شنبه 11 مرداد 1404

ترامپ بازار خودرو را به آتش کشید!

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
ترامپ بازار خودرو را به آتش کشید!

خودروهای مدل 2026 در بازار جهانی به خاطر ماجرای تعرفه‌ها، با شوک قیمتی روانه بازار می‌شوند

تعرفه‌های واشنگتن برای صنعت خودرو، پرهزینه بوده‌اند. در شرایطی که تعرفه‌ها بر قطعات تولید خارج و خودروهای وارداتی از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون به 25 درصد رسیده، افزایش تعرفه بر واردات کالاهایی مانند آلومینیوم و فولاد، قیمت موادی را که در خودروها استفاده می‌شوند، افزایش خواهد داد.

به گزارش ایسنا، تعرفه‌های واردات از ژاپن و اتحادیه اروپا، حتی پس از توافق‌های اخیر با این کشورها، هنوز 15 درصد و بسیار بالاتر از سال‌های گذشته است، اما تاکنون، این هزینه‌ها به مصرف‌کنندگان منتقل نشده است.

داده‌های شرکت آمریکایی ارزیابی خودرو «کتاب آبی کِلی» (Kelley Blue Book) نشان می‌دهد که قیمت معاملات خودروهای صفر در ژوئن سال 2025 نسبت ژوئن سال میلادی گذشته، 1.2 درصد افزایش یافته است. این در واقع افزایش قیمت کمتری نسبت به میانگین افزایش بر مبنای 10 ساله است، به این معنی که قیمت خودرو با شروع تعرفه‌ها، کمتر از حد معمول، افزایش یافته است.

«ارین کیتینگ»، تحلیلگر شرکت «کاکس اتوموتیو» اظهار کرد: این موضوع اندکی تعجب‌آور اما برای مصرف‌کننده، خوب بوده است. بخشی از دلیل هم این است که وقتی تعرفه‌ها در بهار سال میلادی جاری، اعمال شدند، پارکینگ‌های نمایندگی‌ها پر از خودروهایی بود که قبلا بدون تعرفه، وارد شده بودند.

«کیتینگ» گفت: عامل دیگر این است که وقتی مردم، قبل از اعمال تعرفه‌ها، برای خرید خودرو هجوم آوردند، شرکت‌ها از این فرصت به عنوان فرصتی برای جذب خریداران جدید به برندهایشان استفاده کردند و با تعویق افزایش قیمت‌ها، توانستند فروش بیشتری داشته باشند. همچنین، خودروسازان دلیلی برای نگرانی داشتند که اگر قیمت‌ها افزایش یابد، خریداران به سادگی خرید را متوقف خواهند کرد.

تاکنون، خودروسازان بزرگ ضرر ناشی از اعمال تعرفه‌ها را متحمل شده‌اند. خودروسازان در تماس با سرمایه‌گذاران، صورتحساب‌های تعرفه‌ای خود را برای سه ماه گذشته، ارائه کرده‌اند که شامل 1.1 میلیارد دلار برای جنرال موتورز، 600 میلیون دلار برای هیوندای، بیش از 500 میلیون دلار برای کیا، 1.5 میلیارد دلار برای فولکس واگن و حدود 1.7 میلیارد دلار برای استلانتیس بر مبنای سالانه است.

«کیتینگ» گفت: اکثر خودروسازان، واقعا تعرفه‌ها را به جان می‌خرند. او افزود: تامین‌کنندگان نیز از تعرفه‌ها ضربه می‌خورند. البته جنرال موتورز، هیوندای، کیا و فولکس واگن، با وجود تعرفه‌ها، همچنان سودآور هستند. شرکت خودروسازی استلانتیس، سودآور نیست، اما مشکلاتش به قبل از تعرفه‌ها برمی‌گردد. با این حال، این شرکت‌ها از سوی سرمایه‌گذاران تحت فشار هستند که این هزینه‌ها را برای همیشه، متحمل نشوند.