تراشه مغزی ایلان ماسک با مغز چه خواهد کرد؟
قابلیت استفاده از تراشههای مغزی نیورالینک تقریبا نامحدود است و به نظر میرسد ایلان ماسک به آغاز نخستین آزمایش انسانی فناوری رابط کامپیوتر مغز خود نزدیک شده است.
آنتونی کاتبرتسون، پژوهشگر، نوشت ایلان ماسک میگوید قابلیت تراشههای مغزی نیورالینک تقریبا نامحدود است. به نظر میرسد ایلان ماسک به آغاز نخستین آزمایش انسانی فناوری رابط کامپیوتر - مغز خود نزدیک شده است. آگهی استخدام برای «مدیر کارازمایی بالینی» در نیورالینک (Neuralink) نشان میدهد که این استارتآپ فناوری اعصاب (neurotech) در حال آماده شدن است تا پژوهشهای مرتبط با تراشه مغزی خود را مرحله بعدی برساند. نیورالینک قبلا نیز آزمایشهایی روی خوکها و میمونها انجام داده است. از جمله یک آزمایش موفقیتآمیز روی یک بوزینه دمکوتاه که توانست تنها با استفاده از ذهنش بازی کامپیوتری انجام دهد. این شرکت امیدوار است که در نهایت از این فناوری برای «همزیستی هوش مصنوعی و بشر» استفاده کند. آزمایشهای مقدماتی روی انسان که ماسک ماه گذشته گفت در سال 2022 انجام خواهد شد، احتمالا بر افراد فلج صورت خواهد گرفت تا با استفاده از نیورالینک بتوانند کنترل یک مکاننمای کامپیوتر را با کمک اعصاب خود در اختیار گیرند. این فرصت شغلی در پی متقاضیانی است که «ماموریت - محور» و برای دستیابی به بلندپروازیهای شرکت «آماده و مشتاق شکستن مرزها» باشند. این آگهی که ابتدا خبرگزاری بلومبرگ آن را مشاهده کرد، میگوید: «در مقام مدیر کارازماییهای بالینی، شما از نزدیک با برخی از نوآورترین و برجستهترین پزشکان و مهندسان و نیز شرکتکنندگان در نخستین کارازمایی بالینی نیورالینک کار خواهید کرد.» «شما به ایجاد و مدیریت تیمی کمک خواهید کرد که مسئول فعال کردن پژوهش بالینی نیورالینک و توسعه تعاملهای نظارتی در یک محیط [کار] سریع و همواره در حال تغییر، است.» نیورالینک میگوید آنچه در مقابل ارائه میدهد، «فرصت تغییر دنیا و کار با برخی از هوشمندترین و بااستعدادترین کارشناسان در زمینههای مختلف است». به گفته ماسک، نخستین استفاده عملی فناوری نیورالینک درمان بیماران مبتلا به ناهنجاریها و بیماریهای مغزی است و میگوید که این فناوری «مشکلات عمده مغزی و نخاعی را با ابزاری که بامهارت کار گذاشته میشود، حل خواهد کرد». این میلیاردر عرصه فناوری که رئیس شرکتهای اسپیس اکس و تسلا هم هست، میگوید قابلیت [کاربرد] تراشههای مغزی نیورالینک تقریبا نامحدود است. او در معرفی [این فناوری] در سال 2020 گفت: «میتوانید [به وسیله آن] کوری را علاج کنید، فلج را درمان کنید، ناشنوایی را درمان کنید.» «در آینده میتوانید خاطره را ضبط و بازپخش کنید. این به گونهای فزاینده شبیه به داستان «آینه سیاه» [Black Mirror- یک سریال تخیلی] است... نهایتا میتوانید آنها را در یک بدن جدید یا یک ربات دانلود کنید.» او از آن زمان ادعا کرده است که این فناوری به افراد «تواناییهای پیشرفتهتری» میدهد؛ مثل فرستادن مستقیم موسیقی به مغز. در مقاله سال 2019 پژوهشگران نیورالینک، رابط کامپیوتر - مغز مجموعهای از «رشتههای کوچک و قابل انعطاف الکترود» توصیف شده که یک ربات در عمل جراحی آن را در مغز کار میگذارد. این دستگاه به خودی خود «به اندازه یک سکه» است و ظاهرا میتواند جایگزین تکهای از جمجمه شود؛ بدون اینکه آسیب پایداری به مغز وارد کند. عمر باتری نسخههای آینده یک روز تمام خواهد بود و میتوانند به صورت بیسیم به گوشی هوشمند کاربر متصل شوند. تازهترین آگهی کار در وبسایت نیورالینک یکی از 84 فرصت شغلی در این شرکت از جمله کار در زمینه رباتیک، نرم افزار، حمایت از حیوانات و جراحی است.
این در حالی است که ایلان ماسک اخیرا در مصاحبهای اعلام کرد که نیورالینک کار خود در حوزه کاشت این تراشههای مغزی را از سال 2022 آغاز میکند. وی گفت که نتایج آزمایشها روی مغز میمونها، رضایتبخش بود و با انجام آزمایشهای متعدد دیگر میتوانیم تایید کنیم که این فناوری بسیار امن و قابل اعتماد است و حتی میتوان تراشه نیورالینک را بدون هیچگونه خطری از مغز خارج کرد.
وی اظهار امیدواری کرد که بتوان در سال آینده، این چیپها را در مغز بیمارانی که از مشکلات و آسیبهای نخاعی رنج میبرند، تعبیه کرد. ماسک همچنین عنوان کرد که استانداردهای نیورالینک برای کاشت این دستگاهها، بالاتر از معیارهای سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) است. به گفته بنیانگذار نیورالینک، با کاشت این تراشهها در انسانها، پیشرفت در این حوزه با سرعت بیشتری دنبال خواهد شد. صحبتهای اخیر ماسک درخصوص زمان استفاده از این فناوری در انسانها در حالی مطرح شد که او پیشتر و در ماه فوریه سال گذشته اعلام کرده بود که نیورالینک در اواخر سال 2021، کاشت این تراشهها در مغز انسانها را آغاز خواهدکرد. بنیانگذار نیورالینک حتی پیشتر و در سال 2019 نیز اظهارامیدواری کرده بود کاشت این تراشهها در مغز انسانها در اواخر سال 2020 محقق خواهد شد. البته خلف وعدههای ماسک تازگی ندارد و بسیاری از زمانهای اعلامشده از سوی وی برای تحقق پروژههای تحت هدایتش، با وقفه و تاخیر همراه میشود. نیورالینک پس از جذب 205 میلیون دلار سرمایه برای تحقق این پروژه در ماه ژوئیه سال گذشته، عنوان کرد که این بودجه را برای توسعه سریعتر تراشه خود به کار خواهد گرفت تا افراد دارای اختلالات نخاعی بتوانند با کمک مغز خود، کنترل وسایل و تجهیزات دیجیتال را در دست بگیرند. ایلان ماسک: نیورالینک میتواند ارتباطات انسانی را متحول کند
البته نیورالینک تنها شرکتی نیست که در توسعه فناوری تراشههای مغزی گام برمیدارد. شرکتی به نام Synchron نیز در این حوزه فعالیت دارد و اخیرا توانست مجوز سازمان غذا و داروی آمریکا را برای تست محصول خود در انسانها دریافت کند.
منبع: آسیانیوز