محل کاروانهای خود دچار سرگردانی میشوند. این اتفاق هنگام حضور آنان در مکه مکرمه نیز رخ میدهد.
برای جلوگیری از سرگردانی و گم شدن زائران، نشانی کاروانها روی کارتهایی که آنها روی بر سینه خود نصب میکنند، نوشته شده است، اما در میان گمشدگان افرادی دیده میشوند که یا از همراه داشتن کارت امتناع میکنند یا به دلیل آشنایی نداشتن با زبان عربی یا نداشتن سواد، علیرغم همراه داشتن کارت، راه به جایی نمیبرند و دست آخر باید آنها را در محل ستاد گمشدگان یافت.
چرا زائران گم میشوند؟
اکثر زائران ایرانی خانه خدا و مسجدالنبی، اولین بار است که به عربستان آمده اند و به همین دلیل، با مختصات جغرافیایی، محله ها، خیابانها، کوچه ها و گذرگاه های دو شهر مکه و مدینه آشنایی ندارند و متاسفانه حتی موقع ترک محل کاروان، از نوشتن یا بخاطر سپردن برخی نشانی های ضروری محل نیز خودداری میکنند. به این ترتیب، هنگام بازگشت از نماز و زیارت دچار سرگردانی میشوند.
دلیل دیگری که بیشتر گم شدگان برای سرگردانی خود دارند، جدا شدن از همراهان است.
یک زائر زن 70 ساله در محل ستاد گمشدگان به خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی حج گفت: صبح بعد از نماز با فامیل و عروس هایم به زیارت قبرستان بقیع رفتیم. هنگامی که مداح نوحه خوانی میکرد، یک لحظه از آنها دور شدم و در محل پلکان بقیع و مسجدالنبی، آنها را گم کردم.
از تنهایی پرهیز کنید
برخی از زائران نیز با وجود کهولت سن، از همراهی با زائران برای بیرون آمدن از محل کاروان هایشان خودداری می کنند و یا اینکه همراهان آنها به فکر آنها نیستند. در نتیجه، آنها به تنهایی از هتل خارج می شوند و خیلی زود مسیر خود را گم می کنند.
این رویدادی است که تقریبا هر روزه مشاهده میشود. برای آنکه شاهد سرگردانی تعدادی از این عزیزان و همسفران نباشیم، چاره کار عزیمت در معیت همراهان است.
لذت سفر آنگاه افزون خواهد شد که انسان، رفیق و همنشین صمیمی برای خود برگزیند تا سختیهای سفر بر او هموار شود.
پیامبر اکرم (ص) همواره به مسافران توصیه میفرمود: «الرفیق ثم الطریق» (اول همسفر، آنگاه سفر) یعنی ابتدا رفیق راه را انتخاب کنید. بعد مسافرت نمایید. و در سخنی دیگر امیر مومنان علی (ع) فرمود: «به تنهایی سفر مکن که همانا شیطان با شخص تنهاست و او از دو نفر دورتر است و فاصله ای دارد. مردی که تنها مسافرت کند در معرض گمراهی است، دو نفر نیز چنین اند. اما آنگاه که به سه رسیدند، گروه و کاروان به حساب می آیند. در حدیثی دیگر رسول خدا (ص) از کسی که تنها مسافرت کند با عنوان بدترین مردم یاد کرده است.
از آنجا که بیشتر زائرانی که دچار سرگردانی می شوند از نداشتن همراه در رنجند و ممکن است برخی از زائران نیز به اهمیت احترام گذاشتن به همراهان به خصوص افراد مسن و ناتوان آشنا و واقف نباشند، به نقل حدیثی از امام باقر (ع) می پردازیم که می فرمایند: یاران خود را بزرگ بدارید و آنان را احترام کرده، گرامی بدارید به یکدیگر هجوم نبرید و به هم زیان نزنید و بندگان با اخلاص خدا باشید.
همچنین امام جعفر صادق (ع) فرموده اند: احترام به سپیدموی مسلمان احترام به خداست.
آخرین توصیه به زائران بیت الله الحرام این است که هنگام ترک محل کاروان حتما کارتهای خود را همراه داشته باشند تا دچار سرگردانی نشوند.