پنج‌شنبه 13 اردیبهشت 1403

بازنگری در جایگاه جشنواره فیلم رشد در فرایند تعلیم و تربیت

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
بازنگری در جایگاه جشنواره فیلم رشد در فرایند تعلیم و تربیت

تقویم برگزاری جشنواره فیلم رشد با توجه شیوع کرونا با تاخیر مواجه شده است و فرصت خوبی است تا این جشنواره درباره رویکرد به تولیدات و اثرگذاری این جشنواره در فرایند تعلیم و تربیت بازنگری کند.

تقویم برگزاری جشنواره فیلم رشد با توجه شیوع کرونا با تاخیر مواجه شده است و فرصت خوبی است تا این جشنواره درباره رویکرد به تولیدات و اثرگذاری این جشنواره در فرایند تعلیم و تربیت بازنگری کند.

به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به شیوع کرونا در کشور تقویم برگزاری جشنواره فیلم رشد که جشنواره‌ای برای ساخت فیلم هایی مرتبط با موضوعات حوزه تعلیم و تربیت است و توسط وزارت آموزش و پرورش برگزار می شود نیز دستخوش تغییر شده است و احتمالا برگزاری آن به بهمن ماه موکول شده است. جشنواره فیلم رشد در تمام این سالها گرچه به دستاوردهای خوبی رسیده است اما عدم تاثیرگذاری آن بر جامعه تعلیم و تربیت از یک سو و همچنین رشد و پرورش ندادن فیلمسازانی که در حوزه آموزش و پرورش متمرکز شوند و آثار درخشان و اثر گذاری بسازند از سوی دیگر و همچنین مشخص نبودن ارتباط این جشنواره با دانش آموزان و معلمان و رشد و ارتقای دانش سینمایی آنها یا مطالبه گری آنها از حوزه سینما برای بیان دغدغه ها و حتی عدم شناسایی استعدادهای در این زمینه باعث شده است، گرچه این جشنواره عمری طولانی دارد و جای خود را میان جشنواره های سینمایی کشور باز کرده است اما به نظر می رسد وزارتخانه‌ای که چنین جشنواره‌ای را برگزار می کند به اهمیت رسانه تصویر برای بیان دغدغه ها، چالش ها، نقاط امیدبخش، خلاقیت ها و... رسیده است اما اینکه عموما این فیلم ها چرا به بایگانی می روند، جای پرسش جدی است و اینکه مخاطبان واقعی فیلم های این جشنواره چه کسانی هستند نیز محل سوال است.

ذی نفعان آموزش و پرورش یعنی معلمان، دانش آموزان و والدین عموما از برگزاری این جشنواره عقب می مانند و در نهایت نیز کارکردی برای تکمیل فرایند تعلیم و تربیت ایفا نمی کند و به نظر می رسد این جشنواره نیاز به یک بازنگری جدی درباره جایگاه خود در فرایند تعلیم و تربیت دارد.

محمد ابراهیم محمدی مدیرکل دفتر انتشارات و فناوری آموزشی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص این جشنواره و تمهیدات سازمان پژوهش و برنامه ریزی به عنوان متولی این جشنواره برای تحول در کارکردهای آن گفت: ما در حال تلاش هستیم تا کم کم به یک بانک اطلاعاتی از معلمانی که می توانند فیلم تولید کنند دست پیدا کنیم تا به مرور بتوانیم به جایی برسیم که بخشی از فیلم های جشنواره فیلم رشد توسط معلمان تولید شود چون آنها می دانند موضوعات به روز این حوزه چیست.

وی ادامه داد: ما باشگاه معلمان فیلمساز را راه اندازی می کنیم. الان رابط جشنواره فیلم رشد با فیلمسازان معلم استان خودشان مشخص شده اند و با مدیرکل آموزش و پرورش هر استان در ارتباط هستند. آنها سفارش کار می دهند و به شناسایی این معلمان می پردازند. هدف ما این است که فیلم های جشنواره رشد بتوانند کارکرد تسهیل گری داشته باشند. ما باید بتوانیم جشنواره فیلم رشد را به سمت حمایت از برنامه درس ملی و تولید محتواهای درسی سوق دهیم.

محمدی در پاسخ به این پرسش که آیا فراخوانی هم در زمینه شناسایی معلمان فیلمساز داده شد با تایید آن بیان کرد: پیش بینی ما این است که در فاز اول 500 معلم فیلمساز را شناسایی کنیم که برخی حرفه ای و برخی فیلمساز تجربی و نیمه حرفه ای هستند.

مدیرکل دفتر انتشارات و فناوری آموزشی ادامه داد: جشنواره فیلم رشد در چرخه و ریل یاد دهی و یادگیری باید قرار بگیرد و به بایگانی نرود بلکه در چرخه آموزش قرار بگیرد. باید بتوانیم ظرفیت های خودمان را بهسازی کنیم و با هدفمندی پیشین فیلم ها تولید شود. البته این با این مساله که ما هنرمندان و فیلمسازانی داریم که در راستای موضوعات پیشنهادی ما فیلم تولید می کنند و خوب است. اما باید تولیدات به سمتی برود که با توجه به زحمتی که برای آنها کشیده می شود، در بسته یادگیری بنشیند. یعنی باید فیلم ها یک واقعیت افزوده برای کتاب های درسی داشته باشد.

وی گفت: یک موضوع دیگر این است که نهادها و بخش های مختلفی هستند که می خواهند در کتاب های درسی محتواهایشان وجود داشته باشد. مثلا شهرداری می خواهد شهروند وظیفه شناس را معرفی کند و یا بحث محیط زیست یا پلیس یاری و... را نهادها می خواهند با دانش آموزان در میان بگذارند. یکی از راه هایش این است که آنها متولی تولید فیلم هایی در این راستا باشند و حالا که ما به سمت بسته های یادگیری حرکت می کنیم، از این طریق محتواها را در اختیار بچه ها بگذاریم.