یک‌شنبه 4 آذر 1403

توسعه تجدیدپذیرها، پاسخی به ناترازی انرژی و کاهش منابع آبی

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
توسعه تجدیدپذیرها، پاسخی به ناترازی انرژی و کاهش منابع آبی

به گفته مسئولان، ظرفیت 5000 مگاوات تجدیدپذیر تا پیک 1403 می‌تواند در شرایطی که وضعیت منابع آبی مناسب نیست سالانه از مصرف 14 میلیارد لیتر آب برای تولید برق جلوگیری کند.

مجموع ظرفیت منصوبه انرژی‌های تجدیدپذیر از سال 1372 که بحث انرژی‌های پاک در کشور مطرح شد تا سال 1400 و پیش از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تنها به 858.5 مگاوات رسید که رقم قابل توجهی نبود. این عدم توجه به حوزه انرژی‌های پاک و نیروگاه‌های تجدیدپذیر موجب شد یکی از وعده‌های علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در آغاز به کار دولت، ایجاد 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر خورشیدی و بادی باشد.

بر اساس آخرین آمار از آغاز دولت سیزدهم تاکنون 225 مگاوات ظرفیت کشور در حوزه نیروگاه‌های تجدیدپذیر به ظرفیت افزوده شده که مجموع این توان را به بالای 1 هزار مگاوات می‌رساند. این هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر در مقایسه با نیروگاه‌های حرارتی که مصرف سوخت دارند و از آب نیز استفاده می‌کنند در حوزه سوخت به صورت سالانه 1500 میلیون مترمکعب صرفه جویی گاز را به همراه خواهد داشت و از مصرف 2800 میلیون لیتر آب در سال جلوگیری می‌کند. این عدم مصرف گاز کاهش انتشار 2.7 میلیون تن گاز کربن دی اکسید را به همراه دارد.

ویژگی‌های نیروگاه‌های پاک، پاسخی به شرایط ناترازی انرژی و همینطور کاهش منابع آبی و نگرانی‌های محیط زیستی خواهد بود، اما تاکنون ظرفیت آن‌ها در کشور ما کمتر از 1500 مگاوات بوده و در قیاس با ظرفیت کشور، بهره گیری ناچیزی از روش تولید برق داریم. به منظور جبران این شکاف میان توان فعلی و ظرفیت‌های کشور در توسعه انرژی پاک، ساخت 11 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر که عمدتا خورشیدی هستند در برنامه‌های بلند مدت قرار گرفت که محمود کمانی معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق تحقق آن را دور از انتظار نمی‌داند، چراکه ساختگاه این نیروگاه‌ها مشخص شده و در برخی از آن‌ها پنل‌های خورشیدی نیز نصب شده است.

به گفته کمانی، برنامه میان مدتی که وزارت نیرو برای تابستان 1403 دارد ایجاد 5 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است تا این ظرفیت به تامین تقاضای برق که سالانه افزایشی 5 درصدی دارد، کمک کند. در صورت تحقق این هدف‌گذاری 7500 میلیون مترمکعب و 14 میلیارد لیتر در مصرف آب صرفه جویی خواهد شد.

محمودکمانی گفت: مرحله ریل گذاری و ایجاد زیرساخت‌های مقرراتی و مجوز‌های مربوطه مرحله مهمی بوده که انجام شده و مسئله بعدی ما ایجاد مدل‌های مختلف سرمایه گذاری است تا برای سرمایه گذاران حق انتخاب مهیا باشد و متناسب با سطح توقع شان بازده اقتصادی داشته باشند که درحال حاضر بیش از 7 مدل سرمایه گذاری در توسعه تجدیدپذیر‌ها فراخوان و کار شروع شده است.

علیرضا پرنده مطلق معاون فنی و مهندسی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر در این رابطه می‌گوید: یکی از موضوعات مهم و راهبردی که در کشور مد نظر است، بحث ناترازی انرژی است و در بررسی‌های صورت گرفته یکی از راهکار‌های الزامی برون رفت از این ناترازی، توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر است. برای جبران ناترازی اقدامات زیادی انجام شد که یکی از آن‌ها 4500 مگاوات انرژی خورشیدی از محل سوخت صرفه جویی شده است. برای تحقق هرچه سریعتر این هدف مناقصه‌هایی برگزار شد که 5 بخش بود و دو بخش 1500 مگاواتی و 3 بخش 500 مگاواتی را شامل می‌شد. هر بخش نیز شامل چندین ساختگاه است و این 4500 مگاوات نیروگاه را مجموعا در 89 ساختگاه برنامه ریزی کردیم.

او افزود: قرار شده که تحویل زمین‌ها انجام شود و مشکلاتی که سابقا وجود داشت بر طرف شده است. تاکنون توانسته ایم بخش اعظمی از ساختگاه‌ها را آماده تحویل داشته باشیم، اما تعدادی از ساختگاه‌ها نیز مشکل دارند که سعی می‌کنیم آن‌ها را برطرف کنیم.

در ادامه جعفر محمد‌نژاد سخنگوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر در پاسخ به زیرساخت‌های مقرراتی که برای توسعه نیروگاه‌های انرژی پاک انجام شده گفت: اگر صنایع در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر سرمایه‌گذاری یا اقدامات مثبت انجام دهند، از محدودیت قطعی تابستان معاف خواهند شد و در اولویت تامین برق صنایع قرار می‌گیرد.

سخنگوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر پیرامون جذابیت سرمایه گذاری صنایع در حوزه انرژی‌های نو توضیح داد: بر اساس تکلیفی که ماده 16 قانون جهش تولید برای صنایع ایجاد می‌کند، صنایع باید یک درصد از مصرف سالیانه را تا 5 سال از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر تامین کنند و در صورت عمل به این قانون علاوه بر جبران بخشی از برق مورد نیاز، در محدودیت‌های برقی صنایع در تابستان در اولویت تامین برق قرار خواهند گرفت. طبق بررسی‌ها عدم النفع ناشی از قطعی برق صنایع در تابستان به قدری زیاد است که احداث نیروگاه تجدیدپذیر برای صنایع مختلف کاملاً توجیه اقتصادی دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی