چهارشنبه 7 آذر 1403

تفکیک یا ادغام؟ مساله این نیست! / شناخت نیاز اقتصاد کشور مساله است

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
تفکیک یا ادغام؟ مساله این نیست! / شناخت نیاز اقتصاد کشور مساله است

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مساله تفکیک یا ادغام برخی وزارتخانه‌ها مثل صمت وبازرگانی بار‌ها مطرح شده، اما به دلیل موافقت‌ها و مخالفت‌ها و استدلال‌های ذکر شده به نتیجه موفقی نرسیده و هنوز مشخص نیست آیا دو وزارتخانه خواهیم داشت و با تفکیک این وزارتخانه ها، بهره وری مورد نظر در هر دو دستگاه اقتصادی به بهترین شکل ممکن محقق می‌شود؟ این موضوعی است که دانشجو درگفتگو با کارشناسان دنبال کرده...

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مساله تفکیک یا ادغام برخی وزارتخانه‌ها مثل صمت وبازرگانی بار‌ها مطرح شده، اما به دلیل موافقت‌ها و مخالفت‌ها و استدلال‌های ذکر شده به نتیجه موفقی نرسیده و هنوز مشخص نیست آیا دو وزارتخانه خواهیم داشت و با تفکیک این وزارتخانه ها، بهره وری مورد نظر در هر دو دستگاه اقتصادی به بهترین شکل ممکن محقق می‌شود؟ این موضوعی است که دانشجو درگفتگو با کارشناسان دنبال کرده تا به این نتیجه برسد که تفکیک وزارت بازرگانی از صنعت ما را به نتایج مورد نظر خواهد رساند؟ ضمن اینکه چه شرایطی برای تفکیک وزارتخانه ضروری است؟ بهرام شکوری؛ رئیس اتاق معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با دانشجو در خصوص صحیح بودن تفکیک یا باقی ماندن چند وزارتخانه در دل هم به ما گفت: بی شک ادغام یا تفکیک وزارتخانه‌ها را باید به شرایط اقتصادی کشور‌ها ربط داد. به این معنا که برای همه کشور‌ها نمی‌توان نسخه یکسانی نوشت، بلکه تفکیک یا ادغام براساس نیازها، مدیریت اقتصاد و اصلاحاتی صورت می‌پذیرد که در بخش‌های اقتصادی آن کشور اتفاق افتاده است.

وی در این باره تصریح کرد: به همین دلیل تفکیک در بسیاری از کشور‌ها اثرات مثبتی داشته و در برخی کشور‌ها ادغام وزارتخانه‌ها منشاء بهبود وضعیت اقتصادی بوده است، لذا ما نیز بر این اساس باید جلو برویم، ضمن اینکه در حال حاضر مساله مهم باید مدیریت درست یک وزارتخانه و مجموعه اقتصادی باشد. اگر به این نتیجه مهم برسیم که سیستم اقتصادی مورد نظر را چگونه مدیریت کنیم که بهره وری داشته باشد و بتواند کلیه نیاز‌های مورد نظر را تامین کند قطعا به بهترین روش دست یافته ایم.

بهرام شکوری عضو اتاق بازرگانی ایران خاطر نشان کرد: در حال حاضر با توجه به اینکه وزیر مستعد و متخصصی که بتواند همزمان وزارتخانه عریض و طویلی مثل صنعت و تجارت را اداره کند طبیعتاً باید به سمت تفکیک وزارتخانه‌ها برویم و برای هر بخش مدیری متخصص و کارآمد منصوب کنیم، به همین دلیل در وضعیت کنونی تفکیک وزارتخانه صنعت از بازرگانی مهم است مشروط به اینکه به تولید لطمه‌ای نخورد.

شکوری به عنوان یک فعال اقتصادی در پاسخ به این سوال که به نظر شما با دایر شدن وزارت بازرگانی آیا شاهد کاهش نرخ تورم خواهیم بود، گفت: خیر؛ به این دلیل که مشکل تورم و گرانی قیمت کالا‌ها در حال حاضر از دو مساله افزایش قیمت‌های جهانی و تورم تولید رنج می‌برد. گرانفروشی نیز مساله‌ای ریشه‌ای است که به ساختار اقتصادی و مدیریت کشور بازمی گردد، لذا اصلاح ساختار منجر به کاهش قیمت‌ها می‌شود.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: مساله‌ای که در تفکیک این وزراتخانه باید جدی گرفته شود مهم بودن مساله جهش و رونق تولید است، چرا که با افزایش حمایت از تولید و توسعه تولید می‌توان با وفورکالا و عرضه بیشتر بر افزایش قیمت‌ها غلبه کرد. در حال حاضر تفکیک وزارتخانه کارکرد‌های اثر گذار و مثبتی نسبت به ادغام فعلی به دنبال خواهد داشت چرا که وزیر نمی‌تواند هر دو نهاد را به درستی اداره کند، هر چند در تفکیک وزارتخانه‌ها باید افزایش هزینه‌های دولت را نیز در نظر گرفت که از این محل قطعا فشار مالی قابل توجهی بر دولت وارد می‌شود.

وی در ادامه بحق تاکید داشت: دست یافتن به راهبرد‌ها و اهدافی که برای وزارتخانه‌ها ترسیم و طراحی شده مهمترین بخش کار است، یعنی اگر به این نتیجه برسیم که وزارت صمت در طی این سال‌ها نتوانسته اهداف مورد نظر را در اداره چند وزارتخانه به منصه ظهور برساند تفکیک لازم است. اما اگر گمان کنیم وزیر کاربلدی داریم که می‌تواند وزارت صمت را اداره کند نیازی به تفکیک نیست. برآورد‌ها به مرور زمان در طی سال‌های گذشته ثابت کرده اداره همزمان وزارت صمت و بازرگانی کاری سخت است، لذا نگرانی بابت کاهش فعالیت‌های مربوط به بازرگانی در این وزارتخانه احساس نیاز به تفکیک را افزایش داده است.