سه‌شنبه 14 مرداد 1404

بیماری که اکثر ایرانی ها به آن مبتلا هستند / راهکارها برای پیشگیری از رفلاکس معده

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
بیماری که اکثر ایرانی ها به آن مبتلا هستند / راهکارها برای پیشگیری از رفلاکس معده

همشهری: مطالعات پژوهشگران ایرانی نشان می‌دهد که حدود 30‌درصد از غذای مصرفی مردم ایران اضافه است و 70 درصد جمعیت دچار اضافه وزن یا چاقی هستند که خود، یکی از عوامل اصلی رفلاکس است.

رفلاکس معده، شایع‌ترین بیماری گوارشی در ایران و جهان است و با آنکه در اغلب موارد خطرناک نیست و با رعایت سبک زندگی سالم، قابل کنترل است، اما درصورت عدم‌درمان و کنترل می‌تواند منجر به سرطان مری شود. مطالعات انجام شده در کشور نشان می‌دهد که حدود 30درصد ایرانی‌ها به درجاتی از رفلاکس معده مبتلا هستند.

پرخوری و چاقی ممنوع

دکتر ایرج خسرونیا، فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد در گفت‌وگو با همشهری، درباره این بیماری به موضوع مهمی اشاره می‌کند و می‌گوید: رفلاکس معده بیشتر در افرادی دیده می‌شود که سابقه اضافه وزن و چاقی و بعد از آن کاهش وزن شدید داشته و لاغر شده‌اند؛ همچنین در زنان باردار و افرادی که پرخوری می‌کنند یا وعده‌های غذایی سنگین مصرف می‌کنند.

به‌گفته این فوق تخصص بیماری‌های گوارش، رفلاکس معده زمانی اتفاق می‌افتد که اسید معده به مری برمی‌گردد و باعث بروز علائمی مانند احساس ترش‌کردن، سوزش در ناحیه پشت جناغ سینه (سوزش سردل)، درد در معده، گلو و... می‌شود.

دکتر خسرونیا در این زمینه تأکید می‌کند که رفلاکس با درمان دارویی، پرهیز از پرخوری و تغییر در سبک زندگی قابل درمان و کنترل و ممکن است به مرور زمان بهتر شود.

غذاهای ممنوعه 

غذاهای چرب، غذاهای سرخ‌کردنی، خوراکی‌های شیرین مثل شیرینی، شکلات، فست‌فودها، کاکائو، خوراکی‌های شور مثل چیپس و پفک و...، خوراکی‌های ترش، قهوه و چای پررنگ و ادویه زیاد می‌توانند رفلاکس معده را تشدید کنند.

ارتباط چاقی با رفلاکس معده

مطالعات پژوهشگران ایرانی نشان می‌دهد که حدود 30‌درصد از غذای مصرفی مردم ایران اضافه است و 70 درصد جمعیت دچار اضافه وزن یا چاقی هستند که خود، یکی از عوامل اصلی رفلاکس است. شکم بزرگ، یکی از مهم‌ترین عوامل تحریک علائم این بیماری است.

چطور از تشدید رفلاکس پیشگیری کنیم؟

دکتر خسرونیا معتقد است، با چند تغییر ساده در سبک زندگی خود می‌توانیم به تسکین علائم رفلاکس معده کمک کنیم:

از پرخوری و خوردن غذاهای چرب، تند، ترش و سرخ‌شده پرهیز کنید.

بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز نکشید.

بین وعده شام و زمان خواب فاصله بیندازید.

وزن خود را متعادل نگه دارید. اضافه وزن، یکی از عوامل تشدید رفلاکس است.

خودسرانه دارو مصرف نکنید و حتما طبق تجویز پزشک مصرف کنید.

نوشیدنی‌های گازدار مثل نوشابه‌ها، کافئین‌دار مثل قهوه، الکل و سیگار مصرف نکنید.

زمان خواب از بالش بلندتری استفاده کنید یا یک بالش اضافه زیر سرتان بگذارید تا سر و قفسه سینه کمی بالاتر از سطح زمین باشد.

لباس‌های تنگ نپوشید. فشار به شکم باعث تشدید علائم می‌شود.

آدامس بدون قند بجوید؛ بزاق بیشتر می‌تواند به کاهش اسید کمک کند.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.