شنبه 10 آذر 1403

توسعه صنعت CNG در گروی تثبیت اختلاف قیمت معنادار بین بنزین و گاز

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
توسعه صنعت CNG در گروی تثبیت اختلاف قیمت معنادار بین بنزین و گاز

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، برنامه «مناظره» رادیو جوان، یکشنبه این هفته با موضوع طرح دولت برای دوگانه‌سوز کردن خودروها برگزار شد. میهمانان این برنامه حمید قاسمی ده‌چشمه، معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی و جواد نوفرستی، کارشناس حوزه انرژی و مدیرعامل انجمن جامعه ایمن بودند. مشروح این برنامه به شرح زیر است:

حمید قاسمی ده‌چشمه معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی در ابتدای این برنامه درباره طرح دولت گفت: طرح تخصیص 6.5 هزار میلیارد تومان برای دوگانه‌سوز کردن خودروها و به طور کلی برنامه‌ریزی دولت برای توسعه CNG به صورت ناگهانی انجام نشده است. اما برای اجرای موفق این طرح زیرساخت نیاز داشت و تنها عاملی که باعث جذابیت این طرح می‌شود، اختلاف قیمت معنادار بین حامل‌های CNG و بنزین است.

قاسمی توضیح داد: یعنی شما تا وقتی که بین 600 تومان و 1000 تومان فاصله‌ی 400 تومانی دارید و 20 لیتر بنزین می‌خواهی صرفه‌جویی کنی، 8000 تومان صرفه‌جویی می‌شود که این مبلغ در اقتصاد یک خانوار هیچ تأثیری ندارد. ولی وقتی که مابه‌التفاوت این عدد با 3000 تومان سنجیده می‌شود هیجان مردم برای شیفت از بنزین به سوی CNG بیشتر می‌شود.

وی ادامه داد: پس موفقیت سیاست‌های مربوط به توسعه CNG پیش‌نیازهایی دارد و اولا باید اصلاح قیمتی صورت بگیرد و بین CNG و بنزین اختلاف قیمت معنادار ایجاد شود. این اقدام را از همان سال 84 وزارت نفت در دستور کار قرار داد و جایگاه‌ها را توسعه داده شد و تمام برنامه‌ای که بر عهده‌ی وزارت نفت بود؛ برای توسعه‌ی زیرساخت گازی 2500 جایگاه انجام شد. البته ما الان از برنامه اصلی جلوتر هم حرکت کردیم و به جای 2500 جایگاه تا نیمه‌های شهریور سال آینده 2650 جایگاه CNG داریم.

قاسمی‌ده‌چشمه افزود: دلیل اینکه مردم در طول چند سال اخیر از گاز CNG به عنوان سوخت خودروها اقبال نکردند این بوده است که مابه‌التفاوت قیمت در حدی نبوده است که در آدم‌ها انگیزشی ایجاد کند که بروند از CNG استفاده کنند. حالا در این اصلاح قیمت‌ها در ماجرای بنزین این اتفاق افتاده است و مردم برای جایگزین کردن الان مشوق لازم را دارند. ما کشوری هستیم که منبع انرژی داریم در نتیجه می‌توانیم روی منبع انرژی گاز امیدوار باشیم که سالیان سال روی قیمت پایین بتوانیم آن را استفاده کنیم.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی گفت: درباره اینکه چرا در چند سال اخیر بر روی توسعه CNG سرمایه‌گذاری نکردیم شما توجه داشته باشید که درگاه‌های تبدیل در طول این سال‌ها همواره باز بوده است. یعنی کسی نبوده است جلوی مردم را بگیرد که آنها دوگانه‌سوز نکنند و عملیات تبدیل انجام نشود. اما به دلایلی این حمایت‌های مالی با تخصیص 6.5 هزار میلیارد تومان الآن انجام شده است.

* باید هسته‌های هزینه‌بر انرژی را به سمت مصرف CNG هدایت کنیم

وی اظهار داشت: در واقع دولت بررسی کرده که فشار حامل‌های انرژی مثل بنزین بر دوش مردم آمده است و از طرفی مردم هم رغبت نشان می‌دهند که ماشین خود را دوگانه‌سوز کنند و پول کمتری بابت سوخت خودرو بدهند، پس دولت تصمیم گرفته که فرآیند دوگانه‌سوزی به صورت رایگان برای مردم انجام شود تا هیچ فشار قیمتی به مردم وارد نشود.

قاسمی‌ده‌چشمه تاکید کرد: حمل و نقل عمومی هدف اصلی ما است که حمل و نقل عمومی شامل وانت، بار و مسافر است. یعنی وانت‌ها، تاکسی‌هایی که مال حمل مسافر شهری هستند، به اضافه‌ی ون‌ها که دوباره زیرمجموعه‌ی حمل و نقل عمومی هستند و مسافربرهای شخصی می‌آیند در دسته‌ای که ما هزینه‌های دوگانه‌سوز کردن آنها را پرداخت می‌کنیم. هدف ما این است که هسته‌های هزینه‌بر انرژی را به سمت مصرف CNG هدایت کنیم.

معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی ادامه داد: مثلا یک وانت در روز فرض کنید 20 لیتر بنزین می‌سوزاند. ما این 20 لیتر سوخت را از بنزین به CNG هدایت کنیم، هم به نفع راننده است و هم به نفع اقتصاد جامعه. حالا اگر بخواهیم به جای وانت، این هزینه را با اولویت خودروهای شخصی تخصیص دهیم، باید 10 خودرو را تبدیل کنیم که معادل یک وانت شیفت سوخت صورت بگیرد. پس ما اول روی وانت‌ها برنامه‌ریزی می‌کنیم به اضافه‌ی خودروهای مسافربرشخصی و آژانس‌ها و این‌ها فشار تورمی قیمت حامل‌های انرژی را می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: در دوگانه‌سوز کردن اتوبوس‌ها ما اصلا مشکلی نداریم. هیئت دولت مصوبه‌ای داشته که 18 هزار اتوبوس چه با ما و چه با سازمان بهینه‌سازی قرارداد ببندد، از ظرفیت 142 هزار دلار تخفیف وزارت نفت برخوردار شود. یعنی مهندس زنگنه هیچ محدودیتی در خصوص اتوبوس‌ها نگذاشتند. یعنی بخشنامه‌ی آن را هم صادر کردند که به هر میزان اتوبوس وارد کشور شود می‌توان آن را دوگانه‌سوز کرد. ولی اینکه خودروسازها به سمت دوگانه‌سوز کردن خوردورها حرکت کنند، ما آنها را هدایت کردیم، از آنها درخواست کردیم. یک سال هم هست که با آنها تفاهمنامه‌هایی را امضا کردیم.

* سیاست‌های قیمتی دولت صنعت CNG را نابود کرد

در ادامه جواد نوفرستی کارشناس حوزه انرژی و مدیرعامل انجمن جامعه ایمن درباره اقدامات دولت در حوزه صنعت CNG گفت: سیاست‌های قیمتی دولت در چند سال اخیر صنعت CNG را نابود کرد و سرمایه‌گذاران این صنعت را ورشکست کرد. یعنی دولت با تک نرخی کردن قیمت بنزین و از خاصیت انداختن کارت سوخت و از طرفی افزایش قیمت CNG و ثابت نگه داشتن قیمت بنزین عملا صنعت CNG را نابود کرد.

وی همچنین افزود: البته من با افزایش ناگهانی قیمت بنزین در آبان‌ماه امسال هم مخالف هستم چون شیوه و زمان اجرا غلط بود اما به هر حال این تغییر سیاست دولت بود که فاصله‌ی قیمت CNG با بنزین را کم کرد. ما حدود سال 90 که 22 میلیون متر مکعب CNG می‌فروختیم، این سیاست‌های غلط باعث شد که امسال تا قبل از 24 آبان‌ماه این مقدار به 19 میلیون متر مکعب برسد؛ در حالی که در همین فاصله مصرف بنزین 50 درصد رشد کرد.

نوفرستی خاطرنشان کرد: در حوزه حمل و نقل عمومی نیز برنامه‌ی خاصی پیگیری نشده است. محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران هم اعلام کرد و حتی رئیس اتحادیه‌ی اتوبوسرانی هم گفت که دولت 8 سال است که متعهد بوده سالی 2000 اتوبوس تحویل بدهد ولی حتی یک اتوبوس هم تحویل نداده است. بعد م‌یگوییم چرا مردم سراغ حمل و نقل عمومی نمی‌روند؟!

مدیرعامل انجمن جامعه ایمن ادامه داد: اما نکته‌ی مهم این است که هدف از طرح تخصیص 6.5 هزار میلیارد تومان برای دوگانه‌سوز کردن خودروها چیست؟ این طرح یک هدف عالی دارد که در راستای منافع ملی است. اینکه اگر این طرح اجرا بشود تقریبا 1.5 میلیون خودروی عمومی مثل تاکسی، وانت و مابقی خودروها که مصرف آنها هم بالا است، دوگانه‌سوز بشوند خیلی خوب است. با این کار برآورد شده است که حدودا مصرف 10 میلیون لیتر بنزین به CNG سوئیچ بکند. لذا اصل این هدف بسیار عالی است. من نه تنها آن را نقد نمی‌کنم بلکه سال‌ها از آن نیز حمایت کردم.

* دولت قانونی تدوین کند که نسبت قیمت CNG و بنزین در حدود 1 به 3 باقی بماند

وی افزود: اما نکته این است که کل صنعت سی ان جی نیاز به این بودجه‌ی 6500 میلیارد تومان ندارد. یعنی می‌توان اقدامات دیگری نیز انجام داد و بدون تخصیص این بودجه به اهداف‌مان رسید. الان دغدغه اصلی فعالان بازار CNG چیست؟ یک مصوبه‌ای می‌خواهند که می‌تواند همان هدفی که گفتم را محقق کند اما بدون اینکه هیچ ریالی بخواهیم هزینه کنیم. یعنی من مالک خودرو، من سرمایه‌گذار، من که می‌خواهم بروم جایگاه ایجاد کنم، منی که می‌خواهم بروم تولید مخزن راه بیندازم، تولید کیت راه بیندازم، اگر خیالم راحت باشد که فاصله‌ی قیمتی CNG با بنزین که امروز نسبت به قیمت سهمیه‌ای تقریبا 1 به 3 است؛ این فاصله کم نشود.

نوفرستی اظهار داشت: نکته اول درباره این طرح این است که این طرح تخصیص 6.5 هزار میلیارد تومان اول قرار بود یکساله اجرا بشود که اصلا گفتند محال است. 3 ساله هم امکان ندارد اجرا شود چون ظرفیت تولید مخزن ما مشخص است. نکته‌ی دوم اینکه وقتی ما تقاضایی را به وفور ایجاد کردیم و ظرفیت تولید کیت ما کم است، به ضرر مردم عمل کردیم زیرا باعث شدیم که هزینه‌ی دوگانه‌سوز کردن یک خودرو که تا قبل از 24 آبان حدود 2 میلیون تومان بود؛ الآن شده 5 الی 6 میلیون تومان.

مدیرعامل انجمن جامعه ایمن در پایان خاطرنشان کرد: لذا من پیشنهاد می‌کنم به جای تخصیص این بودجه، دولت بیاید و قانونی تدوین کند که نسبت قیمت CNG و بنزین در حدود 1 به 3 یا 1 به 4 باقی بماند. این سیاست به صورت خودکار مردم و تولیدکنندگان این صنعت را به سمت استفاده از CNG سوق می‌دهد. ضمن اینکه در جزئیات اجرای همین تخصیص منابع نیز ملاحظاتی رعایت نشده است.

انتهای پیام /

بنزین CNG توسعه صنعت