پنج‌شنبه 27 شهریور 1404

بزرگ‌ترین گردهمایی فعالان هوش مصنوعی ایران در فیس‌کاپ 1404

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
بزرگ‌ترین گردهمایی فعالان هوش مصنوعی ایران در فیس‌کاپ 1404

ششمین دوره فیس‌کاپ، بزرگ‌ترین گردهمایی فعالان هوش مصنوعی کشور امروز در مرکز هوشمندسازی و نوآوری امیدینو برگزار شد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، برنامه امروز ششمین دوره رویداد «فیس‌کاپ» با حضور حسین بیانی، مدیرعامل مرکز نوآوری نکسترا، روز پنجشنبه 27 شهریورماه از ساعت 9:30 تا 14:00 در مرکز هوشمندسازی و نوآوری امیدینو برگزار شد.

این رویداد با بخش‌های متنوعی همچون نمایشگاه جانبی شرکت‌های فعال حوزه هوش مصنوعی، کارگاه‌های آموزشی و کاربردی، سخنرانی‌ها و پنل‌های تخصصی، و شبکه‌سازی میان فعالان این حوزه همراه بود.

حسین بیانی، مدیرعامل مرکز نوآوری نکسترا، در سخنان خود با اشاره به جایگاه نخبگان در پیشبرد فناوری هوش مصنوعی در کشور، اظهار کرد: در این جمع، بسیاری از پیشگامان حوزه هوش مصنوعی ایران حضور دارند. انتظار می‌رود این نخبگان، همان‌گونه که سایر بخش‌ها را به پیش بردند و زمین نگذاشتند، هوش مصنوعی را نیز به حرکت درآورده و موجب توسعه کشور و کسب‌وکارها شوند. باور داریم که این اتفاق تنها با شکل‌گیری یک زیست‌بوم جامع از تمام بازیگران ممکن خواهد شد.

وی تصریح کرد: ما نیز در این زیست‌بوم، تلاش کرده‌ایم در حوزه نوآوری و نیروی انسانی، یا به تعبیر استاد عزیزم دکتر ضیاوری، "مغزافزار"، گام برداریم. نوآوری در انزوا شکل نمی‌گیرد و لازم است آینده‌سازان، پیشگامان، صنعت و دانشگاه در کنار یکدیگر قرار گیرند تا شاهد بهبود زندگی و رفاه بیشتر از رهگذر هوش مصنوعی باشیم.

مدیرعامل نکسترا با بیان اینکه «اقتصاد کلاسیک جای خود را به اقتصاد دیجیتال داده است»، افزود: در اقتصاد کلاسیک منابع یک‌بار مصرف هستند، اما در اقتصاد دیجیتال، داده و نرم‌افزار بارها قابلیت استفاده دارند و همین ویژگی، مزیت رقابتی ایجاد می‌کند. کسی برنده است که بتواند چرخه استفاده از داده را تکرار کرده و ارزش افزوده بیشتری کسب کند. هوش مصنوعی یک شتاب‌دهنده قدرتمند برای این فرآیند است و امیدوارم سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص ملی کشور به رقم 10 درصد که آرزو داریم، برسد.

بیانی سپس به روند برگزاری ادوار پیشین فیس‌کاپ اشاره کرد و گفت: شروع این حرکت به سال 1399 و در اوج دوران کرونا بازمی‌گردد، زمانی که احساس کردیم باید جامعه فعالان هوش مصنوعی کشور را گرد هم آوریم. با استقبال گسترده مواجه شدیم و اکنون تعداد اعضای این خانواده به بیش از 10 هزار نفر از دانشجویان، اساتید و شرکت‌های نوآور رسیده است که سال‌هاست همراه ما هستند.

وی درباره فرآیند اجرایی فیس‌کاپ توضیح داد: این رویداد معمولاً با میزبانی از آینده‌سازان فناوری آغاز می‌شود، یک دوره توانمندسازی را طی می‌کند و در اسفندماه با معرفی برندگان پایان می‌یابد. در این پنج سال، با توجه به دغدغه‌های هر زمان، موضوعات تغییر کرده است. برای مثال در سال 99، مسئله اصلی احراز هویت آنلاین در پلتفرم‌ها بود که اکنون امری بدیهی در جامعه شده است.

به گفته وی، دوره اول فیس‌کاپ با 490 شرکت‌کننده برگزار شد، دوره دوم 539 شرکت‌کننده داشت، و در دوره سوم و چهارم نیز، به ترتیب روی حوزه‌های احراز هویت و تشخیص مکان گردشگری از روی تصویر کار شد که در آخرین مورد 754 شرکت‌کننده حضور یافتند. اغلب شرکت‌کنندگان، دانشجویان مقطع کارشناسی در رشته‌های مهندسی کامپیوتر و علوم داده هستند و این برای ما جای افتخار دارد که نسل جوان با علاقه به این زیست‌بوم می‌پیوندند.

بیانی در ادامه سخنان خود با ابراز امیدواری نسبت به حضور سایر رشته‌های دانشگاهی در رویدادهای هوش مصنوعی گفت: امیدواریم روزی فرا برسد که بتوانیم با افتخار اعلام کنیم رشته‌هایی چون مکانیک، مواد و ریاضی نیز در میان شرکت‌کنندگان اصلی فیس‌کاپ حضور پررنگ داشته باشند. تاکنون گرایش بیشتری از سوی آقایان برای مشارکت در این رویداد مشاهده شده است.

وی با اشاره به ترکیب سنی شرکت‌کنندگان اظهار داشت: بر اساس آمار، نزدیک به 70 درصد شرکت‌کنندگان فیس‌کاپ کمتر از 30 سال سن دارند و حتی بسیاری از شرکت‌کنندگان دوره کارشناسی ارشد، همان‌هایی بودند که از دوره کارشناسی به این رویداد پیوستند.

مدیرعامل مرکز نوآوری نکسترا با ارائه آمار پنج سال گذشته رویداد افزود: در مجموع، 2625 نفر طی پنج سال اخیر در فیس‌کاپ حضور فعال داشته‌اند که شامل 1951 شرکت‌کننده انفرادی، 674 شرکت‌کننده تیمی و 26 تیم شش‌نفره بوده است. تشکیل تیم‌های شش‌نفره و همکاری موفق آنان، با توجه به دشواری مدیریت تعارض‌ها، جای خوشحالی دارد. همچنین، تاکنون 2100 نفر در اختتامیه‌های فیس‌کاپ حضور یافته‌اند، اما به دلیل محدودیت فضا، مجبور شدیم ظرفیت ثبت‌نام را محدود کنیم.

بیانی ادامه داد: به طور میانگین سالانه حدود 1340 ثبت‌نام‌کننده برای حضور در رویداد داریم و حدود 400 نفر رزرو باقی می‌مانند. در این میان، 272 پروژه با موفقیت به نتیجه رسیده و پاسخ‌های ارائه‌شده از دقت بالایی برخوردار بوده است. پلتفرم‌های مجازی فیس‌کاپ تاکنون مجموعاً حدود 500 هزار بازدید داشته‌اند و تنها وبسایت رویداد 10 هزار بازدید را ثبت کرده است.

به گفته وی، در این پنج سال، 16 دوره توانمندسازی، 25 وبینار و 340 ساعت آموزش برگزار شده است که طی آن بیش از 1250 نفر مهارت‌آموز تربیت شده‌اند. این آمار در مقیاس زیست‌بوم هوش مصنوعی کشور، رقم چشمگیری است. تلاش ما این بوده که هر سال سه دوره توانمندسازی بین 40 تا 200 ساعت آموزش برگزار کنیم و فضای پرانرژی و پویا را برای شرکت‌کنندگان، از مهرماه تا اسفندماه، حفظ کنیم.

مدیرعامل نکسترا با تقدیر از 34 شرکت حاضر در نمایشگاه جانبی سال گذشته گفت: در پنج سال گذشته، همواره شرکت‌های حامی مالی و معنوی در کنار ما بوده‌اند و بدون همراهی آنان، ادامه این مسیر ممکن نبود. اگر این حمایت‌ها نبود، شاید فیس‌کاپ نیز همچون برخی رویدادها پس از یکی دو دوره متوقف می‌شد.

بیانی در بخش دیگری از سخنان خود به معرفی تیم‌های برتر پرداخت و توضیح داد: یکی از نمونه‌های موفق، تیمی موسوم به "ماسک" است که برای نخستین‌بار در سال 99 شرکت کرد و به رتبه سوم دست یافت. این تیم سال بعد رتبه دوم را کسب کرد و نهایتاً در سال سوم با اختلاف چشمگیر، رتبه اول را به‌دست آورد. چند اسپانسر پروژه‌های آنان را تعریف کرده و زمینه ورودشان به صنعت را فراهم کردند. تیم برنده سال گذشته نیز در مسیر همکاری با صنایع برای حل چالش‌های روز گام برمی‌دارد.

وی با تأکید بر اهمیت خوداتکایی اکوسیستم فیس‌کاپ تصریح کرد: این زیست‌بوم، به‌رغم دولتی نبودن و کنار گذاشته‌شدن از برخی همکاری‌ها، همچنان به گردش طبیعی خود ادامه می‌دهد و امیدوارم در پنج سال آینده، با قدرت و گستردگی بیشتر، خلأهای موجود را پر کرده و زمینه‌ساز رشد نخبگان باشد. مسئولیت اجتماعی ما قرار دادن آینده‌سازان کشور در کنار مدیران صنایع و اساتید دانشگاه است تا مسیر پیشرفت آنان تسریع شود و به ساختن آینده ایران عزیز کمک کنند.