بازخوانی تجربه مطبوعات پس از انقلاب اسلامی
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نشست «تجربه انقلاب اسلامی» با حضور «مهدی فضائلی»، عضو دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری، عصر دوشنبه، 30 بهمن، در دومین روز نمایشگاه رسانههای ایران برگزار شد. در ابتدای این نشست، فضائلی اظهار کرد: بحث روزنامهنگاری در دوره انقلاب اسلامی به سهدوره تقسیم میشود. وی ادامه داد: عرصه مطبوعات یکی از مهمترین عرصههایی بوده که مفهوم آزادی پس از پیروزی...
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نشست «تجربه انقلاب اسلامی» با حضور «مهدی فضائلی»، عضو دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری، عصر دوشنبه، 30 بهمن، در دومین روز نمایشگاه رسانههای ایران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، فضائلی اظهار کرد: بحث روزنامهنگاری در دوره انقلاب اسلامی به سهدوره تقسیم میشود.
وی ادامه داد: عرصه مطبوعات یکی از مهمترین عرصههایی بوده که مفهوم آزادی پس از پیروزی انقلاب اسلامی را تجربه کرده است.
** پیشنیازهای روزنامهنگاری انقلاب اسلامی
این کارشناس رسانه در ادامه گفت: مطبوعات در دوره اول و دوم پهلوی اشکالاتی داشتند که با پیروزی انقلاب اسلامی هم از نظر کمی و هم کیفی تحول شگرفی در آن رخ داد.
در دوره پهلوی دوم وضعیت مطبوعات به شکلی بود که قبل از انتشار محتوای آن کنترل میشد و بعد از تأیید و مجوز حکومت، روزنامه منتشر میشد، اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مطابق قانون اساسی مطبوعات آزاد هستند مگر اینکه علیه منافع ملی باشند.
فضائلی در ادامه به ارائه ویژگیهای روزنامهنگاری تراز انقلاب پرداخته و آن را به دو بخش حرفهای و اخلاقی دستهبندی کرد. به عقیده او روزنامهنگاری بدون مهارت حرفهای دچار خطاهای جدی خواهد شد و هر دو روزنامهنگار انقلابی و غیرانقلابی باید مهارتهایی را کسب کنند، اما آنچه این دو را از لحاظ فکری و رفتاری متمایز میکند بُعد اخلاقی است.
فضائلی دراینباره گفت: روزنامهنگاران تراز انقلاب به لحاظ اخلاقی باید در جایگاه بالایی بوده و بایدها و نبایدهای شرعی برای آنها بسیار مهم است. فضائلی ادامه داد: اگر جایی بگوییم که روزنامهنگار تراز انقلاب باید سطح علمی داشته باشد پیشنیاز آن تجربههای لازم است، همچنین اگر میگوییم به لحاظ فکری باید اهل مطالعه باشد و حداقل از اطلاعات و دانش را داشته باشد.
** اوج و افول روزنامهنگاری انقلاب اسلامی
این فعال رسانهای در بخش دیگری از این نشست افزود: اگر مدنظر ما تیراژ و شمارگان مطبوعات باشد یک دوره اوج مطبوعات در دهه نخست انقلاب و یک دوره نیز اواخر دهه هفتاد بوده است. سپس با یک افت قابل توجه مواجه شدیم به نحوی که از تیراژ حدود 700هزارتایی در آن زمان که برحسب جمعیت بسیار زیاد بود، به تیراژ حدود چند 20هزارتایی رسیدهایم. یک بخشی از این افت تحت تأثیر فناوریهای ارتباطی است.
فضائلی در انتها به این نکته اشاره کرد که به لحاظ محتوایی توانمندیها افزایش یافته و تعداد فعالان رسانهها نیز نسبت به دوران اوج تیراژ مطبوعات افزایش بسیار چشمگیری پیدا کرده است، اما روزنامهنگار شدن در دهه شصت کار سختی بود و اکنون به نظر میرسد که آن پختگی لازم برای روزنامهنگار شدن وجود نداشته و بسیاری در تولید محتوای به محتوای خبرگزاریها وابسته هستند.
بیستوچهارمین نمایشگاه رسانههای ایران، که از دیروز (یکشنبه، 29 بهمن) آغاز شده، تا چهارشنبه، دوم اسفند در مصلی امام خمینی (ره) برپا خواهد بود.