چهارشنبه 21 خرداد 1404

تعداد رانندگان تاکسی های آنلاین در ایران نگران کننده است

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
تعداد رانندگان تاکسی های آنلاین در ایران نگران کننده است

براساس آخرین تخمین‌ها، در ایران نزدیک به 9 میلیون راننده با شرکت‌های تاکسی اینترنتی همکاری دارند که حدود 5 میلیون نفر از آن‌ها در سال فعال بوده‌اند. این تعداد به‌ویژه به دلیل ناکامی اقتصاد در ایجاد شغل‌های مناسب و قیمت‌گذاری دستوری در حوزه انرژی و خودرو، افزایش یافته است. این وضعیت باعث رشد نامتوازن اقتصاد تاکسی‌های اینترنتی و معضلات ترافیکی در شهرهایی مانند تهران می‌شود.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ در سال‌های اخیر، ترکیب نابسامان اقتصاد کلان کشور با قیمت‌گذاری دستوری انرژی، زمینه‌ساز شکل‌گیری نوعی «تعادل بد» در بازار کار شده است؛ تعادلی که در آن، بخش بزرگی از نیروی کار به جای ورود به بخش‌های مولد، جذب فعالیت‌های کم‌بازده و رانتی شده‌اند. یکی از جلوه‌های بارز این پدیده را می‌توان در گسترش شتاب‌زده تاکسی‌های اینترنتی مشاهده کرد.

براساس داده‌های منتشرشده از سوی برخی از فعالان صنعت حمل‌ونقل هوشمند، در‌حال‌حاضر نزدیک به 9میلیون نفر کاربر به عنوان راننده در پلتفرم های تاکسی اینترنتی حضور دارند که حدود 5میلیون نفر از آن‌ها فعالند. این در حالی است که ناوگان نیروهای فعال اوبر که بزرگ‌ترین شرکت تاکسی اینترنتی در دنیاست و در 70 کشور فعالیت دارد، دارای حدود 7.8میلیون نفر راننده است. بنابراین این رقم در کشور نگران کننده و نشانه‌ای از بحران در بازار کار کشور است.

گسترش نامتناسب ناوگان تاکسی‌های اینترنتی، پیامدهای اجتماعی و شهری فراوانی نیز به همراه دارد. مهاجرت از مناطق کم‌فرصت به کلانشهرهایی مثل تهران، برای بهره‌برداری از بازار بزرگ تاکسی‌های اینترنتی، به‌شدت افزایش یافته است. این موج مهاجرتی، موجب افزایش تقاضای سکونت در حاشیه شهرها، تشدید ترافیک، فشار بر زیرساخت‌های شهری و آلودگی هوا می‌شود.

در شرایطی که سیاستگذاران باید بر توسعه حمل‌ونقل عمومی، کاهش مصرف انرژی، و نظم‌بخشی به توسعه شهری تمرکز کنند، گسترش فعالیت‌های رانتی و بدون برنامه، ساختار شهری را در معرض آسیب جدی قرار داده است.

مشروح گزارش را از اینجا بخوانید.