بحران سطح زیر کشت گندم و جو استان با کاهش منابع آبی / چه دانه هایی جایگزین ذرت نهادهها خواهند شد؟
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: در حال حاضر به علت کاهش منابع آبی در برخی از شهرستان هایی که در حوزه آبریز زایندهرود بودند، کاهش سطح زیر کشت را شاهد بودیم، اگر وضعیت منابع آبی و بارشها مطلوب نشود ضرر و زیان بسیار زیادی به محصولات گندم و جو وارد خواهد شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ پاییز سال گذشته 39 هزار هکتار از اراضی سراسر استان زیر کشت گندم آبی رفت و در سطحی حدود 25 هزار هکتار نیز گندم دیم کشت شد.
کشت دیم گندم به طور عمده در شهرستانهای غرب استان اصفهان انجام میشود، متأسفانه بارندگیها به ویژه در بهار امسال وضعیت مناسبی نداشت و کاهش بارندگی باعث افت عملکرد اراضی دیم و خسارت خشکی به این مزارع میشود.
*کاهش منابع آبی سطح زیر کشت را به بحران برد
اصغر رستمی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار با اشاره به سطح زیر کشت گندم استان اظهار کرد: شرایط کشت گندم در استان در شرایط نرمال بالغ بر 140 هزار هکتار در کشت آبی و دیمی بوده اما در حال حاضر به علت کاهش منابع آبی در برخی از شهرستان هایی که در حوزه آبریز زایندهرود بودند، کاهش سطح زیر کشت را شاهد بودیم.
وی افزود: امسال در سال زراعی 1401، که اواخر خردادماه و اوایل تیرماه گندم آن به برداشت میرسد نزدیک به 70 هزار هکتار کشت گندم داشتیم که حدود 23 الی 25 هزار در شرایط دیمی و مابقی در شرایط آبی کشت شده، اکنون دیگر دیر است اما امیدواریم وضعیت بارشها در مناطق دیمکاری همانند غرب استان و شهرستان سمیرم در شرایط مطلوبی قرار گیرد، در غیر این صورت ضرر و زیان بسیار زیادی به محصولات گندم و جو وارد خواهد شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان بیان کرد: اما در شرایط کشت آبی، شرایط مطلوبی را داریم و امیدواریم با باز و جاری شدن آب در زاینده رود، در آبیاری های تکمیلی و کشت های تاخیری گندم که در بهمنماه 1400 در شرق استان انجام شد بتوانیم عملکرد مطلوب و مناسبی را در تولید شاهد باشیم.
وی در خصوص جاری شدن آب زاینده رود به صورت موقت در برهه زمانی کوتاه مدت بهار 1401، اذعان داشت: اگر آب رودخانه به صورت کامل بازگشایی میشد و در فصل پاییز امکان رهاسازی آب بود، مطمئنا یک کشتی که در تاریخ مقرر خودش کشت و آبیاری مناسبی میشود از عملکرد بسیار مطلوبتر و بالاتری برخوردار است، اما متاسفانه بارشها در سال گذشته کاهش چمشگیر داشت و حجم آبی که تعیین شد متناسب با شرایط کشت نبود، باتوجه به اینکه امکان آبدهی در فصل پاییز نبود در اواخر بهمنماه بازگشایی آب اتفاق افتاد و در آن فصل صرفا امکان کشت غلات وجود داشت.
رستمی ادامه داد: این حجم از آب باقی مانده را به نظر کارشناسان، مسئولان و مدیران مربوطه به گونهای برنامه ریزی کردند که در زمان های حساس آبی، آب مورد نیاز کشاورزان را در اختیار آن ها قرار دهند. به همین علت آب را تقسیم کردند تا بتوانند از غلات کشت شده با آب رودخانه بهرهبرداری بهتری انجام دهند.
وی تصریح کرد: همین مورد برای شهرستان های غرب استان اتفاق افتاد که امیدواریم این حجم آبی در نظر گرفته شده بتواند آبیاری باغات را در فصل تابستان تامین کند و در کشت هایی که با آب کمتری انجام شده یا کشت های آبیاری، این آب بتواند به عنوان آبیاری تکمیلی برای کشاورزان قرار بگیرد تا نتیجه بهتری را داشته باشند.
*وضعیت اراضی گندم دیم مناسب نیست
پیمان فیروزنیا مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در خصوص وضعیت کشت در سال گذشته اظهار کرد: در بازگشایی زایندهرود در بهمن ماه سال گذشته بذر و کود شیمیایی مورد نیاز کشاورزان تأمین شد، در پی این بازگشایی در سطح حدود هشت هزار هکتار از اراضی شرق اصفهان گندم و 1500 هکتار جو کشت شد.
وی افزود: سال زراعی کنونی 46 هزار هکتار در مجموع سطح زیر کشت بهنگام و تأخیری گندم استان اصفهان بوده است که در مناطق گرمسیری استان اکنون برداشت محصول آغاز شده است. تاکنون بیش از 2500 تن گندم تحویل به مراکز دولتی شده، امید است روند تحویل محصول مناسب باشد و از 200 هزار تن گندمی که پیشبینی کردیم امسال از اراضی استان برداشت شود دستکم حدود 60 درصد آن به دولت تحویل شود.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان بیان کرد: وضعیت اراضی گندم دیم مناسب نیست، با توجه به اینکه کشت دیم 100 درصد وابسته به بارندگی است احتمال خسارت در این اراضی بیشتر است. پیش بینی میکنیم حدود 30 درصد از این سطح زیر کشت دیم حذف شود یا عملکرد آن برای برداشت مناسب نباشد و بقیه در حد 500 تا 700 کیلو در هکتار عملکرد گندم دیم استان باشد.
وی توصیح داد: سال زراعی کنونی در سطحی نزدیک به 55 هزار هکتار جو آبی و پنج هزار هکتار جو دیم کشت شده است، با توجه به اقدامات سالهای اخیر استان برای کشت جو قصیل که نیاز آبی کمی دارد، کشت این محصول نیز جزو برنامههای ما بوده که جایگزین ذرت علوفهای شود.
فیروزنیا خاطر نشان کرد: نزدیک به هشت هزار هکتار از اراضی زیر کشت جو در استان امسال جوی قصیل است، طبق پیشبینی بین 35 تا 40 تن در هکتار محصول جو به سیلو میرود و از 47 هزار هکتار اراضی زیر کشت جو دانه برداشت میشود که متوسط عملکرد نزدیک به چهار تن در هکتار پیشبینی میشود.
وی متذکر شد: با توجه به وضعیت نامناسب آبی استان و نیاز به تأمین ذرت که محصولی آب بر است، به دنبال کشت سورگم دانهای هستیم و هماهنگی شده تا از این پس سورگم دانهای کشت شود و به عنوان جایگزین ذرت دانهای مورد استفاده مرغداریها قرار گیرد.
*گیاه دانهای سورگم جایگزین ذرت نهادهها
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به وضعیت نهادهها اعلام کرد: اکنون عمده ذرت مورد نیاز از خارج وارد میشود، برنامه ریزی میکنیم گیاهانی مانند سورگم را برای تأمین نهادههای دام و طیور جایگزین کنیم. گندمی که در بهمن ماه کشت میشود به طور طبیعی به دلیل دیرهنگام بودن کشت با گندمی که در پاییز کشت شده حدود 10 تا 20 درصد افت عملکرد دارد و متأسفانه امسال شرایط جوی و وزش بادهای شدید و گرما، افزایش تبخیر و تعرق اراضی را بالا میبرد و باعث خسارت خشکی به اراضی شرق شد.
پنج نوبت آبی که امسال به کشاورزان شرق داده شد حداقل آبی بود که متولیان امر با توجه به ذخیره پشت سد میتوانستند در اختیار کشاورزان قرار دهند اما بی تردید اگر آب بیشتری تأمین میشد محصول عملکرد مطلوبتری داشت.
انتهای پیام /