سه‌شنبه 2 بهمن 1403

تحریم انتخابات و رادیکال بازی میان مردم خریدار ندارد / ائتلاف لاریجانی و روحانی منتفی است!

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
تحریم انتخابات و رادیکال بازی میان مردم خریدار ندارد / ائتلاف لاریجانی و روحانی منتفی است!

بعد از انتشار راهبرد انتخاباتی جبهه اصلاحات که خبر از تحریم انتخابات داده بود برخی اصلاح‌طلبان به انتقاد از این استراتژی پرداخته و آن را اقدامی رادیکال می‌خوانند.

سرویس سیاست مشرق -در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژه‌های مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم.

در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید

************

روزنامه‌های امروز دوشنبه 16 بهمن ماه در حالی چاپ و منتشر شد که ریسک امنیتی واشنگتن در خاورمیانه، بازگشت دلار آزاد به کانال 55 هزار تومان، یمن زیر آتش و جزئیاتی از قانون جدید بازنشستگی در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

طبق تقویم ستاد انتخابات کشور 25 روز دیگر تا یازدهم اسفند، موعد انتخابات «خبرگان ششم» و «مجلس دوازدهم» زمان باقی است و روز به روز بر حال و هوای انتخاباتی جامعه و کنشگری‌های سیاسی - انتخاباتی احزاب و تشکل‌ها افزوده می‌شود. نظرسنجی‌های انتخاباتی نیز روند مشارکت را ازایشی نشان می‌دهند.

در حالی که شور انتخاباتی جان گرفته و اصلاح‌طلبان مشارکت‌جو نیز آماده دادن لیست انتخاباتی می‌شوند، روزنامه هم‌میهن ارگان اصلاح‌طلبان رادیکال نوشته است:

نرخ مشارکت در انتخابات تابعی از رفتار سیاسی و انتخاباتی اکثریت واجدین شرایط شرکت در انتخابات است. اگر این اکثریت از دستاوردها و نحوه اداره کشور رضایت داشته باشند، به‌طور طبیعی اشتیاق بیشتری برای شرکت در انتخابات از خودشان نشان می‌دهند. به هر میزانی که نارضایتی عمومی در اکثریت جامعه بالا باشد، مردم انگیزه کم‌تری برای شرکت در انتخابات دارند.

روزنامه آرمان امروز نیز به آنالیز راهبردهای انتخاباتی اعتدالیون پرداخته و نوشته است:

منصور حقیقت‌پور فرد نزدیک به «علی لاریجانی» درباره ادعای اخیر روزنامه ایران مبنی بر اینکه «لاریجانی» و «روحانی» قرار است با یک ائتلاف برای انتخابات مجلس لیست ارایه دهند، گفت: ائتلاف زمانی می‌تواند رخ دهد که آنها در سبد رای‌شان آورده‌ای داشته باشند. این دو لیستی که اعلام شده‌اند پلو و خورش نیستند بلکه سالاد هستند، یعنی تأمین‌کننده نیازهای اصلی فضا و انتخابات نیستند و نمی‌توانند ورق انتخابات را به سمت پرشور شدن و رقابتی کردن برگردانند. بنابراین بحث ائتلاف منتفی است.

حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی نیز به این روزنامه اصلاح‌طلب گفته است:

در شرایط پیچیده امروز جهان به ویژه منطقه خاورمیانه، در برابر تهدیدهای فزاینده نظامی هیچ سلاح بازدارنده‌ای جز یک انتخابات باز و رقابتی با مشارکت بالای مردم نمی‌تواند امنیت ملی ایران را تضمین کند. لازمه یک انتخاب پرنشاط، فضای باز سیاسی و تایید صلاحیت نامزدهایی با گرایش‌های مختلف است.

اصلاح‌طلبان رادیکال نیستند!

بعد از انتشار راهبرد انتخاباتی جبهه اصلاحات که خبر از تحریم انتخابات داده بود برخی اصلاح‌طلبان به انتقاد از این استراتژی پرداخته و آن را اقدامی رادیکال می‌خوانند، روزنامه شرق به نقل از علی تاجرنیا، نماینده پیشین مجلس می‌نویسد:

نگاه اصلاح‌طلبان به‌هیچ‌عنوان نگاه تحریم انتخابات نیست. به‌هیچ‌عنوان نگاه اصلاح‌طلبان رفتارهای رادیکال و دگرگونی بنیادی نیست؛ اما وقتی می‌توانند کارآمدی خودشان را نشان دهند که افکار عمومی هم آنها را بپذیرند. مردم به‌درستی حتی فرق بین افراد و چهره‌های اصلاح‌طلب را می‌دانند؛ خصوصا اینکه در چند سال گذشته طبق حوادث اجتماعی که صورت گرفته است، به‌نوعی صف‌بندی غیرمحسوسی هم بین جریان اصلاح‌طلب جامعه‌محور با معدود اصلاح‌طلبان قدرت‌محور هم شکل گرفته است. بنابراین مسئله فوق موضوعی است که دست احزاب اصلاح‌طلب را برای حضور در انتخابات تهی کرده است. نه اینکه نخواهند در انتخابات شرکت کنند؛ چراکه سیاست هیچ‌یک از احزاب اصلاح‌طلب سیاست تحریم انتخابات و سیاست مقابله‌کردن نیست!

سند راهبردی جبهه اصلاحات حکایت از آن دارد که قاعدتاً به نام اصلاح‌طلبان لیستی منتشر نمی‌شود ولی چند حزب و تعدادی از نیروها و چهره‌های مؤثر این جریان احتمالاً در قالب ائتلاف نیروهای میانه‌رو در حوزه‌هایی که امکان معرفی نامزد باکیفیت دارند، لیست خواهند داد و تشکیل یک اقلیت باکیفیت را هدف می‌گیرند، این لیست به معنای مشارکت جبهه اصلاحات (به عنوان نهاد سیاست گذاری اصلاح‌طلبان) در انتخابات نیست.

همچنین بند آخر سند فعلی نشان می‌دهد که تصمیم استان‌ها هم منوط به رای دوسوم شده که عملاً حصولش بسیار سخت است. مشابه سال 1400 که همین حدنصاب دوسوم منجر به نتیجه‌گیری اقلیت جبهه و تفوق‌اش بر اکثریت مشارکت‌گرا (که فقط دو رای از دوسوم کمتر داشت) شد.

همین دو نکته کافی است تا نتیجه‌گیری کنیم که خروجی سند راهبردی جبهه اصلاحات چیزی جز تحریم انتخابات نیست، گفته شده است که سند راهبردی جبهه اصلاحات با مشاوره مصطفی تاج‌زاده از زندان اوین تدیون شده و همین مسئله باعث بروز اختلاف میان اصلاح‌طلبان شده است!

تحریم انتخابات و رادیکال بازی میان مردم خریدار ندارد / ائتلاف لاریجانی و روحانی منتفی است! 2
تحریم انتخابات و رادیکال بازی میان مردم خریدار ندارد / ائتلاف لاریجانی و روحانی منتفی است! 3
تحریم انتخابات و رادیکال بازی میان مردم خریدار ندارد / ائتلاف لاریجانی و روحانی منتفی است! 4
تحریم انتخابات و رادیکال بازی میان مردم خریدار ندارد / ائتلاف لاریجانی و روحانی منتفی است! 5